Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Οικονομική συνεργασία με παράκαμψη του δολαρίου;

ΜΟΣΧΑ.--

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) που συμμετέχουν ακόμα στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συμφώνησαν να διατηρηθεί η εμπορική συνεργασία με την Τεχεράνη «ανεξάρτητα από το δολάριο», σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ολοι συμφωνούν ότι πρόκειται για κάτι παράλογο», είπε ο ανώτατος Ρώσος διπλωμάτης, αναφερόμενος στις κυρώσεις που επανέφεραν οι ΗΠΑ κατά του Ιράν, μετά την αποχώρησή τους από τη Συμφωνία του 2015, είπε ο Λαβρόφ. Ο ιδιος παρέπεμψε στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή οι ΥΠΕΞ όλων όσοι παραμένουν στη Συμφωνία (Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία μαζί με ΕΕ), όπου - τόνισε - συμφωνήθηκε να γίνει επεξεργασία μέτρων για την προστασία των επιχειρήσεων (των αντίστοιχων πλευρών) από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Αν και ο Λαβρόφ είπε ότι η σκέψη για παράκαμψη του δολαρίου αφορά ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (των οποίων βέβαια το μέγεθος είναι σχετικό για τα μεγέθη κάθε δύναμης), η ίδια η πρόταση είναι ενδεικτική των διαστάσεων που αποκτά η συζήτηση για «αντιμετώπιση» των συνεπειών που έχει η αποχώρηση των ΗΠΑ και για διατήρηση της Συμφωνίας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org