Τρίτη 10 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Δεσμεύσεις Ερντογάν για «ισχυρότερη Τουρκία»

Ορκίστηκε χτες, παρουσία και του πρωθυπουργού της Ρωσίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Νέα αρχή» για «μια ισχυρότερη Τουρκία» υποσχέθηκε χτες ο Ρ. Τ. Ερντογάν, που ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του μετά από την ορκωμοσία του ως Προέδρου της χώρας, σηματοδοτώντας και την εφαρμογή σημαντικών αλλαγών στην εκτελεστική εξουσία, για την προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες της τουρκικής πλουτοκρατίας.

Ο Ερντογάν ορκίστηκε παρουσία ηγετών από χώρες όπως οι Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Σερβία, Κόσσοβο, Πακιστάν, Βενεζουέλα, αλλά και του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Μεταξύ άλλων, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος δήλωσε ότι θα ασχοληθεί με τα «διαρθρωτικά προβλήματα» της τουρκικής οικονομίας, «ξεκινώντας με το παρόν έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια».

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, στην οποία πιθανολογείται η συμμετοχή ακόμα και προσώπων εκτός ΑΚΡ (το οποίο θυμίζουμε βέβαια ότι κέρδισε στις εκλογές σε συνεργασία με το εθνικιστικό ΜΗΡ).

Πάντως, οι ενδοαστικές διεργασίες εντείνονται διαρκώς. Λίγο μετά την επισήμανση της ηγεσίας ότι η προεκλογική «Εθνική Συμμαχία» (που συγκρότησαν ΙΥΙ, CHP και άλλα μικρότερα κόμματα) δεν είναι «πια αναγκαία», στελέχη του «Καλού Κόμματος» (ΙΥΙ) μετέφεραν τη διάθεση να συνεργαστούν με το κυβερνών ΑΚΡ «αν έχει πρόβλημα» και αν κινηθεί με «σωστό τρόπο». Ο βουλευτής Ικονίου του ΙΥΙ Φαχρετίν Γιοκούς δήλωσε πως «δεν μπορώ να μιλήσω για συγκρότηση συμμαχίας μεταξύ ΑΚΡ και ΙΥΙ, αλλά θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την ευημερία του λαού μας», εφόσον το ΑΚΡ έχει πρόβλημα στη «Λαϊκή Συμμαχία», που συγκρότησε με το εθνικιστικό ΜΗΡ. Πρόσθεσε ότι η απόρριψη κάθε κυβερνητικής πρότασης χωρίς λόγο δεν είναι σωστή, ότι το ΙΥΙ δεν θα ασκήσει τέτοια αντιπολίτευση. Είχε προηγηθεί δήλωση και του ιδρυτικού στελέχους του ΙΥΙ, πρώην βουλευτή του ΜΗΡ (από το οποίο, άλλωστε, προήλθαν τα περισσότερα ηγετικά στελέχη του ΙΥΙ και πρώτη η πρόεδρός του Μ. Αξενέρ) Μεχμέτ Ασλάν, ο οποίος επιδοκίμασε τις εκλογικές επιδόσεις του Ερντογάν και είπε ότι το ΙΥΙ θα στηρίξει το ΑΚΡ εφόσον το τελευταίο «κινείται σωστά».

Οσον αφορά τις εξελίξεις στο σοσιαλδημοκρατικό CHP, ο εκπρόσωπός του Μπουλέντ Τεζκάν τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα έκτακτου συνεδρίου. Τέτοιο αίτημα κατέθεσε ο Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψήφιος Πρόεδρος με το CHP στις πρόσφατες εκλογές, που πέτυχε πολύ σημαντικές επιδόσεις και πλέον διεκδικεί ανοιχτά την ηγεσία του κόμματος. Πάντως, αναλυτές ήδη ασχολούνται με τις αυξανόμενες πιθανότητες διάσπασης του CHP. Κατά τ' άλλα, ο Τεζκάν είπε ότι οι «αξίες» που οδήγησαν στην «Εθνική Συμμαχία» (ΙΥΙ - CHP κ.τ.λ.) παραμένουν, αλλά και ότι «θα συνεχιστεί η θέληση να δράσουμε μαζί σύμφωνα με αυτές τις αξίες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αντιπολίτευση ζητά πρόωρες εκλογές(2021-01-20 00:00:00.0)
Κάλεσμα Ερντογάν για «Τουρκική Συμμαχία»(2019-05-03 00:00:00.0)
Επιταχύνονται αναδιατάξεις στον αστικό πολιτικό χάρτη(2019-04-06 00:00:00.0)
«Σημείο καμπής» για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού;(2019-04-03 00:00:00.0)
Μετάβαση στο προεδρικό σύστημα μετά τις εκλογές(2018-07-05 00:00:00.0)
Προβάδισμα Ερντογάν και αντιδράσεις για τα «F-35»(2018-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ