Τετάρτη 4 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Βασική αμερικανική στρατηγική» η ανάθεση επικίνδυνων ρόλων στην Ελλάδα

Την ατζέντα των ΗΠΑ για το αμέσως επόμενο διάστημα και τις προσδοκίες από την ελληνική κυβέρνηση έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Χαρακτηριστικά, ερωτηθείς σε τι συνίσταται η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, απάντησε: «Σημαίνει να συνεργαστούμε για να αξιοποιήσουμε τα συγκλίνοντα συμφέροντά μας, να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, μέχρι το τέλος του τρίτου προγράμματος, την πρόοδο στο ζήτημα της ονομασίας (ΠΓΔΜ), προκειμένου να ενισχυθεί μια βασική αμερικανική στρατηγική, η οποία είναι η προσπάθεια να καλλιεργηθεί η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».

Προέτρεψε δε, ειδικά για το Σκοπιανό, τη συμφωνία των Πρεσπών να τη «στηρίξουν» οι δύο κυβερνήσεις. «Είδαμε τη συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες ως ένα πολύ θετικό βήμα προς τα εμπρός, το οποίο θα αποφέρει σημαντικά οφέλη και για τις δύο χώρες μόλις εφαρμοστεί πλήρως», πρόσθεσε.

Δεν παρέλειψε εξάλλου να εστιάσει στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι «ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, η Ενέργεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Εχετε την Καβάλα, έχετε τον αγωγό TAP, έχετε το FSRU της Αλεξανδρούπολης (πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου), σήμερα επέστησα την προσοχή στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού Τσίπρα και του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπορίσοφ να προχωρήσουν με τον αγωγό IGB, που είναι σημαντικό έργο υποδομής».

Συμπλήρωσε: «Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ενεργειακά στοιχεία που συγχωνεύονται. Υπογραμμίζω πάντα (...) τη σημασία της Ενέργειας ως ενός από τους τομείς με τις μεγαλύτερες δυνατότητες για ταχεία ανάπτυξη όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις. Είναι ένας τομέας που εκμεταλλεύεται τη γεωγραφία της Ελλάδας, αλλά είναι και οι πολιτικές αποφάσεις που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση για να επικεντρωθεί θετικά στην ανάπτυξη του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου. Είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτόν τον τομέα και είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στενά με την κυβέρνηση για την ανάπτυξή του».

Βέβαια, στο γενικό πλάνο, δεν παρέλειψε τις ...νουθεσίες προς την κυβέρνηση ότι «θα χρειαστεί να συνεχίσουμε τη δουλειά και τη δέσμευσή μας για μεταρρυθμίσεις». Οτι η έξοδος από το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής «θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ντίλερ» επιχειρηματικών συμφερόντων και «μεντεσές» ιμπεριαλιστικών σχεδίων(2019-04-06 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση σε «πρωταγωνιστικό ρόλο» για τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ(2019-03-15 00:00:00.0)
Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί(2018-12-19 00:00:00.0)
Μνημείο βαθύτερης εμπλοκής στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια(2018-12-15 00:00:00.0)
Σφραγίζει τη βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια(2018-11-17 00:00:00.0)
Γερό «πάτημα» για μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές κόντρες(2017-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ