Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Οι συνταξιούχοι ήρθαν στη Βουλή, ο νόμος του Κατρούγκαλου να καταργηθεί!»

Μαζική και μαχητική η χτεσινή νέα παναττική κινητοποίηση των συνταξιούχων

Γέμισε ασφυκτικά το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στην πανθεσσαλική συγκέντρωση των συνταξιούχων
Γέμισε ασφυκτικά το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στην πανθεσσαλική συγκέντρωση των συνταξιούχων
Στο δρόμο βρέθηκαν ξανά χτες οι συνταξιούχοι της Αττικής, διαδηλώνοντας ενάντια στη λεηλασία των συντάξεων που εντείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την επίθεση των προκατόχων της.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ και ΠΕΣ Δικηγόρων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στη Βουλή. Με την κινητοποίηση αυτή συνεχίστηκε ο αγωνιστικός μαραθώνιος ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη γίνει κινητοποιήσεις στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.

«Οι συνταξιούχοι ήρθαν στη Βουλή, ο νόμος του Κατρούγκαλου να καταργηθεί»: Στο επίκεντρο των συνθημάτων βρέθηκε η επίθεση στις συντάξεις, που ξεδιπλώνεται μέσα από την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (νόμος Κατρούγκαλου), τον «επανυπολογισμό» και την «προσωπική διαφορά». Οι συνταξιούχοι κατήγγειλαν ακόμα τη μείωση του αφορολόγητου και το σύνολο του αντισυνταξιουχικού - αντιασφαλιστικού νομικού πλαισίου που έχουν ψηφίσει οι διαδοχικές κυβερνήσεις. «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», φώναξαν τα μπλοκ των διαδηλωτών, στέλνοντας μήνυμα συνέχισης του αγώνα ενάντια στη μετατροπή των συντάξεων σε προνοιακά βοηθήματα.

Από τη μαζική διαδήλωση προς τη Βουλή
Από τη μαζική διαδήλωση προς τη Βουλή
«Με τον μανδύα της "δίκαιης ανάπτυξης" προετοιμάζουν τα χειρότερα για συνταξιούχους - εργαζόμενους. Η αντεπίθεση με αγώνες είναι η επιλογή μας». Κάτω από την εξέδρα με αυτό το σύνθημα, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης συνταξιουχικά Σωματεία και Ενώσεις από όλη την Αττική.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης συνταξιούχοι από τη Θήβα, η Πρωτοβουλία Αποστράτων, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Περιχώρων.

Στο πλευρό των συνταξιούχων βρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μανώλης Ραλλάκης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Σχολίασε ότι η κυβέρνηση, που οργανώνει «αναπτυξιακά» συνέδρια ανά την Ελλάδα και πλασάρει το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης», είναι η ίδια που λεηλατεί κύριες και επικουρικές συντάξεις, καταργεί το ΕΚΑΣ, πετάει στον Καιάδα τις συντάξεις χηρείας, μειώνει το αφορολόγητο, εμπορευματοποιεί την Υγεία. «Οι αγώνες δεν τελειώνουν», τόνισε και κάλεσε τους συνταξιούχους σε ετοιμότητα και μέσα στο καλοκαίρι, ώστε η κυβέρνηση να νιώθει καυτή την ανάσα των αγώνων και των διεκδικήσεών τους.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, ο Ερμόλαος Λινάρδος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, και ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Την ολοκλήρωση ενός κύκλου αγωνιστικών πρωτοβουλιών για την Αττική επισήμανε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Κάνοντας ένα συνοπτικό απολογισμό, υπενθύμισε ότι από την αρχή του έτους οργανώθηκαν πάνω από 65 κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, ενώ εκτός από τις αυτοτελείς τους κινητοποιήσεις οι συνταξιούχοι συμμετείχαν στις μάχες του εργατικού κινήματος. Το θερμό χειροκρότημα προκάλεσε η αναφορά στη μαζική συγκέντρωση των συνταξιούχων της Θεσσαλίας, που έγινε στη Λάρισα την ίδια ώρα με την κινητοποίηση στην Αττική. «Οι συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας, η Κοινωνική Ασφάλιση δεν παραχωρήθηκαν από καμία κυβέρνηση, δεν είναι χάρισμα από τα δικαστήρια», τόνισε ο Δ. Κουμπούρης και κάλεσε τους συνταξιούχους να πολλαπλασιάσουν τις μαχητικές τους πρωτοβουλίες.

Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων είχε συναντήσεις στη Βουλή με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, εκτός από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, στους οποίους παρέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Αντίστοιχη συνάντηση είχαν με την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, οι εκπρόσωποι της οποίας είπαν πως θα μεταφέρουν τα αιτήματα στην κυβέρνηση.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τους συνταξιούχους συνάντησε ο Σάκης Βαρδαλής, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις τους.

Πανθεσσαλική κινητοποίηση στη Λάρισα

Παρά τη σφοδρή βροχόπτωση, μαζική ήταν η χτεσινή πανθεσσαλική συνταξιουχική κινητοποίηση στη Λάρισα. Οι εκατοντάδες συνταξιούχοι από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς συγκεντρώθηκαν αρχικά στην κεντρική πλατεία, ενώ στη συνέχεια, λόγω της ισχυρής βροχής, μεταφέρθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου, την οποία γέμισαν ασφυκτικά.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμούς απηύθυναν οι Αστ. Τσούτσας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Λάρισας, Θοδ. Καραγώγος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίου Λάρισας, Γιώργος Ρούσσας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, και Ηλίας Ζωγράφος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Τρικάλων.

Ομιλητές ήταν οι Γιάννης Πάλμος, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Χρήστος Κολοβός, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, και Σούλα Αξιώτη, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί οι εξής πρωτοβουλίες:

-- Σε πανηπειρωτική συγκέντρωση καλούν αύριο Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αρτας, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της περιοχής.

-- Παγκρήτια συγκέντρωση οργανώνουν στις 11/7 τα σωματεία και οι ενώσεις των συνταξιούχων του νησιού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνουν τις προετοιμασίες για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη (8/12/2018)
Νέα παναττική κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη (12/6/2018)
Διαδηλώνουν την Τρίτη οι συνταξιούχοι της Αττικής (12/5/2018)
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων (8/5/2018)
Προετοιμάζουν τις τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις (23/5/2017)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org