Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα και νέο υπουργικό συμβούλιο

Η Αγκυρα δίνει προτεραιότητα στους σχεδιασμούς της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Η χτεσινή επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα, γεμάτη μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

Copyright 2018 The Associated

Η χτεσινή επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα, γεμάτη μηνύματα με πολλούς αποδέκτες
ΑΓΚΥΡΑ.--

Τα Κατεχόμενα της Κύπρου αλλά και το Αζερμπαϊτζάν διάλεξε χτες ο Ρ. Τ. Ερντογάν, για να κάνει τις πρώτες του επίσημες επισκέψεις μετά την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας, μια μέρα έπειτα από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του και την έναρξη μίας «νέας σελίδας» στην Ιστορία της χώρας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Το ταξίδι στο ψευδοκράτος είναι ενδεικτικό της προτεραιότητας που η Αγκυρα δίνει στους σχεδιασμούς της σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αυτό το «σταυροδρόμι» κρίσιμων μονοπωλιακών ανταγωνισμών το οποίο η τουρκική αστική τάξη ιεραρχεί ψηλά στην προσπάθεια γεωπολιτικής της αναβάθμισης.

Προχτές, ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο ξεχωρίζει μεταξύ άλλων ο διορισμός της Ρουσχάρ Πεκτζάν στο υπουργείο Εμπορίου. Η Πεκτζάν διετέλεσε για χρόνια στέλεχος σε εταιρείες της βαριάς βιομηχανίας και έχει «διακριθεί» στην προώθηση ενεργειακών συνεργασιών με χώρες όπως η Συρία, η Κίνα, η Ισπανία και η Ινδία. Διετέλεσε επίσης για χρόνια στέλεχος στο μεγαλύτερο εμπορικό επιμελητήριο της χώρας, αλλά και στο Συμβούλιο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK).

Ο μέχρι πρότινος επιτελάρχης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλούσι Ακάρ, ανέλαβε το υπουργείο Αμυνας. Ακόμα, συγχωνεύτηκαν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με επικεφαλής τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν, που ήταν υπουργός Ενέργειας. Στις πρώτες του δηλώσεις ο Αλμπαϊράκ υποσχέθηκε παρεμβάσεις για μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο αριθμό, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία «θα αποτελέσει παράδειγμα» όσον αφορά τη νομισματική και δημοσιονομική πειθαρχία και θα εφαρμόσει «μια εύρωστη και ενεργητική νομισματική πολιτική». «Η Τουρκία θα γράψει νέα ιστορία», διαβεβαίωσε.

Στο υπουργείο Εξωτερικών - που συγχωνεύτηκε με αυτό των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - παραμένει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που δήλωσε ότι η Τουρκία σκοπεύει να σημειώσει πρόοδο στη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης καθόριζε ότι ο Πρόεδρος θα διορίζει πλέον τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τους αναπληρωτές του και τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, για 4ετή θητεία. Συνολικά, το νέο προεδρικό σύστημα ενισχύει δραστικά τις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας και του Προέδρου συγκεκριμένα, προσαρμόζοντας τον αστικό κρατικό μηχανισμό ακόμα περισσότερο στις σύγχρονες ανάγκες της τουρκικής αστικής τάξης.

Με αφορμή την εφαρμογή του νέου συστήματος, τουρκικά, διεθνή, αλλά και ελληνικά ΜΜΕ αναθέρμαναν τη συζήτηση περί «Ερντογάν - σουλτάνου» με διευρυμένες εξουσίες, σε μια προσπάθεια να συνδέσουν την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας με την ιδιοσυγκρασία του ηγέτη του ΑΚΡ και προσωπικές επιλογές, θολώνοντας τη βάση στην οποία αυτή εκφράζεται, σε ένα πλαίσιο βαθιών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ειλικρινείς» και «γόνιμες» οι συζητήσεις με τον Τραμπ(2019-11-15 00:00:00.0)
«Εποικοδομητικές» απόψεις και για τους «S-400»(2019-04-17 00:00:00.0)
Αναθεώρηση ρυθμών ανάπτυξης και νέες απειλές για το Ενεργειακό(2018-09-21 00:00:00.0)
Ανταλλαγή απειλών και επιβολής δασμών(2018-08-17 00:00:00.0)
Συζητιέται και ανοιχτά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών(2018-04-18 00:00:00.0)
Επιδιώξεις ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων(2016-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ