Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα με στόχο το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής

Οι τελευταίες εξελίξεις με το επικίνδυνο ρήγμα στον ΧΥΤΑ επιβεβαιώνουν την ανάγκη αγωνιστικής επαγρύπνησης

«

Κλειστός» μέχρι την Πέμπτη θα παραμείνει ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Φυλή, εξαιτίας του ρήγματος που παρουσιάστηκε στο χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών από τις έντονες βροχοπτώσεις της περασμένης Κυριακής, το οποίο καθιστά απαγορευτική την κυκλοφορία των απορριμματοφόρων. Το γεγονός αναδεικνύει το πόσο εκρηκτικό είναι το πρόβλημα, με έναν κορεσμένο χώρο, και επιπλέον φέρνει ξανά στην επιφάνεια τις τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων, που με τις ευλογίες τους συνεχίζει να λειτουργεί ο χώρος.

Ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες και τους δήμους για περιορισμό των απορριμμάτων, με την αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά, να δηλώνει ότι το κλείσιμο θα ισχύσει «έως την Πέμπτη, οπότε και θα ολοκληρωθούν κάποιες εργασίες σταθεροποίησης του εδάφους στο χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων» από τα οχήματα μεταφοράς τους.

Τα σωματεία και οι φορείς που διοργάνωσαν μεγάλη κινητοποίηση στις 6 Ιούνη, με ανακοίνωσή τους καλούν το λαό και τη νεολαία της περιοχής σε αγωνιστική επαγρύπνηση και κλιμάκωση του αγώνα, με αίτημα να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής και να υπάρξει διαχείριση των σκουπιδιών προς όφελος του λαού. Και καλούν το λαό και τη νεολαία της περιοχής σε αγωνιστική επαγρύπνηση για κλιμάκωση του αγώνα. Γι' αυτόν το λόγο διοργανώνουν νέα σύσκεψη, τη Δευτέρα 18 Ιούνη στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ζεφυρίου (Μπουμπουλίνας & 17ης Νοεμβρίου).

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Ιδιαίτερα μετά την τελευταία εξέλιξη που είχαμε στον ΧΥΤΑ Φυλής, με το ρήγμα που δημιουργήθηκε στο χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών, το οποίο μεγάλωσε λόγω της νεροποντής που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, με αποτέλεσμα να έχει κλείσει η χωματερή μέχρι την Πέμπτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Ιούνη. Θα συζητήσουμε την εκτίμηση της κινητοποίησης της 6ης Ιούνη και θα αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα του δίκαιου αγώνα μας.

Τώρα όλοι πιο αποφασιστικά στην πάλη για να διεκδικήσουμε:

  • Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλιά λατομεία Μουσαμά και Μελετάνι. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Οχι στην καύση των απορριμμάτων.
  • Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος».

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org