Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Κοινές μπίζνες που ξεχωρίζουν

Ο κολοσσός της «Total» «διεισδύει» βαθύτερα στην αξιοποίηση του αερίου της Αρκτικής

«Αν ρίξουμε μια ματιά (στα δεδομένα), θα δούμε ότι ούτε μια γαλλική εταιρεία δεν έχει εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά τα τελευταία δέκα χρόνια... Αυτό αποτελεί ισχυρό σημάδι κατά τη γνώμη μου», δήλωσε ο Μακρόν, εξηγώντας την αξία που γαλλικοί κολοσσοί αποδίδουν στη συγκεκριμένη χώρα.

«Μόνο στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψής μας» υπογράφτηκαν περίπου 50 γαλλο-ρωσικές συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας, σημείωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι «πρέπει να βασιστούμε σε αυτήν τη δημιουργική δύναμη (σ.σ. της κοινής επιχειρηματικής συνεργασίας)», αλλά και εκφράζοντας ελπίδες ότι οι γαλλικές άμεσες ξένες επενδύσεις - που είπε ότι σήμερα είναι δεύτερες στη Ρωσία - σύντομα θα βρεθούν στην πρώτη θέση.

Στις συμφωνίες που ξεχώρισαν συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα αυτή για την ενίσχυση της θέσης του ενεργειακού κολοσσού «Total» στο σχέδιο εξόρυξης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) «Arctic LNG 2». Πρόκειται για έργο που περιλαμβάνει και τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας LNG από τη ρωσική «Novatek» (της οποίας μέτοχος είναι και η «Total») και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023 (στη χερσόνησο Γκνταν της Σιβηρίας), σηματοδοτώντας συνολικά την αξία που αποκτούν τα ενεργειακά αποθέματα της Αρκτικής συνολικά. Με τη συμφωνία, η «Total» αποκτά πλέον το 10% του έργου.

Οπως δήλωσε σχετικά ο Πατρίκ Πουγιανέ, διευθύνων σύμβουλος της «Total», πρόκειται για σχέδιο που ταιριάζει «με τη βιώσιμη δέσμευσή μας για συμβολή στα τεράστια αποθέματα αερίου του πολύ μακρινού ρωσικού βορρά που θα προορίζονται πρωταρχικά για τη σθεναρά αναπτυσσόμενη ασιατική αγορά... Το σχέδιο "Arctic LNG 2" θα συνεισφέρει στη στρατηγική μας ανάπτυξης του LNG μέσα από ανταγωνιστικά σχέδια που βασίζονται σε γιγάντια αποθέματα χαμηλού κόστους».

Αλλη σημαντική συμφωνία είναι αυτή που υπογράφτηκε με τη ρωσική «Rosatom» και την αρμόδια γαλλική υπηρεσία, με αντικείμενο τη συνεργασία στην «ειρηνική ανάπτυξη» της πυρηνικής ενέργειας.

Ο ίδιος ο Πούτιν ξεχώρισε σε αξία και τη συνεργασία στον τομέα του Διαστήματος, όπου, όπως είπε, «οι Γάλλοι συνάδελφοί μας διαθέτουν πολλές διακρίσεις παγκόσμιας τάξης». Επίσης, στάθηκε και στον τομέα της αεροναυπηγικής, αναφέροντας ως παράδειγμα αποτελεσματικής συνεργασίας την κατασκευή του επιβατηγού «SuperJet 100», στην οποία πήραν μέρος γαλλικά κεφάλαια κατά 25%. «Ηδη πουλάμε το αεροσκάφος αυτού του τύπου σε τρίτες χώρες, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για έναν τομέα γεμάτο προκλήσεις», εξήγησε. Ακόμα, η ρωσική αεροναυπηγική εταιρεία «Saturn» και η γαλλική «Safran Aircraft Engines» υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για περαιτέρω ανάπτυξη μηχανικού εξοπλισμού που θα αναβαθμίσει αεροσκάφη όπως το αμφίβιο αεροσκάφος «Be-200».


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org