Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ
Απεργούν την Τρίτη 26/6, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Σε απεργία προχωρούν την Τρίτη 26 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, με απόφαση του Σωματείου τους, προβάλλοντας ζητήματα και αιτήματα που σχετίζονται τόσο με το πλαίσιο λειτουργίας των κέντρων όσο και με τις εργασιακές τους σχέσεις.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, με την απεργία την ερχόμενη Τρίτη «αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Της προσφοράς στη χώρα, στην κοινωνία και στον άνθρωπο. Με τη διαφύλαξη, εμβάθυνση και ανάπτυξη μιας ιδιαίτερης κουλτούρας και πρακτικής: Της καθολικής πρόληψης στην κοινότητα, μέσα από τον ενιαίο και διακριτό φορέα Πρόληψης που ονειρευόμαστε και διεκδικούμε σταθερά».

Το σωματείο σημειώνει ότι μόλις 350 εργαζόμενοι/ες στα 67 Κέντρα Πρόληψης δουλεύουν με αυταπάρνηση μέσα σ' ένα σαθρό θεσμικό πλαίσιο, που διαρκώς δημιουργεί και ορθώνει νέα προβλήματα. Κάθε χρόνο εξυπηρετούν πάνω από 100.000 πολίτες, με παρεμβάσεις που έχουν διάρκεια και συνέχεια.

«Οι συνθήκες ζωής αρρωσταίνουν τους ανθρώπους και εκεί οφείλουμε να εστιάσουμε», σημειώνει το Σωματείο και συνεχίζει: «Η Πρόληψη στοχεύει στο σύνολο των ανθρώπων και στη συνολική ευημερία τους, με στόχο όλο και λιγότεροι άνθρωποι να έχουν ανάγκη θεραπείας. Οταν το υπαρκτό κράτος (...) υιοθετεί τη λογική της "διαχείρισης" των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, αναπαράγει στην ουσία τον φαύλο κύκλο και μάλιστα αυξητικά, σαν μια "Λερναία Υδρα"».

Το θεσμικό πλαίσιο αποτελεί πάγιο πρόβλημα και η αλλαγή του αίτημα από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των Κέντρων. «Οι δομές έχουν τη μορφή 67 αστικών εταιρειών, που καθεμιά διοικείται από εκπρόσωπο διαφορετικού φορέα. Επιπλέον, οι περισσότερες διοικήσεις δεν έχουν σχέση με την πρόληψη των εξαρτήσεων (...) Θεωρητικά εποπτευόμαστε επιστημονικά από τον "συνεργάτη" ΟΚΑΝΑ. Στην πράξη δεν υπάρχει η παραμικρή εποπτεία. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αφού ο ΟΚΑΝΑ είναι ένας οργανισμός επικεντρωμένος στην παροχή υποκατάστατων; Πώς θα μπορούσε, αφού η κυρίαρχη θεώρηση της εξάρτησης στον ΟΚΑΝΑ είναι αυτή της "χρόνιας νόσου του εγκεφάλου", που μπορείς μόνο να τη διαχειριστείς (με υποκατάστατα), ενώ στα Κέντρα Πρόληψης θεωρούμε την εξάρτηση κοινωνικό φαινόμενο, όπου οφείλεις να παρέμβεις για να επιφέρεις ουσιαστικές αλλαγές στην κοινωνία και στον άνθρωπο;», τονίζει το Σωματείο.

Καταγγέλλει επίσης ότι ενώ «προεκλογικά μας έλεγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έλυναν το θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης, δηλαδή ότι θα φεύγαμε από αυτό το καταστροφικό σχήμα 67 εταιρειών που συνεργάζονται με τον ΟΚΑΝΑ», τελικά τίποτα απ' αυτά δεν έχει προχωρήσει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ