Σάββατο 23 Ιούνη 2018 - Κυριακή 24 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Σε νέα φάση αντιλαϊκής κλιμάκωσης με τα λάβαρα «επενδυτών» και «αγορών»

Από το Γιούρογκρουπ της Πέμπτης

Copyright 2018 The Associated

Από το Γιούρογκρουπ της Πέμπτης
Η ολόπλευρη ενσωμάτωση των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων, η προσθήκη νέων και βέβαια η «επιμήκυνση» αυτής της πολιτικής σε ορίζοντα δεκαετιών, με ρότα τη στρατηγική που υπαγορεύει η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, αποτελούν τα κεντρικά χαρακτηριστικά της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας - πακέτο που «κλείδωσε» στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (21/6) στο Λουξεμβούργο.

«Το Γιούρογκρουπ χαιρετίζει την πρόθεση της Κομισιόν να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας τις επόμενες βδομάδες και επίσηςτη στήριξη των ελληνικών αρχών για αυτήν την προσέγγιση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση, ενώ οι περαιτέρω εξειδικεύσεις, αναφορικά με την «ποιότητα» και τα χαρακτηριστικά του «εποπτικού πλαισίου» για τα επόμενα χρόνια, θα δοθούν με νέες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση, το ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο, με αναμενόμενη αρχική διάρκεια τα 2 ή 3 χρόνια, θα συνοδεύεται από τις ανά τρίμηνο «αξιολογήσεις».

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ «επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη εμπλοκή του στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της μετά το πρόγραμμα παρακολούθησης, μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», γεγονός βέβαια που έρχεται να προσθέσει «πόντους» αξιοπιστίας στη διατήρηση και την ανάπτυξη των αντιλαϊκών μέτρων.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία - απόφαση στο Γιούρογκρουπ:

-- «Χαιρετίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022». Με βάση το «στόχο», επιβεβαιώνεται η κατακρεούργηση των συντάξεων (από το 2019) και του αφορολόγητου ορίου (από το 2020).

-- Προβλέπει ότι για την περίοδο 2023 - 2060 το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 2,2%, με κριτήριο βέβαια τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, δηλαδή για την αποπληρωμή των δανειστών του ελληνικού κράτους, από τα χαράτσια και τις περικοπές που φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες.

-- «Χαιρετίζει τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν με βάση το πρόγραμμα του ESM και να διασφαλίσουν ότι οι στόχοι των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν είναι ασφαλείς». Σε αυτό το πλαίσιο, για μία ακόμη φορά, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι ο πυρήνας των αντιλαϊκών μέτρων της προηγούμενης μνημονιακής φάσης θα παραμείνει σε ισχύ και για τα επόμενα χρόνια.

-- Προβλέπει επιμήκυνση των αποπληρωμών για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους κατά 10 χρόνια, σε ό,τι αφορά αποκλειστικά τα δάνεια του 2ου μνημονίου. Για το συγκεκριμένο τμήμα των δανείων, οι αποπληρωμές τόκων θα ξεκινήσουν από το 2032 (αντί για το 2022), με αντίστοιχες παρατάσεις στους χρόνους ωρίμανσης. Στη βάση των «θετικών αξιολογήσεων», θα αποδίδονται στο ελληνικό κράτος τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες των κρατών της Ευρωζώνης από τα «ακούρευτα» ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου μετά την αναδιάρθρωση του 2012. Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμη «κίνητρο» για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, με ποσά της τάξης του ενός δισ. ευρώ σε ετήσια βάση για την περίοδο μέχρι το 2022.

-- Προβλέπει «κεφαλαιακό απόθεμα», συνολικού ύψους 24,1 δισ. ευρώ, που αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους για περίοδο 22 μηνών μετά τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου. Η εκταμίευση της δόσης του ESM αναφορικά με την ολοκλήρωση της 4ης «αξιολόγησης» φτάνει στα 15 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, 9,5 δισ. ευρώ θα προστεθούν στον ειδικό λογαριασμό για «μαξιλάρι ασφαλείας», που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης, ενώ 5,5 δισ. αφορούν την εξυπηρέτηση τρεχουσών «αναγκών» για το κρατικό χρέος.

Στην απόφαση υπάρχει επίσης αναφορά σε μηχανισμό σύνδεσης του χρέους, σε περίπτωση σημαντικών κλυδωνισμών. Σε αυτό το πλαίσιο, «το Γιούρογκρουπ υπενθυμίζει τη συμφωνία του Μαΐου του 2016 για ένα μηχανισμό που θα ενεργοποιείται στην περίπτωση πολύ δυσμενέστερου - απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου». Αποκαλυπτικό είναι το συγκεκριμένο σημείο της απόφασης, όπου προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του μέτρου τίθεται «η θετική αξιολόγηση στην μετά το πρόγραμμα εποπτεία, ιδιαίτερα στον δημοσιονομικό τομέα και στις πολιτικές οικονομικής μεταρρύθμισης»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προαναγγελίες κλιμάκωσης με φόντο το κρατικό χρέος(2018-08-18 00:00:00.0)
«Ικανοποίηση» για την αντιλαϊκή επίθεση και προετοιμασία για τον επόμενο γύρο(2018-01-23 00:00:00.0)
Σενάρια αντιλαϊκών προσαρμογών σε ορίζοντα δεκαετιών(2017-06-11 00:00:00.0)
Με αλγόριθμο το αντιλαϊκό «σφαγείο»(2016-05-08 00:00:00.0)
Νέα υποβάθμιση του κρατικού χρέους(2011-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ