Τρίτη 3 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι «πειθαρχικές ευθύνες» δεν μπορούν να σκεπάσουν την αντιλαϊκή πολιτική

Δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για την πλημμύρα με τους 24 νεκρούς

Από τις νέες πλημμύρες του Ιούνη στη Μάνδρα

Eurokinissi

Από τις νέες πλημμύρες του Ιούνη στη Μάνδρα
Την αναζήτηση «πειθαρχικών ευθυνών» από υπαλλήλους του δασαρχείου Αιγάλεω, της Πολεοδομίας Ελευσίνας, αλλά και από αιρετούς του δήμου Μάνδρας και από ιδιώτες μηχανικούς, προτείνει η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, στο πόρισμά της για τις πολύνεκρες πλημμύρες στη Δυτική Αττική το Νοέμβρη του 2017, δίνοντας το έναυσμα σε κυβέρνηση και Περιφέρεια να κλιμακώσουν την προπαγανδιστική επιχείρηση συγκάλυψης των πολιτικών τους ευθυνών, συνολικά τις συνέπειες της αντιλαϊκής τους πολιτικής.

Στο πόρισμα, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, με βάση τόσο το ιστορικό και τη συχνότητα των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή, όπως καταγράφεται από το 2014 και μετά, ακόμη και αν αυτά προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές, όσο και από την υπάρχουσα «ωριμότητα» των σχετικών μελετών, όφειλαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες υλοποίησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στο δασαρχείο Αιγάλεω, οι ευθύνες καταλογίζονται σε υπαλλήλους που καθυστέρησαν τρία χρόνια να απαντήσουν για το δασικό ή μη χαρακτήρα της περιοχής και για παραλείψεις που οδήγησαν στην έκδοση οικοδομικής άδειας για ανέγερση κτισμάτων μέσα στο ρέμα «Σούρες». Οι ευθύνες στην Πολεοδομία Ελευσίνας επιρρίπτονται διότι δεν είχε ενεργοποιηθεί ως προς την καταγραφή των αυθαιρέτων κατασκευών κατά μήκος των ρεμάτων, μετά από το πλημμυρικό φαινόμενο του Οκτώβρη του 2015, και διαπιστώνεται ότι η πολεοδομία εξέδωσε νόμιμες άδειες για κατασκευή κτισμάτων ακόμα και μέσα στο ρέμα.

Σε αιρετούς του δήμου Μάνδρας επιρρίπτονται ευθύνες για την ανέγερση αμαξοστάσιου και δημοτικού γηπέδου μέσα στην κοίτη του ρέματος, ενώ σε ιδιώτες μηχανικούς οι ευθύνες καταλογίζονται για το γεγονός ότι ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν την κατασκευή των αυθαιρέτων κτισμάτων μέσα στο ρέμα. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα αυθαίρετα μέσα στα ρέματα της περιοχής υπερβαίνουν τα 39 και πρόκειται για αποθήκες, κατοικίες, πρατήρια καυσίμων, αμαξοστάσια, γήπεδα και κέντρο διασκέδασης.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπήρχαν αυθαίρετες κατασκευές του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα, σε ορισμένες περιπτώσεις μέσα στην κοίτη των ρεμάτων, διαπιστώθηκε η ανάγκη οριοθέτησης ρεμάτων στην περιοχή, συλλογής αξιόπιστων υδρολογικών δεδομένων και επικαιροποίησης του σχεδίου διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας. Να σημειωθεί ότι καμιά ευθύνη δεν αναγνωρίζεται στην Περιφέρεια.

Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων

Στο μεταξύ, μέτρα για την προστασία των πληγέντων από την πρόσφατη πλημμύρα στη Μάνδρα, καθώς και συνολικά των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, διεκδικεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της περιφερειακής αρχής και καλεί σε αγώνα για: «Να παρθούν άμεσα μέτρα για τους συνανθρώπους μας που έχουν πάθει ζημιές τα σπίτια τους. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες τους. Να εξασφαλιστεί δωρεάν ενδεχόμενη φιλοξενία τους. Να γίνει καταγραφή των ζημιών και να προχωρήσει άμεσα η αποζημίωση στο 100%. Ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημίωσης στο 100% των ζημιών της πλημμύρας του Νοέμβρη».

Επίσης, στους πληγέντες εργαζόμενους να δοθεί άδεια με αποδοχές λόγω «ανωτέρας βίας», για όσο διάστημα χρειάζεται. Κανένας να μη χάσει τη δουλειά του. Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί για τους εργαζόμενους που εργάζονται σε πληγείσες επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ