Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ζητούμενο η «αξιοποίηση» του ενεργειακού πλούτου της Ανατ. Μεσογείου

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ.--

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, που επέλεξε τα Κατεχόμενα της Κύπρου για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά από την επανεκλογή του, τόνισε ότι μία βασική προτεραιότητα της Αγκυρας για το επόμενο διάστημα θα είναι η μετατροπή του ψευδοκράτους σε «πόλο έλξης» (για επενδύσεις) για όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. «Η Κύπρος είναι για μας "εθνική υπόθεση"», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα θέλει «μια δίκαιη και μόνιμη λύση» και σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσει να «συμβάλλει» προωθώντας «την ανάπτυξη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι Ελληνοκύπριοι δεν επιθυμούν ένα κοινό μέλλον με τους Τουρκοκύπριους, αλλά και ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει οι Τουρκοκύπριοι να γίνουν το θύμα σε αυτό το «αδιέξοδο» ή να μετατραπούν σε μειοψηφία σε ένα ελληνοκυπριακό κράτος.

«Παρά τις προσπάθειές μας, συνέχισε, η διαδικασία που στόχευε σε μια περιεκτική λύση στο νησί τέλειωσε με το μη αποτέλεσμα στη Διάσκεψη για την Κύπρο ένα χρόνο πριν... Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού και δεν είναι υπέρ του διαμοιρασμού της πολιτικής εξουσίας με τους Τουρκοκύπριους για τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας...».

Από τη μεριά του, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι οι Τουρκοκύπριοι «είναι άδικα απομονωμένοι από τη διεθνή κοινότητα» και ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση» (όπως προκλητικά περιγράφει την κυπριακή κυβέρνηση) διατηρεί μια στάση που απέχει από τη συνεργασία και τον διαμοιρασμό. Τόνισε ότι η σχέση ψευδοκράτους - Τουρκίας θα αναβαθμιστεί την επόμενη περίοδο και όλο έμφαση αναφέρθηκε στα «ιδιαίτερα επιτυχημένα» σχέδια που η Τουρκία εκπόνησε ή /και ολοκλήρωσε πρόσφατα στον ενεργειακό τομέα (βλ. κατασκευή και λειτουργία αγωγών αερίου), επισημαίνοντας ότι η περιοχή της Ανατολίας (ασιατική Τουρκία) που συνδέει Ευρώπη και Ασία, έχει γίνει ένα «σταυροδρόμι συνεργασιών» για όλο τον κόσμο. Μιλώντας ειδικά για τον αγωγό ΤΑΝΑΡ, που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από την Κασπία προς την Ευρώπη, αποτελώντας τμήμα του λεγόμενου «Νότιου Διαδρόμου» που συνδέεται με την «ενεργειακή απεξάρτηση» της ΕΕ από τη Ρωσία, είπε ότι απέδειξε πως η διαχείριση των φυσικών πόρων έχει γίνει ευκαιρία για συνεργασίες παρά πηγή συγκρούσεων και συνέχισε αναφέροντας ότι μια τέτοια «συνεταιρική προσέγγιση» χρειάζεται και για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Επανέλαβε ότι η «πιο λογική» διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της περιοχής είναι μέσω Τουρκίας, αφού αυτή «θα δημιουργήσει επίσης μια μεγάλη περιοχή ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή». Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι απορρίπτουν το «πνεύμα συνεργασίας» και είπε ότι «αποκλείεται οι Τουρκοκύπριοι να εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους στην Ανατολική Μεσόγειο», εκφράζοντας ταυτόχρονα και ελπίδα οι Ελληνοκύπριοι να αλλάξουν στάση και να υιοθετήσουν ένα «όραμα που θα δημιουργήσει μια ευκαιρία για την εγκαθίδρυση ενός κοινού μέλλοντος».

Ερχεται η Λουτ

Χτες έγινε γνωστό ότι στα τέλη του Ιούλη φτάνει στη Λευκωσία η Τζέιν Χολ Λουτ, η νέα (Αμερικανίδα αυτήν τη φορά) ειδική σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, που θα διερευνήσει το ενδεχόμενο έναρξης νέου γύρου συνομιλιών. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι με το διορισμό της Λουτ και τις επικείμενες επισκέψεις της σε Κύπρο, Τουρκία, Ελλάδα αλλά και τις Βρυξέλλες (έδρα ΕΕ), δημιουργείται ξανά προοπτική στο Κυπριακό. «Μετά το Κραν Μοντάνα, ο (Κύπριος) Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ετοιμότητά του για επανέναρξη, αμέσως, των συνομιλιών, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες» πρόσθεσε, παραπέμποντας σε «πακέτο προτάσεων» που σφράγιζε τη βαθύτερη εμπλοκή διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων στο Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org