Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Ξεδιπλώνουν συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Σε εξέλιξη βρίσκονται σε όλη τη χώρα οι πολύμορφες κινητοποιήσεις που οργανώνονται από Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, στο πλαίσιο του πανελλαδικού δεκαήμερου αγωνιστικής δράσης που αποφασίστηκε από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Με τις κατά τόπους, συντονισμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι αναδεικνύουν τα οξυμένα προβλήματά τους: Χαμηλές τιμές παραγωγού, περικοπές των επιδοτήσεων - ενισχύσεων, μεγάλες ζημιές στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, ακριβό πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα, τσεκούρωμα από τα κάθε είδους χαράτσια, απειλές πλειστηριασμών και κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων για χρέη στην εφορία, στον πρώην ΟΓΑ, στην τράπεζα κ.λπ. Με τις κινητοποιήσεις τους προβάλλουν τα αιτήματα που απαντούν σ' αυτά τα προβλήματα, διεκδικώντας την άμεση ικανοποίησή τους, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την αιτία των προβλημάτων: Την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα, οδηγώντας στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Σε συνέχεια των αγωνιστικών παρεμβάσεων των προηγούμενων ημερών, χτες πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε Λαμία, Αργος, Πύργο και Αίγιο, ενώ το αγωνιστικό πρόγραμμα συνεχίζεται και κορυφώνεται τις επόμενες μέρες.

Σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

ΗΛΕΙΑ
ΗΛΕΙΑ
Μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Οι παραγωγοί συγκεντρώθηκαν το πρωί στον κόμβο Αγ. Γεωργίου και κατευθύνθηκαν προς την Εφορία του Πύργου, όπου πέταξαν μπάλες με σανό και γάλα στην είσοδο. Στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν προς την αντιπεριφέρεια, όπου κι εκεί έκαναν... παράδοση αγροτικών προϊόντων στην είσοδο του κτιρίου, ενώ συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Γεωργιόπουλο, εκθέτοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός ορίστηκε στις 3 Ιούλη στα δικαστήρια Πύργου, όπου εκδικάζεται υπόθεση απλήρωτου κτηνοτρόφου της περιοχής, ο οποίος όταν απαίτησε από εταιρεία γαλακτοκομικών να του καταβάλει χρωστούμενα προηγούμενων ετών, που έφταναν τις 15.000 ευρώ, εκείνη του ανακοίνωσε ότι... «διακόπτεται η συνεργασία τους». Μετά την αντίδρασή του, η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια...

Συγκέντρωση στα γραφεία της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών πραγματοποίησε χτες ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», όπου έγινε ενημέρωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους για το δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης και το αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός του Συλλόγου είναι η συγκέντρωση στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, την ερχόμενη Τρίτη στις 11 π.μ., μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους Πάτρας και Ωλενίας και την Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Ερύμανθου. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει παράσταση στο δημαρχείο Αιγίου και θα ζητήσει να υιοθετηθεί από τη δημοτική αρχή το ψήφισμα του δήμου Πάτρας ενάντια στους πλειστηριασμούς σε βάρος λαϊκών οικογενειών.

Επίσης χτες, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Αργους, καταθέτοντας υπόμνημα με τα αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Στη Φθιώτιδα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση της ΔΕΗ στη Λαμία πραγματοποίησαν χτες αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη των αγροτικών συλλόγων που συμμετέχουν στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας. Κατέθεσαν υπόμνημα αιτημάτων προς την κεντρική διοίκηση της ΔΕΗ και τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εστίασαν στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής, αφού αυξάνονται συνεχώς οι γεωτρήσεις και σταβλικές εγκαταστάσεις με κομμένο ρεύμα λόγω χρεών, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των ηλεκτροδοτούμενων γεωτρήσεων έχουν συσσωρευμένα χρέη και ένας εξίσου μεγάλος αριθμός παραγωγών δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει.

«Από τη συνάντησή μας με τον εκπρόσωπο της εταιρείας», σημειώνει η Ομοσπονδία, επιβεβαιώθηκε ότι η ΔΕΗ «μόνο στόχο έχει το κέρδος, αδιαφορώντας που για να επιτευχθεί αυτό έχει σαν αναγκαία προϋπόθεση την όλο και επιταχυνόμενη εξαθλίωση της αγροτιάς, των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, των λαϊκών νοικοκυριών. Η απάντηση του εκπροσώπου της εταιρείας στο αίτημά μας για φτηνό ρεύμα, σαν αυτό που απολαμβάνουν οι βιομήχανοι, ήταν κυνική. Είπε ότι η αγορά Ενέργειας είναι ελεύθερη και αν βρούμε καλύτερη τιμή από άλλη εταιρεία είμαστε ελεύθεροι να πάμε σε αυτήν...».

Η Ομοσπονδία διεκδικεί: Καμιά διακοπή ηλεκτροδότησης σε γεώτρηση και σπίτι μικρομεσαίου αγρότη, εργαζόμενου και λαϊκής οικογένειας. Αμεση επανασύνδεση των κομμένων συνδέσεων, κατάργηση χαρατσιών επανασύνδεσης, διακανονισμό χρεών στη βάση των πραγματικών αναγκών και δυνατοτήτων. Καμιά κατάσχεση, κανένα πλειστηριασμό σε λαϊκό σπίτι, μικρομεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο, για χρέη προς τη ΔΕΗ. Φτηνά τιμολόγια, όπως στους βιομήχανους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org