Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Περιοδεία του σοσιαλδημοκράτη Ισπανού πρωθυπουργού

Ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ξεκινάει το Σάββατο την πρώτη του περιοδεία σε χώρες της ΕΕ μετά την ανάληψη του πρωθυπουργικό θώκου, που ακολούθησε τη μομφή και αποπομπή του νεοφιλελεύθερου Μαριάνο Ραχόι. Πρώτος σταθμός της περιοδείας το Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ακολουθούν την Κυριακή η μίνι Σύνοδος για το Προσφυγικό στις Βρυξέλλες, την Τρίτη το Βερολίνο και η συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, και μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιούνη ο Σάντσεθ θα μεταβεί στη Λισαβόνα, όπου θα συναντήσει τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα.

Διακηρυγμένος στόχος της περιοδείας είναι «η νέα ισπανική κυβέρνηση να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής και αλληλέγγυας Ευρώπης». Επί της ουσίας πρόκειται για την παλιά και γνωστή προσπάθεια της σοσιαλδημοκρατίας να εξωραΐσει τη λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου και να διεκδικήσει τη βελτίωση της θέσης της αστικής τάξης της Ισπανίας μέσα σε αυτή, σε μια περίοδο που συζητιούνται ευρύτερες αναδιατάξεις και προσαρμογές, στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του, ο Σάντσεθ δεσμεύθηκε να «εργαστεί στενά με τους εταίρους του προκειμένου να είναι στην πρώτη γραμμή για την εξεύρεση απαντήσεων στις μεγάλες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση», παραθέτοντας κατά προτεραιότητα «τις μεταναστευτικές κινήσεις, την ανάκτηση και ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κράτους πρόνοιας». Στην πραγματικότητα πρόκειται για διαχείριση της ακραίας φτώχειας και επέκταση όλων των αντεργατικών νόμων («ευέλικτη», με ελάχιστα ή χωρίς δικαιώματα εργασία, όπως είναι οι συμβάσεις μίας μέρας), ώστε να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των καπιταλιστών, τους οποίους στηρίζει και ο Σάντσεθ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ