Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΑΜΟΥ
Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Υγείας και την κυβερνητική προπαγάνδα

Στα γνωστά «μπαλώματα» με ημερομηνία λήξης, όπως και στις προπαγανδιστικές απόπειρες εξωραϊσμού της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς, επιδόθηκε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψης του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, στη Σάμο.

Κατά την επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, όπου είχε προγραμματιστεί κυβερνητική φιέστα, τον υπουργό «υποδέχτηκαν» αγωνιστικά στην πύλη του νοσοκομείου ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών του νησιού, το Σωματείο Συνταξιούχων και η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Χαλκεύοντας την πραγματικότητα, το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται με δελτίο Τύπου πως «όλοι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου προσήλθαν στο αμφιθέατρο προκειμένου να εκθέσουν τα προβλήματά τους» αλλά «τα ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και των Νοσοκομειακών Γιατρών (...) ζήτησαν να συναντήσουν κατ' ιδίαν τον υπουργό χωρίς την παρουσία των συναδέλφων τους». Στην πραγματικότητα, βέβαια, το αμφιθέατρο γέμισε από τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη και το προσωπικό της ασφάλειας του υπουργού.

Οι εργαζόμενοι ήταν έξω, μαζί με τα σωματεία τους, τα οποία κατήγγειλαν την κυβέρνηση για:

  • Το γεγονός ότι έχει εγκλωβίσει πάνω από 3.000 χιλιάδες πρόσφυγες στο νησί, χωρίς μέριμνα για τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης, καθώς και για την υγειονομική τους κάλυψη μέσα στο χώρο φιλοξενίας, αφού οι δύο γιατροί (ένας από το ΚΕΕΛΠΝΟ και ένας από ΜΚΟ) δεν επαρκούν και δεν λειτουργεί στελεχωμένο ιατρείο.
  • Το 80% των περιστατικών που προσέρχονται στα Επείγοντα του Νοσοκομείου χρήζουν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στα περισσότερα αγροτικά περιφερειακά ιατρεία, που είναι χωρίς γιατρούς, ενώ όπου υπάρχει αγροτικός γιατρός γυρνάει από χωριό σε χωριό, καλύπτοντας 6 και 7 ιατρεία τη βδομάδα.
  • Δεν λειτουργούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε Παθολογικό, Διαβητολογικό, Ρευματολογικό. Πολλές ιατρικές ειδικότητες είναι μονήρεις (οφθαλμίατρος, πνευμονολόγος, νευροχειρουργός, ουρολόγος κ.λπ.), ενώ άλλες δεν υπάρχουν καν (γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος, αγγειολόγος, ογκολόγος κ.λπ.).
  • Στα Επείγοντα υπάρχει μία νοσηλεύτρια στη βάρδια, που αναγκάζεται να κάνει και την τραυματιοφορέα. Στα υπόλοιπα τμήματα, οι νοσηλεύτριες καλύπτουν συγχρόνως δύο και τρία τμήματα (χειρουργείο, μαιευτική κ.ά.) Η Καρδιολογική κλινική λειτουργεί μόνο το πρωί, με τον προϊστάμενο.
  • Στο Ακτινολογικό, ένας εργαζόμενος στην πρωινή βάρδια εξυπηρετεί τακτικά ραντεβού, τους νοσηλευόμενους, τα έκτακτα περιστατικά, το στρατό, τους μετανάστες, και παρευρίσκεται και στα χειρουργεία όποτε χρειαστεί. Στην Αιμοδοσία, επί σειρά ετών είναι ακάλυπτες οι νυχτερινές βάρδιες.
  • Ελλιπές είναι και το προσωπικό του ΕΚΑΒ, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις κινεί μόνο ένα ασθενοφόρο σε όλο το νησί, λόγω έλλειψης πληρωμάτων. Καθώς το ΕΚΑΒ στο νησί δεν έχει δικό του τηλεφωνικό κέντρο, τη διαχείριση των τηλεφωνικών κλήσεων την επιφορτίζεται το νοσοκομείο.

Από όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση «κατάλαβε» ότι το πρόβλημα είναι «η έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών», επανέλαβε το ανυπόστατο «ποίημα» περί «σταθεροποίησης του ΕΣΥ» και διαφήμισε την παράταση στις απολύσεις του επικουρικού προσωπικού. Αντίστοιχα, ανακοινώνοντας «παρεμβάσεις που επίκεινται (προσλήψεις, συμβάσεις, παροχή επιπλέον κινήτρων)», έσπευσε να επαναλάβει τα γνωστά προσχήματα για «τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν»...

Αλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο προχωρά σε στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.) σήμερα Πέμπτη, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας και σε αυτό το νοσοκομείο. Καλεί όλα τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου.
  • Σήμερα Πέμπτη, με πρωτοβουλία των ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Λευκάδας - Πρέβεζας - Κέρκυρας, διοργανώνεται σύσκεψη σωματείων Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας, στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, στις 6.30 μ.μ., για την οργάνωση του αγώνα για τα προβλήματα που ταλανίζουν εργαζόμενους και ασθενείς.
  • Το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας καλεί τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς του νομού σε ευρεία κοινή σύσκεψη για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία, την Τρίτη 3/7, στο Εργατικό Κέντρο Αργολίδας (Αργος), στις 8 μ.μ.
  • Τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ, «Βενιζέλειου», Αγ. Νικολάου, Χανίων, Ρεθύμνου, του Ψυχιατρείου Χανίων και της 7ης ΥΠΕ συνδιοργανώνουν συγκέντρωση - συναυλία την Πέμπτη 5/7, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ