Πέμπτη 21 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Ιμπεριαλιστική «τάξη και ασφάλεια» για τα σχέδια του κεφαλαίου

Από την περσινή Διάσκεψη
Από την περσινή Διάσκεψη
Ξεκινά σήμερα στη Ρόδο η τρίτη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα. Αφορά πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που γίνεται τα τελευταία χρόνια, για την εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής «σταθερότητας» στη ΝΑ Μεσόγειο και την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων.

Συμμετέχουν υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι προερχόμενοι από χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (Αλβανία, Κύπρο, Λιβύη, Παλαιστίνη, Βουλγαρία, Αίγυπτο, Κροατία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Ιράκ, Λίβανο, Αλγερία, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Κατάρ, Σ. Αραβία, Τυνησία και Μαρόκο), Οργανισμούς Συνεργασίας Αραβικών Χωρών (Αραβικός Σύνδεσμος και Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου), καθώς και παρατηρητές από χώρες εκτός της περιοχής, όπως το Βιετνάμ, η Κολομβία και η Ινδονησία. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος θα είναι και ο προεδρεύων των εργασιών της Διάσκεψης.

Οπως διαχέεται αρμοδίως, στη Διάσκεψη οι συμμετέχοντες «θα επιδιώξουν να αναλύσουν και να εκτιμήσουν τις τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή» και να προχωρήσουν προς «ένα σχήμα διαλόγου και συνεργασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Ενδεικτικά του περιεχομένου των σχημάτων αυτών είναι τα όσα λένε διπλωματικές πηγές που μιλούν για μια «νέα δομή ασφαλείας», που «θα αντλεί από την εμπειρία και την τεχνογνωσία του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και Σταθερότητα στην Ευρώπη)». «Συναφώς, θα συζητηθούν τρόποι με τους οποίους το νέο σχήμα θα μπορούσε να αποτελέσει όχημα κοινών δράσεων σε τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια, τις συναφείς πτυχές της οικονομικής, περιβαλλοντικής και τεχνολογικής συνεργασίας και ανάπτυξης, καθώς και στις ανθρωπιστικές πτυχές της ασφάλειας, ενώ θα επιδιωχθεί η ιεράρχηση των στόχων αυτής της πρωτοβουλίας», προσθέτουν.

Ταυτόχρονα, και επειδή η ασφάλεια πάει χέρι - χέρι με τα επιχειρηματικά σχέδια, η Διάσκεψη θα κλείσει αύριο με ειδική συνεδρίαση για τη «συνεργασία» σε θέματα ψηφιακής οικονομίας (Digital Economy), υπό το συντονισμό του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Ν. Παππά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ