Σάββατο 23 Ιούνη 2018 - Κυριακή 24 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Σε ρόλους «μεντεσέ»

Στην όλη υπόθεση και σε όλα τα επίπεδα των ΝΑΤΟικών σχεδίων αναζητά πρωταγωνιστικούς ρόλους η ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και μεγαλύτερο κομμάτι από την καπιταλιστική λεία, εμπλέκοντας ακόμα βαθύτερα το λαό σε επικίνδυνους σχεδιασμούς, ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνέχεια και των προηγούμενων, έχει στήσει τρίγωνα στρατιωτικής και όχι μόνο συνεργασίας με Αίγυπτο και Ισραήλ, συσφίγγει παραπέρα τις σχέσεις με την Ιορδανία, διεκδικεί - μέσα και από διάφορα σχήματα - ρόλους «διαύλου» και «αγωγού» των ΝΑΤΟικών σχεδίων σε άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής, ακόμα και μεταξύ τους στρατιωτικής συνεργασίας.

Ενα πρόχειρο «καλεντάρι» των στρατιωτικών ασκήσεων του τελευταίου τριμήνου είναι ενδεικτικό για τους ρόλους που αναλαμβάνει η ελληνική πλευρά:

-- Αρχές Ιούνη έγινε άλλη μια συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας Ελλάδας και Ισραήλ (επί της ουσίας «πρόβα πολέμου» για τα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - Ισραήλ στη Μέση Ανατολή), κατά την οποία 40 ισραηλινά αεροπλάνα, μαχητικά και ιπτάμενα τάνκερ πέταξαν μέχρι εδώ και αξιοποίησαν στοιχεία που τους παρέχει η ελληνική πλευρά για να προσομοιώσουν την απόσταση έως το Ιράν και την αντιμετώπιση της αεράμυνάς του. Οπως επίσης προσομοίωσαν προσβολές στόχων σε Λίβανο, Συρία και Γάζα.

-- Νωρίτερα, σε ένα «εντυπωσιακά διευρυμένο» σχήμα, το Μάρτη διοργανώθηκε από την Πολεμική Αεροπορία η πολυεθνική αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2018», η οποία με κέντρο την Ανδραβίδα απλώθηκε σε όλο το FIR Αθηνών, με συμμετοχή περίπου 70 μαχητικών αεροσκαφών από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία, ενώ συμμετοχή είχαν επίσης η Κύπρος με ένα ελικόπτερο και η Αίγυπτος με παρατηρητή. Ανάλογα σχέδια σχετικά με το εύρος συμμετοχών γίνονται ήδη και για τον «Ηνίοχο» της επόμενης χρονιάς.

-- Τις επόμενες μέρες διεξάγεται στα ανοιχτά της Αιγύπτου η «Μέδουσα», άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού Ελλάδας και Αιγύπτου. Η άσκηση γίνεται δύο φορές ετησίως, και από πλευράς αρμόδιων επιτελών της ελληνικής πλευράς προβάλλεται ως επιστέγασμα της διμερούς συνεργασίας με μια χώρα που - όπως λένε - λόγω του μεγέθους και των δυνατοτήτων του ΠΝ της, αλλά και της επιρροής που ασκεί συνολικά στον αραβικό κόσμο, θα κληθεί σε ένα πλαίσιο ενισχυμένης εταιρικής σχέσης με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να αναλάβει αυξημένα καθήκοντα ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περίπτωση που «δυσκολέψουν» παραπέρα οι σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ