Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Διεργασίες για το δήθεν «ειρηνευτικό σχέδιο» των ΗΠΑ

Αποκρουστικοί πανηγυρισμοί εποίκων για το θάνατο 18μηνου Παλαιστίνιου βρέφους πριν τρία χρόνια, που κάηκε ζωντανό σε εμπρησμό...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις για το λεγόμενο «ειρηνευτικό σχέδιο» που προωθούν οι ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό, πριν καν το δημοσιοποιήσουν, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενθαρρύνει την κλιμάκωση της βίας των κατοχικών αρχών στα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Χτες, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ και ο σύμβουλος στον Λευκό Οίκο και γαμπρός του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, μετέβησαν στο Κάιρο, όπου συναντήθηκαν για αρκετή ώρα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, με επίκεντρο το «σχέδιο» της αμερικανικής κυβέρνησης για το Παλαιστινιακό. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις στον Τύπο για τα αποτελέσματα της συνάντησής τους, όπως έκαναν προχτές όταν μετέβησαν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, πραγματοποιώντας πολύωρη συνάντηση με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα στο θρόνο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και άλλους Σαουδάραβες αξιωματούχους. Σε ανακοινωθέν της σαουδαραβικής μοναρχίας αναφέρεται πως συζητήθηκαν η συνεργασία ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας, η «ανάγκη διευκόλυνσης της ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Λωρίδα της Γάζας, οι προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για «διευκόλυνση των προσπαθειών για διαπραγμάτευση Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Σχέδιο για συνάντηση Τραμπ - Αμπντάλα Β'

Πριν την άφιξή τους στο Ριάντ της Σ. Αραβίας, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν μεταβεί στο Αμμάν την Τρίτη, συζητώντας ανάλογα θέματα με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β'. Χτες το απόγευμα, μάλιστα, ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έδειξε πως «φουντώνουν» για τα καλά τα παζάρια για το Παλαιστινιακό, καθώς επιβεβαιώθηκε η ξαφνική μετάβαση του Ιορδανού βασιλιά στις ΗΠΑ και η συνάντησή του τη Δευτέρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν «την τρομοκρατία, την απειλή από το Ιράν και την κρίση στη Συρία, καθώς και τις εργασίες προς την κατεύθυνση εξεύρεσης διαρκούς ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Σε κάθε περίπτωση, οι Γκρίνμπλατ και Κούσνερ, που προσπαθούν να «χρυσώσουν» το χάπι της κατοχής στους Παλαιστίνιους αναζητώντας «χορηγούς» για ένα τεράστιο πακέτο επενδύσεων στη Λωρίδα της Γάζας, συνεχίζουν την περιοδεία τους στην περιοχή με επόμενους σταθμούς το Κατάρ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Νωρίτερα, χτες, υπέκυψε στα τραύματά του ακόμη ένας Παλαιστίνιος σε ηλικία μόλις 24 ετών. Ο νεαρός είχε τραυματιστεί το Μάη στη Λωρίδα της Γάζας από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά μήκος των συνόρων για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους. Από τις 30 Μάρτη Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές του στρατού έχουν σκοτώσει πάνω από 170 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους βρέφη, παιδιά και εφήβους...

Κτηνωδία

Το ίδιο διάστημα, σάλο προκαλεί εντός και εκτός Ισραήλ η «εκδήλωση» μερικών δεκάδων φανατικών Εβραίων εποίκων προχτές έξω από δικαστήριο στην κωμόπολη Λοντ (15 χλμ. νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ) που πανηγύριζαν για το θάνατο του 18μηνου βρέφους Αλί Νταουάμπσεχ που κάηκε ζωντανό από φωτιά που έβαλαν ομοϊδεάτες τους σε σπίτι του χωριού Ντούμα στη Δυτική Οχθη το 2015. Στην αποτρόπαια πυρκαγιά που έβαλαν ανήλικοι και ενήλικοι έποικοι, κάηκαν τότε και οι γονείς του βρέφους. Επέζησε, παρά τα σοβαρά εγκαύματα που υπέστη, μόνο ο 5χρονος αδελφός του, Αχμαντ. Ηταν τέτοια η κτηνωδία των εποίκων που φώναζαν: «Ο Αλί κάηκε. Στη φωτιά. Ο Αλί είναι στη σχάρα!». Στο δικαστήριο ήταν ο παππούς του αδικοχαμένου βρέφους Χουσείν Νταουάμπσεχ, για να παρακολουθήσει την ακροαματική διαδικασία μετά την παραπομπή ενός ενήλικου έποικου που είχε ομολογήσει πως είχε συμμετάσχει στους φόνους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ