Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΑΤΡΑΣ
Καμία ανοχή σε νόθους αντιπροσώπους και σωματεία - φαντάσματα

Παρέμβαση σήμερα έξω από τα δικαστήρια, όπου εκδικάζεται αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ομάδας που πρωτοστατούσε στη νοθεία

Από τις πρόσφατες εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας
Από τις πρόσφατες εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας
Τους νόθους αντιπροσώπους που αποκλείστηκαν από τη Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας επιχειρεί να επαναφέρει μέσω της... πίσω πόρτας των δικαστηρίων η ομάδα των εργοδοτικών συνδικαλιστών, που αξιοποιώντας μηχανισμούς νοθείας και απάτης βρίσκονταν για χρόνια στο τιμόνι της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου, που έγινε στις 2 και 3 Ιούνη, απέκλεισε ομόφωνα μια σειρά από σωματεία στις αρχαιρεσίες των οποίων διαπιστώθηκαν σοβαρές παρατυπίες, ακόμα και απροκάλυπτες πρακτικές νοθείας.

Ωστόσο, η εν λόγω ομάδα, προκειμένου να παραμείνει γαντζωμένη στις καρέκλες της, κατέθεσε χτες αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, εμφανίζοντας υπογραφές σωματείων και επιχειρώντας να παρουσιάσει τους ανθρώπους της εργοδοσίας ως εκπροσώπους των εργαζομένων. Με την ενέργειά τους αυτή, ζητούν να νομιμοποιηθούν οι αποκλεισμένοι αντιπρόσωποι και να επιτραπεί η συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου, που έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Ιούνη.

«Καμία ανοχή σε νόθους αντιπροσώπους και ανύπαρκτα σωματεία», είναι η απάντηση σωματείων της Πάτρας που καλούν σήμερα, Τετάρτη, στις 9 π.μ., σε παρέμβαση έξω από τα δικαστήρια.

Το κάλεσμα απευθύνουν συγκεκριμένα τα Σωματεία Οικοδόμων, Ποτών - Τροφίμων, Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Φαρμακοϋπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών, Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών, Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου, το τοπικό παράρτημα του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου και το παράρτημα του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Πράκτικερ».

Στην κοινή τους ανακοίνωση υπογραμμίζουν πως η ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου «είναι ξεκάθαρη και πετάει έξω τη βρωμιά και τη σαπίλα, τους πλαστούς και ψεύτικους αντιπροσώπους από σωματεία που ψήφιζαν εκατοντάδες σε μία ώρα, που ψήφιζαν οι εργαζόμενοι και οι φίλοι τους, που ψήφιζαν από τη Χαλκιδική και τη Λάρισα για αντιπροσώπους στην Πάτρα, που ψήφισαν πεθαμένοι, που κάποιοι ενώ ήταν στις λίστες ψηφισάντων δεν ψήφισαν ποτέ, και ο κατάλογος δεν έχει τέλος...».

Καλούν την εργατική τάξη, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, το λαό της πόλης, τους νόμιμα εκλεγμένους αντιπροσώπους και τους τίμιους συνδικαλιστές «σε ετοιμότητα και συμπόρευση για να διασφαλιστούν οι συλλογικές διαδικασίες του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, για να μην νομιμοποιηθεί κανένας νόθος αντιπρόσωπος».

Απευθύνουν, τέλος, κάλεσμα αγώνα και μάχης «για ένα Εργατικό Κέντρο στο πλευρό των εργατών και όχι μηχανισμό της εργοδοσίας και των ανθρώπων της. Για ένα Εργατικό Κέντρο που τον πραγματικό λόγο θα έχουν οι εργάτες με τα σωματεία τους. Ενα Εργατικό Κέντρο όπου θα είναι στήριγμα όλων των εργαζομένων, το αποκούμπι τους, ο συνάδελφός τους σε κάθε στιγμή στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά».

Η νοθεία αποτυπώνεται ακόμα και στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων

Ακόμα και τα όσα αναφέρουν οι καταθέτοντες τα ασφαλιστικά μέτρα στην αίτησή τους είναι ενδεικτικά για τη σαπίλα των διαδικασιών μέσα από τις οποίες οι εν λόγω «συνδικαλιστές» κάθονταν στο σβέρκο των εργαζομένων.

Διαπιστωμένες διπλοψηφίες, κατάλογοι ψηφισάντων που περιλαμβάνουν εργαζόμενους που δεν γνωρίζουν την ύπαρξη των συγκεκριμένων «σωματείων», ψηφοφόροι που έχουν αποβιώσει πριν φτάσουν στην κάλπη, εργαζόμενοι που ψηφίζουν στη... Χαλκιδική και εκλέγουν αντιπροσώπους στην Πάτρα.

Σε όλα τα παραπάνω, η «απάντηση» των εργοδοτικών συνδικαλιστών είναι ότι «οι αρχαιρεσίες ουδέποτε προσβλήθηκαν εμπρόθεσμα» και επομένως, μετά την παρέλευση της προθεσμίας των 30 ημερών, «οποιαδήποτε ακυρότητα θεραπεύτηκε»! Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι «ο έλεγχος που μπορεί να ασκήσει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου είναι έλεγχος πληρότητας των δικαιολογητικών νομιμοποίησης και όχι έλεγχος του κύρους της απόφασης εκλογής αντιπροσώπων».

Ενα χαρακτηριστικό δείγμα τού οργίου νοθείας που αποκαλύφθηκε ακολουθεί παρακάτω:

-- Το Σωματείο Ναυτεργατών Δυτικής Ελλάδας εμφάνισε στις τελευταίες αρχαιρεσίες 315 ψηφίσαντες. Ωστόσο, μόνο 22 από αυτούς εμφανίστηκαν κατά την εκλογική διαδικασία. Οι υπόλοιποι ψήφισαν με επιστολική ψήφο, διαδικασία που δεν προβλέπεται καν από το καταστατικό του Σωματείου. Ακόμα χειρότερα, 37 από τους αναφερόμενους ως ψηφίσαντες έχουν καταθέσει υπεύθυνες δηλώσεις με τις οποίες ξεκαθαρίζουν πως δεν ψήφισαν ποτέ στο εν λόγω σωματείο, ενώ οι 14 από αυτούς έχουν προχωρήσει και σε μηνύσεις για πλαστογράφηση στοιχείων! Ταυτόχρονα, 73 από τους «ψηφίσαντες» δεν διαμένουν ούτε εργάστηκαν ποτέ στην Αχαΐα, δεν απασχολούνται σε πλοία δρομολογημένα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων σε Τεχνικά Γραφεία (ΣΕΤΕ), από το οποίο εκλέγεται η πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Στ. Νικολάου, εξέλεξε εφορευτική επιτροπή το Νοέμβρη του 2015 και έκανε αρχαιρεσίες τον Οκτώβρη του 2016. Στο πρακτικό του δικαστικού φαίνεται ότι ψήφισαν 32 εργαζόμενοι και βρέθηκαν στην κάλπη 32 ψηφοδέλτια. Στα πρακτικά έχει προστεθεί λίστα με 398 ονόματα, τα οποία υποτίθεται ότι ψήφισαν μέσα σε 3 ώρες! Μέσα στον σωρό των ψηφισάντων «ξέφυγε» και ένας πεθαμένος... Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές διαβεβαιώνουν ότι «ουδείς αποβιώσας» έχει συμπεριληφθεί στην κατάσταση ψηφισάντων. Προσθέτουν με θράσος ότι «ακόμα και στην περίπτωση που δεχόμασταν ότι συνέβη κάτι τέτοιο», αφού πλέον έχει βουίξει ο τόπος για τα έργα και τις ημέρες τους, «η συμμετοχή αυτού», δηλαδή του πεθαμένου, «δεν τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών, ώστε να οδηγήσει σε ακύρωση των αρχαιρεσιών»! Προφανώς, ένας πεθαμένος δεν... φτάνει και πρέπει να καταγραφούν στρατιές από ζόμπι, δίπλα στους εκατοντάδες ψηφίσαντες - φαντάσματα, για να αποδειχθεί η νοθεία!

-- Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενωση», τον οποίο έχει συστήσει ο Δ. Καραγεωργόπουλος, μέλος της προηγούμενης Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, μέσα σε διάστημα 3 μηνών έστησε 21 κάλπες σε όλη την Ελλάδα, εκλέγοντας αντιπροσώπους από άλλες πόλεις για το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Στην απόφαση του Συνεδρίου να νομιμοποιηθούν μόνο οι αντιπρόσωποι που αντιστοιχούν στους ψηφίσαντες που προέρχονται από την Αχαΐα, οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές αντιτείνουν πως «ο αποκλεισμός αντιπροσώπων με κριτήριο την εντοπιότητα δεν έχει κανένα έρεισμα», αλλά η επόμενη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου πρέπει να αναδειχθεί από αντιπροσώπους που εκλέχθηκαν ανά την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org