Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Αγώνας για το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών

Σημαντική συμμετοχή στη σύσκεψη με θέμα «Κυριακάτικη αργία - Ελεύθερος χρόνος - Ανάγκες λαϊκής οικογένειας»

Με μεγάλη συμμετοχή και πλούσιο διάλογο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα η σύσκεψη που διοργάνωσε η ΠΑΣΕΒΕ αφιερωμένη στο τρίπτυχο «Κυριακάτικη αργία - Ελεύθερος χρόνος - Ανάγκες λαϊκής οικογένειας».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από 5 Ομοσπονδίες, 14 Ενώσεις ΕΒΕ από την Αττική, 8 Ενώσεις από την περιφέρεια και 10 κλαδικά σωματεία, ένδειξη του ολοένα και μεγαλύτερου ενδιαφέροντος που εκφράζουν για το θέμα της σύσκεψης οι αυτοαπασχολούμενοι, που βλέπουν σταδιακά όλα αυτά τα χρόνια να αυξάνεται ο αριθμός των Κυριακών που μένουν ανοιχτά τα καταστήματα και ολοένα και περισσότερους δήμους της χώρας να επιδιώκουν την παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας.

Αγώνας για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες εργασίας και τον ελεύθερο χρόνο

Οπως υπογραμμίστηκε στην εισήγηση εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, στη διαμορφωμένη σήμερα κατάσταση για την κυριακάτικη αργία και τον ελεύθερο χρόνο των αυτοαπασχολούμενων, όπως και των εργαζομένων, «αναδεικνύεται πιο καθαρά ένα πεδίο πάλης όπου οφείλουμε να ξεδιπλώσουμε πιο ολοκληρωμένα τη δράση μας, να ιεραρχήσουμε θέσεις και διεκδικήσεις που σχετίζονται με τις ανάγκες μας, των οικογενειών μας, αλλά και κοινής δράσης με τους εργαζόμενους, που βράζουν στο ίδιο καζάνι με εμάς».

Από τη σύσκεψη που πραγματοποίησε η ΠΑΣΕΒΕ την περασμένη Κυριακή
Από τη σύσκεψη που πραγματοποίησε η ΠΑΣΕΒΕ την περασμένη Κυριακή
Περιγράφοντας τη διαμορφωμένη κατάσταση, τονίστηκε επίσης ότι ιδίως για τα εμπορικά καταστήματα όπου το πρόβλημα του ωραρίου εμφανίζεται πιο συγκεκριμένα, «το αυξημένο ωράριο που έχει καθιερωθεί με τα χρόνια γεννά νέες, πρόσθετες δυσκολίες. Σε πολλές περιπτώσεις αυξάνει τα λειτουργικά έξοδα, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα αύξηση των κερδών, αφού πολλοί από μας ξεροσταλιάζουμε στο μαγαζί και βαράμε μύγες. Οι 7 μέρες λειτουργίας της βδομάδας, οι 60 - 70 ώρες δουλειάς αντικειμενικά δεν βγαίνουν χωρίς βοήθεια και από άλλα μέλη της οικογένειας. Δηλαδή εγκλωβισμός στα πλαίσια της οικογενειακής επιχείρησης, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί και το οικογενειακό εισόδημα».

Υπό αυτές τις συνθήκες, σημειώνεται, «προβάλλει πιο έντονα σήμερα η ανάγκη διεύρυνσης της πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες και τον χρόνο εργασίας, τις προϋποθέσεις και τους όρους ξεκούρασης, του ελεύθερου χρόνου». Η πάλη αυτή, μάλιστα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το γεγονός ότι «το δικαίωμα στην ξεκούραση, τον ελεύθερο χρόνο, την ποιότητα ζωής, τα αναγκαία μέτρα στήριξης και παροχές προς την οικογένεια, τις συναδέλφισσες, για τα παιδιά, θεωρούνταν και θεωρούνται και σήμερα ατομική υπόθεση και όχι κοινωνικό δικαίωμα στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι, ανεξάρτητα του πόσο μεγάλο είναι το πορτοφόλι τους».

Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη «να ανοίξει η κουβέντα στα Διοικητικά Συμβούλια Σωματείων και Ομοσπονδιών. Να πάμε στα μέλη των Σωματείων, να κατανοηθεί ότι έχουν περιοριστεί δραματικά οι δυνατότητες ο αυτοαπασχολούμενος από μόνος του να δώσει ικανοποιητική λύση σε όλα αυτά. Οτι η ανάπτυξη που έστω και δειλά - δειλά έρχεται, όπως και να βαφτίζεται, δεν πρόκειται να ξαναφέρει τις "παλιές καλές μέρες". Ολοι οι νόμοι που ήρθαν με αφορμή την καπιταλιστική κρίση ζουν και βασιλεύουν και θα βασιλεύουν και μετά το φετινό Αύγουστο».

Πείρα από την καθημερινότητα των αυτοαπασχολούμενων

Από τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων, αναδείχθηκε το γεγονός ότι το αίτημα για υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας είναι αποδεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, ακόμη και από αυτοαπασχολούμενους που αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να ανοίξουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές, ιδιαίτερα όσοι εργάζονται σε τουριστικές περιοχές.

Ο Νίκος Βουρλάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, υπογράμμισε ότι «η "απελευθέρωση" του ωραρίου και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι τμήμα της συνολικότερης πολιτικής της "απελευθέρωσης" τομέων της οικονομίας, που στόχο έχει να ενισχύσει τη θέση των μεγάλων ομίλων σε κάθε κλάδο. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξόντωσης του "διαρθρωτικού προβλήματος" της εγχώριας οικονομίας, όπως μας χαρακτηρίζουν εμάς τους μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες. Είναι σκέτη κοροϊδία ότι θα τονωθεί η αγορά από την κατάργηση της Κυριακής αργίας, αφού η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι λουκέτα και κατασχέσεις για τους μικρούς και κέρδη για τους μεγάλους του χώρου». Πρόσθεσε επίσης την προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα στην Κρήτη, όπου «με πρωτεργάτες "συναδέλφους" μας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης θέλησαν να παρατείνουν το ωράριο μέχρι τις 11 το βράδυ και καταλαβαίνουμε όλοι στην πράξη ότι θα πήγαινε στις 12 και 1 τη νύχτα», μέτρο που αποτράπηκε προσωρινά, κάτω από την αγωνιστική παρέμβαση του συνεπούς κινήματος.

Η Ανθή Πατσιώτη, πρόεδρος της Ενωσης ΕΒΕ Καλλιθέας, στάθηκε στο βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για τη διεύρυνση του ωραρίου, σύμφωνα με το οποίο με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα δοθεί «δυναμική ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας». Οπως υπογράμμισε, «ο νόμος αυτός ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, ώστε μονοπωλιακοί όμιλοι να ανοίγουν όποιες και όσες Κυριακές θέλουν, ανεξάρτητα αν ανήκουν σε τουριστικές περιοχές. Σε λίγο το μέτρο δεν θα αφορά μόνο το εμπόριο, αλλά θα γενικευτεί και σε άλλους κλάδους. Η Κυριακή είναι μια μέρα που ανήκει σε εμάς, στους ανθρώπους του μόχθου, που αγωνίζονται για να επιβιώσουν όλη τη βδομάδα στο μικρομάγαζό τους, είναι μέρα που κερδήθηκε με αγώνες, δεν θα την χαρίσουμε στις πολυεθνικές. Παλεύουμε ενάντια στους νόμους και στις κυβερνήσεις που επιβουλεύονται την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας».

Ο Θοδ. Κοντογεωργίου, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, αναφέρθηκε στη δράση του αγωνιστικού κινήματος, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να είναι μηχανιστική μεταφορά, από κλάδο σε κλάδο και από τόπο σε τόπο, γιατί υπάρχουν αντικειμενικές διαφορές που πρέπει να εστιάζουμε και να στύβουμε το μυαλό μας για το πώς θα τις προσεγγίζουμε κάθε φορά». Πρόσθεσε ότι όσοι αυτοαπασχολούμενοι έχουν εργαστεί με τα διευρυμένα ωράρια, διαπιστώνουν από την πείρα τους ότι «το οικονομικό αποτέλεσμα που πετυχαίνουν είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις ώρες που έχουν εργαστεί και στην πραγματικότητα έχουν εξασφαλίσει χειρότερη ποιότητα ζωής και αυξημένα έξοδα». Τέλος, αναφέρθηκε στις επαγγελματικές ασθένειες και τα προβλήματα υγείας ως αποτέλεσμα του αυξημένου χρόνου εργασίας, που είναι ιδιαίτερα οξυμένα στους αυτοαπασχολούμενους.

Η Ειρήνη Κοσμίδου, από τον Σύλλογο ΕΒΕ Καισαριανής, μίλησε για τη δράση του Συλλόγου για να αυξήσει τα μέλη του το προηγούμενο διάστημα, λέγοντας ότι η κυριακάτικη αργία και το αίτημα για την υπεράσπισή της βοήθησε στη συσπείρωση αυτοαπασχολούμενων στον Σύλλογό τους. «Η Κυριακή είναι η μόνη μέρα ενασχόλησης με άλλα πράγματα πέρα από τη δουλειά τους, ειδικά για τις γυναίκες ΕΒΕ, που ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα δύσκολος, που δουλεύουν και πρωί και απόγευμα. Η κυριακάτικη αργία επιβάλλεται να διατηρηθεί και να αγωνιστούμε γι' αυτό με όσες δυνάμεις μπορούμε».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org