Τετάρτη 4 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
27ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ολα έτοιμα για τη μεγάλη νεανική πανελλαδική συνάντηση

Την Παρασκευή στην Πάτρα η κεντρική συγκέντρωση του Διημέρου με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Ετοιμάζουν βαλίτσες και σακίδια τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ απ' όλη τη χώρα, για να συναντηθούν από την Παρασκευή 6 Ιούλη στο 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ που γίνεται στην Πάτρα με σύνθημα: «Ελα μαζί μας στον αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά!».

Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιείται το 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, στις 6, 7 και 8 Ιούλη, στην Πάτρα, με κατασκήνωση στον Αλισσό.

Η κεντρική συγκέντρωση του Διημέρου θα γίνει την Παρασκευή 6 Ιούλη στην Πάτρα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο Δ. Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα παρακολουθήσει επίσης τις εκδηλώσεις του Διημέρου, που θα εξελιχθούν έως και το μεσημέρι της Κυριακής στην κατασκήνωση που θα στηθεί σε κάμπινγκ στον Αλισσό.

Εκεί θα σμίξουν για άλλη μια χρονιά χιλιάδες νέοι από όλη τη χώρα, για να διαδηλώσουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στο σύστημα που τον φέρνει όλο και πιο κοντά, να απαιτήσουν να μην υπάρξει καμία αλλαγή των συνόρων στην περιοχή μας και των συνθηκών που τα καθορίζουν, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών.

Κόντρα στον ιμπεριαλισμό και την εμπλοκή της χώρας μας στα τοξικά του σχέδια στην περιοχή


Δεν είναι τυχαία επίσης η επιλογή του χώρου που θα διεξαχθεί φέτος το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο. Η Πάτρα και ο Αλισσός είναι «μια ανάσα» από την αεροπορική βάση του Αραξου. Εκεί που το περασμένο φθινόπωρο εκτελούνταν εργασίες μεταξύ των οποίων ήταν και η ετοιμασία εγκαταστάσεων για την αποθήκευση «ειδικών όπλων», τα οποία, στη «γλώσσα» της Πολεμικής Αεροπορίας, σημαίνουν «πυρηνικά».

Αυτό αποκαλύφθηκε από απόρρητο ΝΑΤΟικό έγγραφο που βγήκε στη δημοσιότητα και δεν διαψεύστηκε η αξιοπιστία του. Το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» είχαν αναδείξει το θέμα, θέτοντας επίμονα ερωτήματα προς την κυβέρνηση, η οποία διά στόματος του τότε αναπληρωτή υπουργού Αμυνας επιχείρησε να διαψεύσει το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών στον Αραξο, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες, αφού αρνήθηκε γενικώς την ύπαρξη πυρηνικών κεφαλών στον Αραξο από το 1974 και μετά, κάτι που αποδεδειγμένα δεν ισχύει. Γιατί είναι επισήμως γνωστό ότι πυρηνικά υπήρξαν στον Αραξο και τα τελευταία απομακρύνθηκαν μόλις το 2011, όπως ενημέρωσαν οι Αμερικανοί, υποχρεώνοντας την τότε κυβέρνηση να το παραδεχτεί! Οι όποιες μετέπειτα προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διαψεύσει την ετοιμότητα του Αραξου να δεχτεί πυρηνικά, δεν μπορούν να πείσουν κανέναν.

Πόσο μάλλον που είναι ανοιχτή η συζήτηση για το ενδεχόμενο μεταφοράς των 50 πυρηνικών αμερικανικών κεφαλών που υπάρχουν στη βάση του Ιντσιρλίκ, αν επιδεινωθούν παραπέρα οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας. Μια συζήτηση που άνοιξε μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και αναζωπυρώθηκε πρόσφατα με αφορμή και την επίσκεψη στην αεροπορική βάση του Αραξου, τον περασμένο Μάη, του Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ και σταθερού υπέρμαχου του διαβόητου ΝΑΤΟικού δόγματος του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος». Και πέρα από τα παραπάνω, μόλις χτες είδε τη δημοσιότητα η είδηση ότι οι ΗΠΑ «εκσυγχρονίζουν» τα πυρηνικά τους όπλα και μέχρι το 2020 θα έχουν στείλει τις «νέας γενιάς» πυρηνικές βόμβες στις βάσεις του ΝΑΤΟ σε ευρωπαϊκές χώρες (βλέπε σελ. 19).


Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η κυβέρνηση κρατά τη χώρα μας δεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ, εκθέτοντάς την στα επικίνδυνα, τοξικά παιχνίδια του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Γι' αυτό και οι χιλιάδες νέοι και νέες που θα διαδηλώσουν στο 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ θα ενώσουν τις φωνές τους απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, το κλείσιμο όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Θα διαδηλώσουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στο σύστημα που τον θρέφει, θα απαιτήσουν να μην υπάρξει καμία αλλαγή των συνόρων στην περιοχή μας, αλλά να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη των λαών, οι λαοί να προτάξουν τα δικά τους ταξικά κοινά συμφέροντα απέναντι στους εκμεταλλευτές σε κάθε χώρα.

Το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων του Διημέρου
  • Παρασκευή 6 Ιούλη

Εναρξη Αθλητικών Τουρνουά μπάσκετ 3on3, ποδοσφαίρου και βόλεϊ.

20.00 Συγκέντρωση στον Μόλο στην Πάτρα. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

22.30 Επίδειξη χορού από τη Χορευτική Ομάδα του δήμου Πάτρας.


23.00 Γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια με το συγκρότημα «Της Γης ανάσα».

  • Σάββατο 7 Ιούλη

-- 10.00 Επίσκεψη στο Μουσείο «Ν. Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα για τους μαθητές.

-- 18.00 Συζήτηση με θέμα «Η ίδρυση και η δράση της ΚΝΕ την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας (1967 - 1974)». Με τους μαθητές θα συζητήσουν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Σήφης Κωτσαντής, στέλεχος του Κόμματος.

-- 21.00 Μουσικό - θεατρικό αφιέρωμα και βίντεο με θέμα τα 50 χρόνια της ΚΝΕ.

-- 22.30 Συναυλία με τους Kollektiva και τους Rebellion Connexion.

-- 23.30 Λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

  • Κυριακή 8 Ιούλη

-- 10.00 Επίσκεψη στο Μουσείο «Ν. Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα για τους μαθητές.

-- Τελική φάση των Αθλητικών Τουρνουά και βράβευση των νικητών.

Παράλληλα, στο χώρο του Διημέρου θα λειτουργεί μαθητικό στέκι και θα υπάρχουν ξεχωριστές δραστηριότητες για τους μαθητές, όπως παιχνίδι αποστολών και γρίφων.

Επίσης, στο χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», με επιλεγμένους τίτλους αλλά και προσφορές σε πολιτικά βιβλία, ειδικά για το 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ (βλέπε σελ. 24).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ