Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση σε ορίζοντα δεκαετιών με τη στρατηγική του κεφαλαίου

Η ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου, στην προοπτική της «βιώσιμης» καπιταλιστικής ανάκαμψης και «ανάπτυξης», βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των κάθε είδους «εκθέσεων αξιολόγησης» για την ελληνική οικονομία, τις οποίες δημοσιοποίησαν το τελευταίο διάστημα οι «θεσμοί» του κουαρτέτου και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.

Για παράδειγμα, η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (αρχές Μάη 2018) έβλεπε τα «πρωτογενή πλεονάσματα» της περιόδου 2023 - 2060 στο 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, ακριβώς στα επίπεδα που «κλείδωσαν» στην πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ.

Την ίδια ώρα, σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με τίτλο «Η γήρανση του πληθυσμού δημιουργεί σκληρές δημοσιονομικές προκλήσεις», επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα και στη Γαλλία, κατά τις επόμενες δεκαετίες, η «γήρανση του πληθυσμού» θα επιφέρει τις μεγαλύτερες περικοπές των κρατικών κονδυλίων που αφορούν κατά κύριο λόγο τις συντάξεις, αλλά και την υγιειονομική κάλυψη.

Σχέδιο αφαίμαξης μέχρι το 2070

Mάλιστα, η νέα έκθεση της ΕΚΤ έχει ορίζοντα αναφοράς την περίοδο 2016 - 2070, ενώ βέβαια σε αυτήν ενσωματώνονται οι μελλοντικές αποδόσεις των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα:

-- Σε επίπεδο Ευρωζώνης, το «συνολικό κόστος για το Δημόσιο από τη γήρανση του πληθυσμού» προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στην περίοδο αναφοράς (2016 - 2070): Από το 26% του ΑΕΠ το 2016 στο 28,2% το 2040, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 27,1% το 2070.

-- «Το κόστος για τις δημόσιες συντάξεις» είναι ο σημαντικότερος παράγοντας αύξησης του κόστους από τη «γήρανση» στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο, στη Σλοβενία, στη Γερμανία, στη Μάλτα και στην Κύπρο, ενώ αντίθετα συμβάλλει σημαντικά στη «μείωση του κόστους» στην Ελλάδα και στη Γαλλία, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ.

-- Η αναλογία των συνταξιούχων σε σχέση με τον πληθυσμό ηλικίας άνω των 65 ετών προβλέπεται να μειωθεί σε όλες σχεδόν τις χώρες, επισημαίνει η ΕΚΤ, και αυτό «κυρίως λόγω των μέτρων που περιορίζουν την πρόσβαση στην πρόωρη συνταξιοδότηση και αυξάνουν την προβλεπόμενη από το νόμο ηλικία συνταξιοδότησης». Τα παραπάνω «φωτογραφίζουν» και επιβραβεύουν τους αντιασφαλιστικούς νόμους που πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, φέρνοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση της αντιλαϊκής λίστας σε επίπεδο Ευρωζώνης κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Οι «αποκαλύψεις» έχουν και συνέχεια. Η ανάλυση της ΕΚΤ προϋποθέτει ότι όλες οι «συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν νομοθετηθεί τα τελευταία χρόνια θα εφαρμοστούν πλήρως». Την ίδια ώρα - με βάση βέβαια τα σημερινά δεδομένα - στις χώρες υψηλού «κινδύνου» για «αντιστροφή των θεσπισμένων μεταρρυθμίσεων» αναφέρονται η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ από τη σχετική «λίστα» απουσιάζουν η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Στο «διά ταύτα», η ΕΚΤ τονίζει: «Συνολικά, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες μεταρρύθμισηςσε ορισμένες χώρες για να περιοριστεί η αναμενόμενη αύξηση του κόστους δημογραφικής γήρανσης σε ένα περιβάλλον ήδη υψηλών επιπέδων δημόσιου χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι σημαντικό οι χώρες να λάβουν πρόσθετη αποφασιστική πολιτική δράση και να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των συντάξεων, της υγειονομικής περίθαλψης και της μακροχρόνιας περίθαλψης».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ουσιαστικά η έκθεση της ΕΚΤ έρχεται να συμπληρώσει πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Μάη) αναφορικά με την «επάρκεια των συντάξεων στην ΕΕ». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει πως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2016 θεωρείται «η πιο κρίσιμη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας από καταβολής του».

«Από την άποψη αυτή, είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί πλήρως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του 2016 και να εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο παροχών, υπό τους περιορισμούς που δημιουργεί το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης, μαζί με το επίπεδο των πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι «προσπάθειες» πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων που συνδέονται με τη συνταξιοδότηση, όπως η οικονομική ύφεση, η υψηλή ανεργία, η μη κανονική απασχόληση, η αδήλωτη εργασία και η φοροδιαφυγή.

Εξάλλου, το λεγόμενο «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο» που παρουσίασε η κυβέρνηση, και το οποίο έρχεται να «κουμπώσει» με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, «φόρα παρτίδα» τονίζει: «Από το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση, δεδομένου ότι το έλλειμμα θα έχει εξαλειφθεί».

Αντιλαϊκό «σιγόντο» από ΔΝΤ και ΟΟΣΑ

Σε ανάλογες «υποδείξεις» αναμένεται να προχωρήσει και η πλευρά του ΔΝΤ, και μέσω της επικείμενης έκθεσης για την «αξιολόγηση» της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός συνδέει τη μακροπρόθεσμη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους με διατήρηση και κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων και των παρεμβάσεων σε ορίζοντα δεκαετιών, σε αντιστοίχιση και με τις πρόσφατες αποφάσεις του Γιούρογκρουπ για «πρωτογενή πλεονάσματα» στο 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για την περίοδο 2023 - 2060.

Στην ίδια στρατηγική ανάκαμψης του κεφαλαίου εντάσσεται και η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, στην οποία καταγράφονται οι προτεραιότητες για την «επόμενη μέρα», όπως η νέα σφαγή στο αφορολόγητο, στις συντάξεις, οι παρεμβάσεις στα Εργασιακά, οι ανατιμήσεις στους φόρους που αφορούν τη λαϊκή κατανάλωση και βέβαια η παραπέρα συμπίεση στα επιδόματα Πρόνοιας της λαϊκής οικογένειας, ζήτημα στο οποίο «εξειδικεύεται» ο συγκεκριμένος ιμπεριαλιστικός οργανισμός.


Α. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψάχνουν με νέα συνταγή αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων την αβέβαιη ανάκαμψη(2016-11-12 00:00:00.0)
Αβεβαιότητες για το παγκόσμιο εμπόριο και νέες υποβαθμίσεις(2016-09-28 00:00:00.0)
Θυμίζει κάτι;(2016-06-25 00:00:00.0)
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία(2007-04-25 00:00:00.0)
«Ξαναδαγκώνει» η Κομισιόν(2002-12-18 00:00:00.0)
Στην πυρά τα ευρωπαϊκά δημόσια συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης(2001-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ