Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι «Πυξ Λαξ» γιορτάζουν τα 30 χρόνια από την ίδρυσή τους

Από την εμφάνιση του συγκροτήματος το 2003 στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Από την εμφάνιση του συγκροτήματος το 2003 στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Τα τριάντα χρόνια από την ίδρυσή τους γιορτάζουν οι «Πυξ Λαξ», με μια σειρά συναυλιών σε πέντε πόλεις και στο πλαίσιο αυτό συναντιούνται με το κοινό τους στην Αθήνα, σήμερα Πέμπτη, στο ΟΑΚΑ.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα συγκρότημα που έβαλε τη σφραγίδα του στην ελληνική μουσική σκηνή. Ηταν το 1988, όταν ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας πρωτοέφτιαξαν την μπάντα, που την επόμενη χρονιά μετονομάστηκε σε «Πυξ Λαξ» και μέσω της συνεργασίας τους με τον Μάνο Ξυδού, υπέγραψαν συμβόλαιο με την εταιρεία ΕΜΙ και έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στην ελληνική δισκογραφία το 1990. Ολόκληρη τη δεκαετία του '90 και μέχρι το 2004, που ανακοίνωσε τη διάλυσή του, το συγκρότημα έκανε μεγάλες επιτυχίες, συνεργάστηκε με γνωστούς Ελληνες, αλλά και ξένους καλλιτέχνες (ανάμεσά τους τον Eric Burdon από τους «Animals», αλλά και τον Sting!), δοκίμασε απρόβλεπτα μουσικά μονοπάτια. Ανάμεσα σε όλα αυτά συντρόφευσε μελωδικά πολλές φορές το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αναγνωρίζοντας την αξία και συμβάλλοντας σε αυτόν τον μοναδικό νεανικό θεσμό.

Μετά τη διάλυσή τους οι «Πυξ Λαξ» επανενώθηκαν το 2011 - όπως τώρα - για δυο μεγάλες συναυλίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, υλοποιώντας μια ιδέα του Μάνου Ξυδού, ο οποίος είχε «φύγει» ένα χρόνο πριν από τη ζωή.

Η περιοδεία των φετινών συναυλιών για τα 30 τους χρόνια ξεκίνησε τον Ιούνη από τη Λάρισα, πέρασε από Γιάννενα και Πάτρα, ενώ τώρα ήρθε η σειρά του μεγάλου σταθμού της Αθήνας και θα ακολουθήσουν ακόμα δυο συναυλίες, στις 7 και 8 Σεπτέμβρη, που θα «κλείσουν» την περιοδεία στη Θεσσαλονίκη.

Εκτός από τους Φίλιππο Πλιάτσικα και Μπάμπη Στόκα, η μπάντα απαρτίζεται από μουσικούς που βρέθηκαν από την αρχή δίπλα στο συγκρότημα: Τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο (ηλεκτρική κιθάρα), την Δήμητρα Καραμπεροπούλου (ακορντεόν), τον Γιώργο Γιαννόπουλο (τύμπανα) και τον Νίκο Γιαννάτο (μπάσο).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ