Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΟΒΣΑ - ΟΓΕ
Κοινή δράση και διεκδίκηση για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας

Από την απεργιακή κινητοποίηση τον Ιούλη του 2017 στην Αθήνα για την κυριακάτικη αργία
Από την απεργιακή κινητοποίηση τον Ιούλη του 2017 στην Αθήνα για την κυριακάτικη αργία
«Δεν τους χαρίζουμε την κυριακάτικη αργία!»: Αυτό τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη, προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους για το δικαίωμα εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων στον ελεύθερο χρόνο, για τη διεκδίκηση της νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας.

Οι φορείς υπενθυμίζουν τα διαδοχικά βήματα με τα οποία οι κυβερνήσεις υλοποιούν τις απαιτήσεις των εμπορικών πολυκαταστημάτων για ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας: Η προηγούμενη κυβέρνηση, χέρι - χέρι με την ΕΣΕΕ, νομοθέτησε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια το άνοιγμα των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πέρσι, ορίζοντας γειτονιές της Αττικής ως «τουριστικές περιοχές», επέτρεψε στα καταστήματα να ανοίγουν 32 Κυριακές ετησίως.

Πληρώνουμε ακριβά το λογαριασμό της «δίκαιης ανάπτυξης» στο Εμπόριο

Οπως υπογραμμίζουν οι φορείς, οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν ακριβά το λογαριασμό της «δίκαιης ανάπτυξης» στο Εμπόριο: «Οι εμποροϋπάλληλοι δουλεύουμε ατέλειωτα ωράρια, πολλές φορές χωρίς ρεπό για βδομάδες, παίρνοντας ψίχουλα για να ζήσουμε. Οι αυτοαπασχολούμενοι αναγκαζόμαστε να ακολουθήσουμε τους "νόμους της ζούγκλας" που έχουν νομοθετήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και αφορούν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, την οικονομική ασφυξία με τα υπέρογκα έξοδα και χρέη από τις ατέλειωτες υποχρεώσεις, και την αναδουλειά». Προειδοποιούν, ακόμα, ότι αργά ή γρήγορα το μέτρο θα γενικευτεί και σε άλλους εργαζόμενους.

Το σωματείο, η ΟΒΣΑ και η ΟΓΕ απευθύνονται ιδιαίτερα στη γυναίκα εμποροϋπάλληλο αλλά και στην αυτοαπασχολούμενη, τη γυναίκα μικρέμπορο, τη γυναίκα που βοηθά στην οικογενειακή επιχείρηση.

«Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμά μας και δεν το διαπραγματευόμαστε», τονίζουν. «Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να μας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, με σταθερό ωράριο, αξιοπρεπείς μισθούς και εισοδήματα. Ωστε να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την προσωπική, οικογενειακή μας ζωή, για τη συμμετοχή μας στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας. Ο ελεύθερος χρόνος γίνεται πραγματικά δικός μας, χρήσιμος και δημιουργικός όταν βρισκόμαστε με αυτούς που μαζί τους έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινά οράματα, κοινό βηματισμό στη δράση, στους αγώνες για ν' αλλάξουμε τον κόσμο. Δεν μας αρκεί απλά η επιβίωση, θέλουμε τη ζωή που μας αξίζει!», υπογραμμίζουν.

Το πλαίσιο αιτημάτων
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και γενικεύουν τη μερική απασχόληση.
  • Επέκταση της άδειας κυήσεως και τοκετού σε όλες τις γυναίκες. Να είναι δυο μήνες πριν τον τοκετό και έξι μετά. Επιπλέον ένα χρόνο γονική άδεια με αποδοχές στη μάνα ή τον πατέρα. Αδειες στο ζευγάρι για ασθένεια ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή ανάπηρα παιδιά.
  • Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις, προερχόμενο από το κράτος. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.
  • Επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες στο ύψος του βασικού μισθού για 2+6 μήνες. Μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο από τον τοκετό. Υπολογισμός του χρόνου αυτού του διαστήματος στον συντάξιμο χρόνο.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για έγκυες, λεχώνες, θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία, μειωμένα ωράρια, εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης). Απαγόρευση της απασχόλησης γυναικών στις βαριές εργασίες (π.χ. αποθήκες).
  • Μειωμένα ωράρια κατά την επιστροφή της γυναίκας στην εργασία, δυο ώρες για τα επόμενα δυο χρόνια και μια ώρα για τα επόμενα δύο, με δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών. Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από το δικαίωμα στην ένταξη των αυτοαπασχολούμενων γυναικών στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.
  • Ελεύθερος χρόνος για μας και τις οικογένειές μας, με δωρεάν και ποιοτικά προγράμματα και υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού. Επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με δημόσιες και δωρεάν κατασκηνώσεις.
  • Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών, στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 έτη για τους άνδρες.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ