Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εκπτώσεις μέχρι και 70% στις επιχειρήσεις με ανασφάλιστους εργαζόμενους

Σε μεγάλη μείωση των νομοθετημένων προστίμων, μέχρι και 70%, σε βάρος επιχειρήσεων που «πιάνονται στα πράσα» να απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους, προχωρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή.

Με πρόσχημα τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ανασφάλιστων εργαζομένων, η κυβέρνηση ανοίγει «παράθυρο ευκαιρίας» στις επιχειρήσεις να ξεφεύγουν από την πληρωμή μεγάλου μέρους των προστίμων, στην περίπτωση που εντός δέκα ημερών προβαίνουν σε κανονική πρόσληψη του ανασφάλιστου εργαζόμενου, και μάλιστα μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα. Μέσω της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασης, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα παρανομούν με το να μην ασφαλίζουν εργαζόμενους, να αποφεύγουν τελικά τις προβλεπόμενες κυρώσεις και με τον τρόπο αυτό να εμπεδώνεται παραπέρα περιβάλλον σχεδόν ατιμωρησίας, ενισχύοντας την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Η διάταξη έρχεται να προστεθεί στο χρόνιο πρόβλημα υπολειτουργίας των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών το οποίο έχει δημιουργήσει η εφαρμοζόμενη πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «Αρτεμις» - από το ΣΕΠΕ και τον ΕΦΚΑ (πρώην ΕΥΠΕΑ), ολόκληρο το 2017, σε σύνολο 247.236 επιχειρήσεων που απασχολούν μισθωτούς, οι οποίες μαζί με τα υποκαταστήματά τους ανέρχονται σε 291.876, ελέγχθησαν μόλις 36.683, δηλαδή μόλις το 12,5% των επιχειρήσεων, στοιχείο που μαρτυρά ότι ο συντριπτικός αριθμός των επιχειρήσεων στη χώρα μας βρίσκεται «εκτός πεδίου» των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ειδικότερα, με το άρθρο 6 του νομοσχεδίου, η επιχείρηση που πιάνεται με ανασφάλιστο εργαζόμενο και προβαίνει εντός δεκαημέρου στην πρόσληψή του, αντί του προστίμου των 10.500 ευρώ που ισχύει για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, θα πληρώνει μόνο 3.000 ευρώ στην περίπτωση πρόσληψης για ένα έτος. Αντίστοιχα, το πρόστιμο διαμορφώνεται στα 5.000 ευρώ για πρόσληψη με σύμβαση 6 μηνών και στα 7.000 ευρώ για πρόσληψη με σύμβαση 3 μηνών.

Υποτίθεται ότι όρος προκειμένου η επιχείρηση να λάβει αυτές τις μεγάλες εκπτώσεις στα πρόστιμα είναι να μην προβεί σε μείωση προσωπικού για τη χρονική περίοδο που έχει δεσμευτεί. Ομως ο ίδιος ο νόμος προβλέπει μια σειρά εξαιρέσεις που καθιστούν την προϋπόθεση αυτή άνευ σημασίας, καθώς στην έννοια της μείωσης του προσωπικού δεν περιλαμβάνονται περιπτώσεις όπως: Η συνταξιοδότηση εργαζόμενου, η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου που είχε συναφθεί πριν από την ημερομηνία του ελέγχου της επιχείρησης όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη ανασφάλιστων εργαζομένων, η αδυναμία ανανέωσης στην άδεια παραμονής και πρόσβασης στην αγορά εργασίας όταν πρόκειται για αλλοδαπό εργαζόμενο, ακόμα και η περίπτωση που η επιχείρηση προβεί σε απόλυση εργαζόμενου μετά από υποβολή μήνυσης σε βάρος του για αξιόποινη πράξη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org