Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ (ΟΕΝΓΕ)
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις με πανελλαδική στάση εργασίας στις 16 Ιούλη

Σε πανελλαδική στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας) τη Δευτέρα 16/7 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την ίδια μέρα στις 12.30 μ.μ. προχωρά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς από την αντιλαϊκή πολιτική.

Οπως υπογραμμίζει, άλλωστε, σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, η πρόσφατη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανέδειξε και στα ζητήματα των δημόσιων νοσοκομείων τις «φούσκες» της κυβέρνησης περί «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια», επιβεβαίωσε για άλλη φορά ότι είναι μονόδρομος η μαζική, ενωτική, διεκδικητική, αγωνιστική δράση των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

«Μεταμνημονιακά» φούμαρα για τη συγκάλυψη της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής

Οπως επισημαίνεται, η ηγεσία του υπουργείου απάντησε με γενικόλογες υποσχέσεις για το ζήτημα των επικουρικών και για τον τρόπο που θα πάψει η επί μηνών απληρωσιά τους. Επανέλαβε τις εξαγγελίες για προκήρυξη μόνιμων θέσεων για το λοιπό επικουρικό πλην γιατρών προσωπικό, ωστόσο απέρριψε συγκεκριμένη πρόταση που είχε καταθέσει η ΟΕΝΓΕ για προκήρυξη ισάριθμων μόνιμων θέσεων στις αντίστοιχες ειδικότητες και στα αντίστοιχα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά της πολιτικής διαιώνισης της εργασιακής ομηρίας και της επέκτασης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας ότι... «πληρώνουμε το τίμημα της ενίσχυσης του συστήματος Υγείας»!

«Μόνο που "το τίμημα" (...) το πληρώνουν οι συνάδελφοι που είναι απλήρωτοι και που απολύονται μετά από χρόνια δουλειάς στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Το πληρώνουν οι ασθενείς που θα στερηθούν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Οι χιλιάδες άνεργοι συνάδελφοί μας που επειδή δεν γίνονται μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, φεύγουν στο εξωτερικό», σχολιάζει η Ομοσπονδία.

Για την κλαδική συμφωνία, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν είναι σε θέση επί του παρόντος να πει κάτι παραπάνω για μισθούς και μόνιμες προσλήψεις, ισχυριζόμενος ότι... η κυβέρνηση «είναι σε φάση που προσπαθεί να σχεδιάσει τη μεταμνημονιακή περίοδο». Μετά τα επίμονα ερωτήματα της ΟΕΝΓΕ, παραδέχτηκε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το «κόστος συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν ειδικά μισθολόγια υπολογίζεται στο 1,1 δισ.», αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αποφάσεων». Παρέπεμψε δηλαδή στη «Δευτέρα Παρουσία» την ικανοποίηση του αιτήματος για άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012. Τα μόνα από τα αιτήματα της κλαδικής συμφωνίας για τα οποία δεσμεύτηκε ο υπουργός κάτω από την πίεση της ΟΕΝΓΕ, ήταν ο επανακαθορισμός των άγονων περιοχών με ενιαία κριτήρια (γεωγραφικά, πληθυσμιακά, επιδημιολογικά) και η δυνατότητα μετάθεσης σε γιατρούς που υπηρετούν σε μονάδες Υγείας στην παραμεθόριο και που τεκμηριωμένα πληρούν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν άγονες (π.χ. στους νομούς Λέσβου, Κιλκίς κ.α.) και όχι μόνο στις άγονες περιοχές Α'.

Για τις υπουργικές αποφάσεις περί ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων, το υπουργείο ενημέρωσε ότι τα δύο σχέδια αποφάσεων που είχαν διαρρεύσει στις αρχές του περασμένου Μάη, δεν έχουν προωθηθεί ακόμα για ΦΕΚ, ενώ και από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε η πρόθεση προώθησης σοβαρών αλλαγών που αφορούν την ιατρική εκπαίδευση, με υπουργικές αποφάσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση για το περιεχόμενό τους με την ΟΕΝΓΕ.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι το πολυνομοσχέδιο που αφορά τους οργανισμούς Νοσοκομείων, την αναδιάταξη ΥΠΕ, ρυθμίσεις για το ΚΕΣΥ και ρυθμίσεις για την ιατρική εκπαίδευση, θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο νοσοκομείο Λήμνου(2019-07-19 00:00:00.0)
Απορρίπτουν τα κρίσιμα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας»(2018-10-09 00:00:00.0)
Οι σημερινές κινητοποιήσεις(2011-02-11 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν για δεδουλευμένα και σταθερό ωράριο(2008-04-11 00:00:00.0)
Αέρας στα πανιά της κυβέρνησης(2008-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ