Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
27ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΝΕ
Αντιπροσωπείες ξένων Κομμουνιστικών Νεολαιών

Η Ilayda Fidan
Η Ilayda Fidan
Στο κάμπινγκ του 27ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου φιλοξενήθηκαν αντιπροσωπείες ξένων Κομμουνιστικών Νεολαιών που απηύθυναν χαιρετισμό κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων το βράδυ του Σαββάτου.

Στο ρόλο που παίζει το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια αναφέρθηκε ο Aleksandar Denic, Α' Γραμματέας της Ενωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών (Σερβία), σημειώνοντας:

«Το ΝΑΤΟ έχει στρατιωτικές βάσεις σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Σκοπός αυτών των βάσεων δεν είναι να φέρουν ειρήνη, αλλά να προκαλέσουν νέους πολέμους. Το ΝΑΤΟ θέλει να λεηλατήσει τους πόρους μας και τις βαλκανικές χώρες. Το ΝΑΤΟ υπερασπίζεται το μεγάλο κεφάλαιο. (...) Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη χώρα μας το 1999 και, κατά τη διάρκεια αυτής της εγκληματικής επίθεσης, ο βομβαρδισμός έγινε με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να καταπνίξει την αίσθηση ελευθερίας που υπάρχει στο λαό μας. (...)

Ενισχύουμε τον αγώνα της νεολαίας στην Ευρώπη για τη νέα κοινωνία χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, κρίσεις, προσφυγιά, ανεργία, φτώχεια και καπιταλιστική εκμετάλλευση. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον μας!».

Ο Paolo Spena, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας, λέγοντας:

«Στην Ιταλία το 32% των νέων είναι άνεργοι. Είμαστε στην πρώτη θέση της Ευρώπης σε ποσοστό μη ενεργών νέων ανθρώπων: 25% των νέων ανθρώπων μεταξύ 18-24 χρόνων δεν φοιτούν ούτε εργάζονται.

Ο Aleksandar Denic
Ο Aleksandar Denic
Αυτή είναι η άμεση συνέπεια των αντιλαϊκών πολιτικών που στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, έχουν εφαρμοστεί από όλες τις κυβερνήσεις, δεξιές και αριστερές, που μειώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και επιτίθενται στο δικαίωμα της μόρφωσης και τα κοινωνικά δικαιώματα». Μίλησε επίσης για τα έξι χρόνια από την ίδρυση του Μετώπου της Κομμουνιστικής Νεολαίας, προσθέτοντας ότι το 2014 «το Κόμμα μας πήρε το όνομα Κομμουνιστικό Κόμμα, συνεχίζοντας μια λαμπρή ιστορία στη χώρα που στο παρελθόν υπήρχε το μεγαλύτερο Κομμουνιστικό Κόμμα του δυτικού κόσμου», ενώ μίλησε με θερμά λόγια για την αντοχή του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στον οπορτουνισμό και κατέληξε τονίζοντας ότι «ο αδελφικός δεσμός που υπάρχει μεταξύ των Οργανώσεών μας είναι ένα παράδειγμα της ενότητας και της αλληλεγγύης που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των νέων κομμουνιστών από όλο τον κόσμο».

Ακολούθως, η Ilayda Fidan, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο για τον ιμπεριαλισμό. Η αυξανόμενη επικέντρωση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή δεν εξηγείται μόνο από το προσφυγικό κύμα. Ξέρουμε ότι η πρόσβαση της Ρωσίας στη Μεσόγειο είναι ο κύριος λόγος που βαθαίνει τις αντιθέσεις εντός του συστήματος και οξύνει την επιθετικότητα των αστικών τάξεων αυτής της γεωγραφικής περιοχής. Ο ιμπεριαλισμός τελικά φέρνει πόλεμο και η μόνη δύναμη που είναι δυνατή να τον αντιμετωπίσει και ακόμα να τον αποτρέψει είναι η εργατική τάξη.

Ο Paolo Spena
Ο Paolo Spena
Οσο για την Τουρκία, δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, το ΝΑΤΟ αξιοποιεί τη χώρα μας ως τείχος ασφαλείας δίπλα στη Μέση Ανατολή και διεξάγει επεμβάσεις μέσω αυτών των στρατιωτικών βάσεων που βρίσκονται στη χώρα μας. Η φιλοδοξία της τουρκικής αστικής τάξης για τη βελτίωση της θέσης της μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα όχι μόνο απειλεί το λαό μας, αλλά βλάπτει σοβαρά και τους γειτονικούς λαούς, πρώτα και κύρια τη Συρία», είπε και ανέφερε αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις που έκαναν φέτος στη χώρα τους με αφορμή το ότι 50 χρόνια πριν φοιτητές στην Κωνσταντινούπολη έριξαν στρατιώτες του 6ου Στόλου του αμερικανικού Ναυτικού στη θάλασσα...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org