Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Παρεμβάσεις για την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

Συγκέντρωση - πικετοφορία για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς οργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου τη Δευτέρα 9/7, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα των Μεταλλωρύχων, με αφορμή τη διοργάνωση ημερίδας με σχετικό θέμα από το υπουργείο Εργασίας και το δήμο Λαυρεωτικής.

«Η υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς δεν γίνεται με ημερίδες και φιέστες από τους υπεύθυνους της διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων και τους εργοδότες», τονίζει το Εργατικό Κέντρο. Επισημαίνει ότι τα αντεργατικά μέτρα, από την επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις μέχρι την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, «δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των εργατών και έχουν τη σφραγίδα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», ενώ ο δήμος που «φιγουράρει ως συνδιοργανωτής της συγκεκριμένης ημερίδας, είναι αυτός που δεν παίρνει ούτε τα υποτυπώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζομένους του».

Υπενθυμίζει ακόμα ότι πριν από λίγες μέρες ένας εργαζόμενος στον δήμο Κορωπίου ξεψύχησε ενώ περίμενε να φτάσει ασθενοφόρο από το Λαύριο, «σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της Αττικής, στην οποία δεν υπάρχει ούτε για δείγμα γιατρός».

Καθημερινό φαινόμενο η καταπάτηση δικαιωμάτων στη ΛΑΡΚΟ

Την άμεση επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απαιτεί το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας με επιστολή του προς το υπουργείο Εργασίας, τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη Βουλή.

Το Συνδικάτο επισημαίνει ότι στην υπό κρατική ευθύνη επιχείρηση ΛΑΡΚΟ είναι καθημερινό φαινόμενο η καταπάτηση «κάθε υποτυπώδους κανόνα υγιεινής και ασφάλειας αλλά και μισθολογικών, δημοκρατικών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων».

Παρά την παρέμβαση και τις έγγραφες παρατηρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, «η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση συνεχίζει να γυρίζει την πλάτη στα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα οφειλόμενα γάλατα που ξεπερνούν τα 480 κουτιά ανά εργαζόμενο (ένα κάθε μέρα). Το οργανόγραμμα των εργαζομένων δεν είναι αναρτημένο, με αποτέλεσμα να έχει σπάσει ρεκόρ η εντατικοποίηση, φθάνοντας σε απάνθρωπα επίπεδα. Το πόσιμο φιλτραρισμένο δροσερό νερό είναι δυσεύρετο, τα κλιματιστικά πολυτέλεια και οι κανόνες λόγω υψηλών θερμοκρασιών δεν ισχύουν. Είναι κανόνας ο χειρισμός μηχανών «από εργαζόμενους που, με ευθύνη της ΛΑΡΚΟ, δεν είναι κάτοχοι των απαραίτητων αδειών». Αλλος ένας «κανόνας» είναι οι «εγκαταστάσεις και μηχανήματα χωρίς πιστοποίηση και εργαζόμενοι χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό». Ο φωτισμός στα τμήματα και ειδικά στο τμήμα των ΠΕΛΛΕΤΣ είναι από ελλιπής έως ανύπαρκτος με τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος. Ενώ για την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας σε μισθολογικά ζητήματα υπάρχει έγγραφη τοποθέτηση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Για όλα αυτά «και για πολλά ακόμη η διοίκηση δεν δέχεται ούτε συνάντηση με το Συνδικάτο μας όπως είναι υποχρεωμένη (...) Η υπομονή μας εξαντλήθηκε, μας πεθαίνουν και δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ