Πέμπτη 21 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ
Τα φτιασιδώματα δεν μπορούν να κρύψουν τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών

Εργάτες καθαριότητας με σακούλες σκουπιδιών στα χέρια, στην είσοδο και στον εξωτερικό χώρο του προσφυγικού καταυλισμού στο Σχιστό (κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης), χτες, Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, κυριολεκτικά γυάλιζαν τα πάντα και ενόψει άφιξης της γερμανικής αντιπροσωπείας. Αυτή η ωραιοποιημένη κατάσταση, την ώρα μάλιστα που κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, επισκεπτόταν το χώρο, δεν ήταν ικανή να κρύψει ότι οι πρόσφυγες συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι εξαιτίας της πολιτικής και των αποφάσεων της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Δεν ήταν ικανή να κρύψει ότι με τον εξευτελιστικό μισθό των 495,25 ευρώ και με 8μηνες συμβάσεις εργασίας από τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ του δήμου Περάματος, εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και από πολλές περιοχές προσφέρουν την πολύτιμη εργασία τους στον προσφυγικό καταυλισμό και αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κλιμακίου του ΚΚΕ, αναδείχθηκε ότι αυτήν τη στιγμή στο Σχιστό φιλοξενούνται 816 άτομα, κυρίως Αφγανοί, Ιρακινοί, Ιρανοί και Σύροι. Η μετακίνησή τους γίνεται κυρίως από τα νησιά Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο, και πρόκειται για ευάλωτες ομάδες, όπως μονογονεϊκές (μάνα ή πατέρας με παιδιά) οικογένειες, πολυμελείς οικογένειες, ΑμεΑ, άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα.Υπάρχουν 300 παιδιά ηλικίας έως 18 ετών. Ο καταυλισμός είναι χωρητικότητας περίπου 1.000 ατόμων.

Ο καταυλισμός στο Σχιστό
Ο καταυλισμός στο Σχιστό
Και μπορεί να υπάρχουν 153 κοντέινερ και 2 κτίρια με 20 δωμάτια και 6 δωμάτια αντίστοιχα. Μπορεί η διατροφή προσφύγων και μεταναστών να λύνεται με ένα επίδομα. Μπορεί επίσης να λύθηκε το αποχετευτικό, αφού συνδέθηκε με το κεντρικό δίκτυο Πειραιά και δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει παιδί σε βόθρο, όπως πρόσφατα στον καταυλισμό της Θήβας. Παραμένουν όμως για μήνες εκεί 38 ασυνόδευτα παιδιά από το Αφγανιστάν, 7 από τα οποία είναι κάτω από 16 ετών. Μάλιστα, στην ερώτηση για την επανένωση των οικογενειών και για τα θέματα ασύλου η μόνιμη επωδός είναι ότι «δεν είναι αρμοδιότητα δική μας». Επιπρόσθετα, αναδείχθηκε ότι χρειάζονται νέες δομές και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα για οικογένειες προσφύγων και μεταναστών αφού έρχονται όλο και περισσότεροι και αναζητούν στέγη.

Το πάνω χέρι συνεχίζουν να το έχουν περίπου 6 με 7 ΜΚΟ (και όχι το κράτος), οι οποίες καλύπτουν με υπαλλήλους - πάντα μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου - διάφορες ανάγκες, όπως ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Κάποιες από αυτές μάλιστα θα μείνουν ακάλυπτες, αφού τελειώνουν τα προγράμματα... Νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό καλύπτεται από την Πολεμική Αεροπορία, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ, επίσης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Χαρακτηριστικό του καταυλισμού είναι τα μικρά κηπάκια κοντά στα κοντέινερ που έχουν φτιάξει οι πρόσφυγες - μετανάστες και τα παιδιά, με τα αναρριχώμενα φυτά, τις πιπεριές, τα κολοκύθια και τα καλαμπόκια, που αναδεικνύουν την ανάγκη τους όχι μόνο για να εργαστούν, για να έχουν μια δουλειά, αλλά και για να νιώσουν όσο το δυνατόν, αυτοί και τα παιδιά τους, ότι ζουν σε κανονικές συνθήκες ή ότι θέλουν να πάνε σε μια χώρα να ζήσουν με τις οικογένειές τους, όπως προτού αναγκαστούν να ξεριζωθούν από τις χώρες τους.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, με την Δ. Μανωλάκου, συνομίλησε στη διάρκεια της επίσκεψης με εργαζόμενους στην καθαριότητα και μοίρασε την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ