Τρίτη 26 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η Κίνα θα εξάγει 20 υβριδικές μηχανές τρένου στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε η κινεζική εξαγωγική επιχείρηση «CRRC Zhuzhou Locomotive». Είναι η πρώτη εξαγωγή αυτού του είδους μηχανολογικού εξοπλισμού που πραγματοποιεί η Κίνα στη Γερμανία. Οι μηχανές αυτές είναι εξοπλισμένες με μπαταρίες λιθίου, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, και μπορούν να επιτύχουν μέγιστη ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Απαγόρευση κυκλοφορίας από το σούρουπο έως τα ξημερώματα επιβλήθηκε την Κυριακή στην κεντρική πολιτεία Πλατό της Νιγηρίας, όπου μαίνονται εδώ και μέρες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Μουσουλμάνους κτηνοτρόφους και Χριστιανούς αγρότες, με αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 90 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων. Οι αιματηρές συγκρούσεις στην κεντρική Νιγηρία, που συνδέονται με τα δικαιώματα πρόσβασης σε βοσκότοπους και τη μείωση της καλλιεργήσιμης γης, αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων και λόγω των φυλετικών και θρησκευτικών χαρακτηριστικών που έχει προσλάβει η δημογραφική έκρηξη στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής (180 εκατ. κάτοικοι).

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν, πάνω από 150 τραυματίστηκαν και 30 συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τη βομβιστική έκρηξη που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου σε μεγάλη συγκέντρωση του νέου πρωθυπουργού της Αιθιοπίας, Αμπίγ Αχμεντ, που πραγματοποιήθηκε ενόψει μεταρρυθμίσεων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και της ντόπιας αστικής τάξης που προωθεί αφότου ανέλαβε τον περασμένο Απρίλη. Πριν λίγες βδομάδες, ο Αχμεντ ανακοίνωσε μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων εταιρειών, μεταξύ των οποίων ο εθνικός αερομεταφορέας «Ethiopian Airlines», η δημόσια εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Ethio Telecom», η ναυτιλιακή εταιρεία «Ethiopian Shipping & Logistics Services» και η αιθιοπική εταιρεία ηλεκτρισμού.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Δύο άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν το Σάββατο, στη διάρκεια βομβιστικής έκρηξης που σημειώθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση του μεταβατικού Προέδρου της Ζιμπάμπουε Εμερσον Μνανγκάγκουα. Ο Πρόεδρος Μνανγκάγκουα διαβεβαίωσε ότι οι πρώτες (μετά την αποχώρηση του πρώην Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε) προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 30 Ιούλη.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Σε οργάνωση της «Αλ Κάιντα» εστιάζουν οι αρχές του Μάλι τη δολοφονία 32 αμάχων το Σάββατο από ομάδα ενόπλων που επιτέθηκαν στο χωριό Κουμάγκα στο κεντρικό τμήμα της χώρας, βάζοντας παράλληλα φωτιά σε σπίτια χωρικών.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ελεύθεροι αφέθηκαν χτες στην Τρίπολη της Λιβύης τρεις Τούρκοι εργάτες της κατασκευαστικής εταιρείας «ENKA Teknik», που είχαν απαχθεί πέρσι στη νότια πόλη Ουμπάρι.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Στόχος επικρίσεων είναι το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας «El Al», επειδή απομάκρυνε από τις θέσεις τους δύο επιβάτισσες, ικανοποιώντας σχετική απαίτηση ακραίου ορθόδοξου Εβραίου που αρνήθηκε να καθίσει δίπλα τους.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Ενας πυροσβέστης σκοτώθηκε και άλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν χτες το απόγευμα, από πυρά ενόπλου σε γηροκομείο στο Λονγκ Μπιτς της νότιας Καλιφόρνιας. Στο μεταξύ, εκατοντάδες νέες εστίες φωτιάς αποτεφρώνουν από την Κυριακή νέες αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις και δεκάδες σπίτια και κτίρια στη βόρεια Καλιφόρνια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ