Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΡΚΕΛ - ΣΑΝΤΣΕΘ
Συνάντηση για Μεταναστευτικό και «μεταρρυθμίσεις»

Ο Π. Σάντσεθ και η Αγκ. Μέρκελ

Copyright 2018 The Associated

Ο Π. Σάντσεθ και η Αγκ. Μέρκελ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, συναντήθηκε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, όπου συζήτησαν τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο και μεθαύριο.

Σύμφωνα με την Μέρκελ, στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν οι μεταρρυθμίσεις σε ΕΕ και Ευρωζώνη, αλλά και η αντιμετώπιση της μετανάστευσης, η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Επίσης, θα συζητηθεί το εμπόριο με τις ΗΠΑ και «η κοινή απάντηση που πρέπει να δοθεί από την ΕΕ».

Για τη μετανάστευση η καγκελάριος σημείωσε πως το βασικό ζήτημα είναι «πώς θα μειώσουμε τις αφίξεις μεταναστών - κυρίως από την Αφρική - στην Ευρώπη». Οταν πρόκειται για «χώρες όπως η Λιβύη, το Μαρόκο ή η Αλγερία, η Σενεγάλη, τότε πρέπει να τις βοηθήσουμε, να τις υποστηρίξουμε και να προωθήσουμε την ανάπτυξή τους», είπε υπογραμμίζοντας ότι «κάτι παίρνεις - κάτι δίνεις, όπως έχει δείξει και η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τη μετανάστευση». Η Μέρκελ εκτίμησε πως δεν αναμένει μια συνολική λύση για την πολιτική ασύλου στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. Δύο από τις εφτά «κατευθύνσεις» εξακολουθούν να είναι «ανοιχτές», είπε. Αυτές είναι η Οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου και ο νέος Κανονισμός του Δουβλίνου 4. «Θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος», πρόσθεσε.

Ετσι, η Μέρκελ υποστήριξε για ακόμη μια φορά τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ ορισμένων κρατών της ΕΕ και χωρών προέλευσης και διέλευσης. Ταυτόχρονα, μεμονωμένα κράτη θα πρέπει να μπορούν να διαπραγματεύονται εξ ονόματος ολόκληρης της ΕΕ.

Ο Σάντσεθ χαιρέτισε τις γαλλογερμανικές προτάσεις για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντάς τες ένα σημαντικό βήμα προς την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Σχετικά με την τραπεζική ένωση και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, δήλωσε την προθυμία της ισπανικής κυβέρνησης να συμβάλει. Υπογράμμισε πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Ισπανία θα κρατήσει μια «εποικοδομητική στάση» και «θα κάνει προτάσεις», ενώ συμφώνησε με την καγκελάριο ότι χρειάζεται «ευρωπαϊκή λύση» και για το Μεταναστευτικό. Ενδεικτικά, σε ερώτηση για το πλοίο «Lifeline» γερμανικής ΜΚΟ, που είναι γεμάτο μετανάστες και περιφέρεται στη Μεσόγειο, ο Ισπανός πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει αν θα γίνει δεκτό στη χώρα του, τονίζοντας ότι χρειάζεται «κοινή απάντηση σε μια κοινή πρόκληση». Τέλος, δήλωσε πως η ισπανική κυβέρνηση θα ταχθεί υπέρ μιας κοινής εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, που θα υποστηρίζει την «πολυμέρεια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οδύσσεια και καταστολή για χιλιάδες μετανάστες εν μέσω πολιτικής έντασης(2021-05-20 00:00:00.0)
Διμερής συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών(2018-08-14 00:00:00.0)
Κυνικό παζάρι στις πλάτες χιλιάδων ξεριζωμένων(2018-06-26 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται ένταση της καταστολής και των ελέγχων(2018-06-23 00:00:00.0)
Προωθούν κοινή πρόταση στην Ευρωζώνη(2018-06-20 00:00:00.0)
Μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ για να θωρακιστούν τα γερμανικά συμφέροντα(2018-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ