Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
Θα μεγαλώσει η πίεση των ΗΠΑ σε όσους παρέμειναν

Οι εκπρόσωποι Ιράν και ΕΕ στη συνάντηση που είχαν στις 6/7 οι ΥΠΕΞ όλων των χωρών που παρέμειναν στη Διεθνή Συμφωνία του 2015

Copyright 2018 The Associated

Οι εκπρόσωποι Ιράν και ΕΕ στη συνάντηση που είχαν στις 6/7 οι ΥΠΕΞ όλων των χωρών που παρέμειναν στη Διεθνή Συμφωνία του 2015
ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Θέλουμε να δείξουμε στο Ιράν ότι οι ενέργειές του έχουν ένα αληθινά υψηλό κόστος», δήλωσε χτες από το Αμπού Ντάμπι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ξεκινώντας σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους αραβικών κρατών στις οποίες ιεραρχείται η μεγιστοποίηση της πίεσης για το «χτύπημα» των ιρανικών εξαγωγών στην Ενέργεια. Οπως εξήγησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, στο επίκεντρο της Ουάσιγκτον παραμένει το να χάσει το Ιράν τη «χρηματοπιστωτική ικανότητα για τη συνέχιση της άσχημης συμπεριφοράς του», αλλά και να ...πειστεί «το ιρανικό καθεστώς ότι είναι απαράδεκτη η κακόβουλη στάση του».

Οι επισημάνσεις Πομπέο απευθύνονται όχι απλά στην Τεχεράνη, αλλά και στις δυνάμεις που παραμένουν στη Διεθνή Συμφωνία του 2015, οι οποίες μάλιστα ξεκίνησαν συνομιλίες για τη διατήρησή της. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή οι ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ρωσίας, Κίνας αλλά και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συναντήθηκαν στη Βιέννη και εξέδωσαν μάλιστα Κοινή Ανακοίνωση, καθορίζοντας μια σειρά από στόχους που θα συμβάλλουν στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη διατήρηση της συμφωνίας.

Από τη μεριά της, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με προσοχή το «συντονισμό» όσων έμειναν στη συμφωνία, αναζητώντας παρεμβάσεις καίριες, ενώ βέβαια οι πολυμερείς αντιθέσεις έρχονται στην επιφάνεια και σε άλλα κρίσιμα μέτωπα (βλέπε και Σύνοδο ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα).

Ενδεικτικό είναι πάντως το αίτημα που υπέβαλε η Ουάσιγκτον στο Βερολίνο, για να μπλοκάρει την «απόσυρση» μεγάλων χρηματικών ποσών πίσω στο Ιράν, προφανώς στο πλαίσιο των προσπαθειών της Τεχεράνης να «απορροφήσει» έστω κάποιες από τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων. Μάλιστα, όπως φέρεται να δήλωσε στη «Μπιλντ» ο Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρένελ, η αμερικανική κυβέρνηση είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για τα σχέδια της Τεχεράνης να μεταφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά στο Ιράν, ενώ πρόσθεσε: «Ενθαρρύνουμε τα υψηλότερα κλιμάκια της γερμανικής κυβέρνησης να παρέμβουν και να σταματήσουν το σχέδιο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ