Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέο εργατικό «ατύχημα» σε υπηρεσία Καθαριότητας δήμου

MotionTeam

Εργατικό «ατύχημα» με αποτέλεσμα να προκληθούν εγκαύματα σε συμβασιούχο εργαζόμενη στην υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης σημειώθηκε χτες το πρωί, την ώρα που το συνεργείο της υπηρεσίας πραγματοποιούσε αποκομιδή από κάδο ανακυκλώσιμων υλικών στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη στιγμή που η πρέσα του απορριμματοφόρου συμπίεζε τα σκουπίδια, εκτοξεύτηκε υγρό στο πρόσωπο και στο θώρακα της εργαζόμενης. Οπως περιέγραψαν τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, η εργαζόμενη αισθάνθηκε κάψιμο και τα σημεία που χτύπησε το υγρό (προφανώς τοξικό) στην αρχή άσπρισαν και μετά μαύρισαν. Η εργαζόμενη μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου παρέμεινε για νοσηλεία και παρακολούθηση.

Η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ως υπεύθυνο για το νέο εργατικό «ατύχημα» τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ). Καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν να εφαρμοστούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας.

Θυμίζει ότι έχει καταθέσει στη Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγιεινής της Εργασίας συγκεκριμένες καταγγελίες για τη μη απόδοση των ΜΑΠ και γενικότερα για τις συνθήκες εργασίας στο δήμο Θεσσαλονίκης, στις 25 Γενάρη και στις 12 Ιούνη, ωστόσο ακόμα αναμένει τις απαντήσεις και τους ελέγχους της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Η ΔΑΣ υπογραμμίζει ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας Καθαριότητας γίνονται ακόμα δυσκολότερες «όταν δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, άρβυλα ασφαλείας κ.ά.), όταν δεν τους παρέχεται η κατάλληλη εκπαίδευση, που πρέπει να είναι συνεχής (αφού οι τεχνικοί ασφαλείας και οι γιατροί εργασίας, όταν υπάρχουν, παίζουν διακοσμητικό ρόλο), όταν υπάρχουν επικίνδυνα και ασυντήρητα οχήματα, όταν δεν υπάρχουν εργαλεία και υλικά κ.λπ.».

Καταγγέλλει ότι «κυβέρνηση, διοίκηση Μπουτάρη και γενικότερα η εργοδοσία βλέπουν ως κόστος που πρέπει να μειώσουν τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Στην εφαρμογή της πολιτικής της διοίκησης Μπουτάρη συμπαραστάτες στέκονται η πλειοψηφία του ΣΕΔΘ (...) και άλλα σωματεία του δήμου, όπως ο "περίφημος" "Ενωτικός Σύλλογος". Ολοι αυτοί λένε στους συναδέλφους δημόσια, σε ΔΣ και χώρους δουλειάς, "να κάνουν υπομονή" για τη μη απόδοση των ΜΑΠ και τις συνθήκες εργασίας, για τη μη πληρωμή δεδουλευμένων κ.λπ. Αρνούνται τις προτάσεις μας για καταγγελίες και κινητοποιήσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ