Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Πάνω από 20 δισ. δολάρια για «ανοικοδόμηση» αραβικών κρατών

Οι ΥΠΕΞ Κίνας και Σ. Αραβίας στη συνάντηση του Φόρουμ

Copyright 2018 The Associated

Οι ΥΠΕΞ Κίνας και Σ. Αραβίας στη συνάντηση του Φόρουμ
ΠΕΚΙΝΟ.--

Το ισχυρό ενδιαφέρον της Κίνας για την ταραγμένη Μέση Ανατολή αλλά και την Αφρική έφερε στο προσκήνιο η 8η υπουργική συνάντηση του Φόρουμ Συνεργασίας ΗΠΑ - αραβικών κρατών, χτες στο Πεκίνο, όπου ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε τη χορήγηση δανείων ύψους 20 δισ. δολαρίων για την «οικονομική ανοικοδόμηση» αραβικών κρατών.

Το Φόρουμ δημιουργήθηκε πριν 14 χρόνια και αποτελεί μία από τις διακρατικές ενώσεις που η Κίνα αξιοποιεί για την πολύπλευρη διείσδυσή της σε κρίσιμα γεωστρατηγικά σταυροδρόμια. Στο φόρουμ συμμετέχουν δυνάμεις όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Σουδάν, η Αλγερία κ.τ.λ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ομιλία του ο Σι ιεράρχησε τη διμερή συμφωνία συνεργασίας για την προώθηση των «Δρόμων του Μεταξιού», αλλά και δεσμεύτηκε για: Την ανοικοδόμηση δικτύων μεταφοράς στην περιοχή, την επιτάχυνση της συνεργασίας σε πετρέλαιο και αέριο, αλλά και τους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, τεχνητής νοημοσύνης κ.τ.λ. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι τα επόμενα χρόνια οι κινεζικές εισαγωγές από την περιοχή αναμένεται να ξεπεράσουν τα 8 τρισ. δολάρια, αλλά και ότι το Πεκίνο θα δώσει νέα ώθηση στην υπογραφή Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου με δυνάμεις του Φόρουμ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org