Σάββατο 16 Ιούνη 2018 - Κυριακή 17 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προωθείται νέα λίστα με δασμούς σε κινεζικά προϊόντα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Και νέα λίστα με δασμούς σε κινεζικά προϊόντα τεχνολογίας, αξίας περίπου 100 δισ. δολαρίων - πέρα από τον κατάλογο με δασμούς 25% που επέβαλε την Παρασκευή σε κινεζικά προϊόντα, αξίας 50 δισ. δολαρίων, με πρόσχημα την καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων - ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο αύξησης μέτρων εμπορικού προστατευτισμού υπέρ των αμερικανικών μονοπωλιακών συμφερόντων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η δεύτερη λίστα στοχοποίησης κινεζικών προϊόντων καταρτίζεται ώστε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσει με «αρκετά σημαντικούς» δασμούς και να μειώσει, μεταξύ άλλων, το «τεράστιο» - όπως το χαρακτηρίζει συχνά - εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα.

Η λίστα των κινεζικών προϊόντων αξίας 100 δισ. δολαρίων λέγεται πως θα υπόκειται στην ίδια διαδικασία «δημόσιας διαβούλευσης και ακρόασης» όπως και η λίστα με τα προϊόντα των 50 δισ. δολαρίων, συνεπώς θα μπορούσαν να ανακοινωθούν μετά από περίπου δύο μήνες προκειμένου να τεθούν σε ισχύ, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Πάντως, ανάλυση του πρακτορείου «Ρόιτερς», με βάση τα στοιχεία του περασμένου Απρίλη για τις εισαγωγές από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, κατέδειξε ότι υπάρχουν περίπου 7.600 καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα στα οποία μπορούν να επιβληθούν δασμοί, συνολικής αξίας 101 δισ. δολαρίων, με την Κίνα να αντιστοιχεί στο 40% ή και λιγότερο των αμερικανικών εισαγωγών.

Σε περίπτωση που προχωρήσουν αυτά τα σχέδια, Κινέζοι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν έτοιμοι να απαντήσουν «άμεσα» και «με ανάλογο τρόπο» σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων είναι το αμερικανικό βοδινό κρέας και η σόγια. Η κλιμάκωση του «εμπορικού πολέμου» συμβαδίζει με το διαρκές παζάρι με στόχο να θωρακιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων της κάθε πλευράς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ