Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέρα δράσης για ΣΣΕ με δικαιώματα και αυξήσεις μισθών

Από κινητοποίηση του κλαδικού Συνδικάτου τον περασμένο Μάρτη
Από κινητοποίηση του κλαδικού Συνδικάτου τον περασμένο Μάρτη
Μέρα δράσης, με σειρά από εξορμήσεις, περιοδείες, στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις σε όλη την Αττική, καθίσταται η σημερινή μέρα, από επιχειρησιακά σωματεία και παραρτήματα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής για ενίσχυση του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς και ανάκτηση απωλειών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωρίζουν οι πρωτοβουλίες που έχουν πάρει επιχειρησιακά σωματεία σε χώρους όπου θα γίνουν στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις: Στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν», στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» και στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ», στο αεροδρόμιο.

Προγραμματίζονται επίσης:

-- Εξορμήσεις στη Δυτική Αθήνα, στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. περιοδεία στα καταστήματα επισιτισμού στο Περιστέρι, με τον πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του κλαδικού Συνδικάτου, Φώτη Δράκο.

-- Παρέμβαση στην επιχείρηση «Ben n' Jerry's» στο «Golden Hall» (Μαρούσι), ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης, προέδρου του Βορείου Παραρτήματος.

-- Στη Νέα Φιλαδέλφεια, εξόρμηση από το Βόρειο Παράρτημα του κλαδικού Συνδικάτου στα καταστήματα Επισιτισμού.

-- Στη Γλυφάδα, στις 6 μ.μ. εξόρμηση του Νοτίου Παραρτήματος στα καταστήματα Επισιτισμού.

Κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα

Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, τις μεγάλες αλυσίδες στον Επισιτισμό, στα κέτερινγκ, σε όλα τα επισιτιστικά καταστήματα, να οργανωθούν στο σωματείο, να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς και να διεκδικήσουν:

  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ. Υπογραφή Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.
  • Υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων σε Ξενοδοχεία, Επισιτισμό και Ζαχαρώδη, με κάλυψη των απωλειών και ένταξη όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.
  • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
«ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ»: Αγωνιστική απάντηση με συσπείρωση στο επιχειρησιακό σωματείο

Σε ανακοίνωσή του μπροστά στη σημερινή στάση εργασίας και τη Γενική του Συνέλευση, το επιχειρησιακό σωματείο στη «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Μετά από παρεμβάσεις του κλαδικού μας Συνδικάτου για τις συνθήκες εργασίας, για την εντατικοποίηση που επικρατεί, για το δικαίωμά μας να παίρνουμε άδειες που μέχρι πρόσφατα δεν μας δίνονταν, καταφέραμε να συγκροτήσουμε επιχειρησιακό σωματείο στην εταιρεία. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να γίνουν μέλη του σωματείου, προκειμένου με καλύτερους όρους να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, να ξεπεράσουν το φόβο και τους ενδοιασμούς τους ώστε κανένας εργαζόμενος να μην είναι μόνος του απέναντι στην εργοδοσία!».

«Οσοι μας λένε ότι η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων είναι που φέρνει βελτίωση στη ζωή μας, λένε ψέματα!» τονίζει το σωματείο: «Για παράδειγμα, η "ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ" τα τελευταία δύο χρόνια έχει ανοίξει πέντε νέα καταστήματα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και άλλα σε Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Χανιά. Εχουν έρθει, επομένως, καλές μέρες για τους εργοδότες, που αυξάνουν τα κέρδη τους. Το αντίθετο συμβαίνει όμως για μας τους εργαζόμενους. Ενώ μέχρι το 2012 αμείβονταν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου με την κλαδική Συλλογική Σύμβαση, σήμερα αμειβόμαστε με τους άθλιους μισθούς των 586 και 511 για τους κάτω των 25. Αύξηση των αφίξεων για μας σημαίνει μεγαλύτερος όγκος δουλειάς με αριθμό εργαζομένων πολύ μικρότερο από τις ανάγκες που υπάρχουν, δηλαδή ο κάθε συνάδελφος βγάζει δουλειά για 3 άτομα, τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής δεν υπάρχουν, αφού δε μας διατίθεται ο κατάλληλος εξοπλισμός για τη χρήση πολύ δυνατών απολυμαντικών και, παράλληλα, η κουζίνα ενός από τα καινούργια καταστήματα άνοιξε χωρίς να έχει άδεια πυρασφάλειας (!)».

Σχολιάζοντας τις ειρωνείες και τις νουθεσίες της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους που αντιδρούν σε αυτήν την κατάσταση, το Συνδικάτο σημειώνει: «Για αυτούς, είναι τεμπέλης ο εργαζόμενος που απαιτεί να δουλεύει πενθήμερο, 8ωρο, να κάνει διάλειμμα, να μη δέχεται τα κομμένα ρεπό και τις υπερωρίες και να μη δέχεται να βγάζει δουλειά που κανονικά θα έβγαζαν 3 εργαζόμενοι».

«Ηρθε η ώρα, όμως, να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες (...) Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας όλοι, γινόμαστε πιο δυνατοί!», τονίζει η ανακοίνωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση στη «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ» (2019-01-31 00:00:00.0)
Οξύνεται η επίθεση στο όνομα της κρίσης (2008-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org