Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέρα δράσης για την υπογραφή ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς

Ενημέρωση του Σωματείου στα πόστα του «Μετροπόλιταν» («Athens Marriot»)
Ενημέρωση του Σωματείου στα πόστα του «Μετροπόλιταν» («Athens Marriot»)
Εξορμήσεις, περιοδείες, στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις σε όλη την Αττική περιλαμβάνονταν στη χτεσινή μέρα δράσης από επιχειρησιακά σωματεία και παραρτήματα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Η μάχη που δίνει το Συνδικάτο για υπογραφή ΣΣΕ αγκαλιάζει όλο και περισσότερους χώρους, σε μια περίοδο που η εκμετάλλευση των εργαζομένων «χτυπάει κόκκινο», μαζί με τα «ρεκόρ των αφίξεων» τουριστών.

Στο ξενοδοχείο «Athens Marriot» (πρώην «Μετροπόλιταν»), η εργοδοσία στην τελευταία συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων αρνήθηκε να συζητήσει οποιοδήποτε αίτημά τους. Προχτές, με το άκουσμα της κινητοποίησης έκανε πρόταση για ξεπάγωμα του χρονοεπιδόματος εταιρείας, για όλους τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Με έναν όρο: Να ανασταλεί η κινητοποίηση. Το Σωματείο από την πλευρά του προχώρησε στην προγραμματισμένη στάση εργασίας, έκανε Γενική Συνέλευση και ενημέρωσε τους εργαζόμενους σε όλα τα πόστα. «Οταν άκουσαν για κινητοποίηση, τους ήρθε η "φαεινή" ιδέα να δώσουν το επίδομα. Είναι μια μικρή κατάκτηση. Αρκεί; Μας πετάνε ένα κόκαλο για να μας περάσει η πείνα; Αν έκαναν πίσω - έστω και λίγο - με μία κινητοποίηση, επιβεβαιώνεται η ανάγκη να κλιμακώσουμε τον αγώνα ακόμη περισσότερο. Δεν υπάρχουν διλήμματα του τύπου "υπογραφή πρώτα τοπικής κλαδικής ΣΣΕ και μετά επιχειρησιακής" ή το αντίστροφο. Αυτά δεν διαχωρίζονται, πάνε μαζί. Πηγαίνουμε εργαζόμενο τον εργαζόμενο, με "δουλειά μυρμηγκιού", δυναμώνουμε τα σωματεία, το Συνδικάτο. Ετσι σπάει η αλυσίδα που επιχειρούν να φτιάξουν οι ξενοδόχοι. Τους αποδυναμώνουμε», είπε στη ΓΣ ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης.

Στη «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» στο αεροδρόμιο
Στη «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» στο αεροδρόμιο
Στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» (πολυεθνική που διαχειρίζεται όσα brand name στεγάζονται στο αεροδρόμιο), σε έναν ιδιαίτερα δύσκολο χώρο (με κάμερες, αστυνομία, εργοδοτική τρομοκρατία κ.ά.), οργανώθηκαν με επιτυχία, για πρώτη φορά, στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στο ξενοδοχείο «Royal Olympic». Εξορμήσεις έγιναν στη Δυτική Αθήνα, στο Μαρούσι, στη Γλυφάδα κ.α., με το κάλεσμα πάλης για:

  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ, χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ. Υπογραφή Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με τον βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.
  • Υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων σε Ξενοδοχεία, Επισιτισμό και Ζαχαρώδη, με κάλυψη των απωλειών και ένταξη όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας.
Κι άλλο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα»

Εξόρμηση πραγματοποιήθηκε και στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί όπου πριν λίγες μέρες ένας διανομέας που εργαζόταν στην αλυσίδα «Ηot Hot» έχασε τη μάχη που έδινε για τη ζωή του, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του από τροχαίο σε ώρα διανομής.

Τα ατυχήματα και οι θάνατοι νέων συναδέλφων στο δρόμο «είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης που επιβάλλει η εργοδοσία για την αύξηση των κερδών και ο ανταγωνισμός των αλυσίδων. Η πίεση που ασκούν οι εργοδότες για τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών. Η μεταφορά του κόστους συντήρησης των μηχανακιών στους εργαζόμενους», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο.

Παράλληλα, καλεί τους διανομείς να διεκδικήσουν μέτρα ασφαλείας, μαζί με την πάλη για ΣΣΕ. Να διεκδικήσουν το δίκυκλο, το κόστος συντήρησης, τα καύσιμα καθώς και τα μέσα προστασίας (κράνος, γάντια, μπουφάν) να καλύπτονται από την επιχείρηση. Επίσης, καμία ανοχή στη συνεχή εντατικοποίηση. Προσλήψεις προσωπικού και κατάργηση συστημάτων ποινών ή επιβράβευσης - μπόνους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org