Τρίτη 12 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
SOS εκπέμπουν οι εργαζόμενοι της ΑΕΠΙ

Μετά την άρση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ, σε κίνδυνο βρίσκονται τόσο τα δικαιώματα των δημιουργών όσο και των εργαζομένων σε αυτήν. Οι τελευταίοι έχουν περιέλθει σε δεινή κατάσταση, καθώς παραμένουν για πολλούς μήνες απλήρωτοι και πολύ σύντομα θα βρεθούν άνεργοι. Μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας, οι πιο πολλοί έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους.

Υπάρχει όμως και ένας αριθμός εργαζομένων της ΑΕΠΙ (15) που υπάγονται στη νομική υποστήριξη της εταιρείας και οι οποίοι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε επίσχεση, λόγω της φύσης της εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι αυτοί κλητεύονται ως μάρτυρες στις 800 περίπου εκδικάσεις το μήνα για παραβάσεις του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσουν αυτά που τους χρωστά η εταιρεία αλλά να βρεθούν να χρωστούν και από πάνω, λόγω των προστίμων που τους επιβάλλονται από τα δικαστήρια. Από τα τέλη Δεκέμβρη του 2017 έχει σταματήσει η διοίκηση της ΑΕΠΙ να τους καταβάλλει τα έξοδα κίνησης και διαμονής, ώστε να παρίστανται στις κατά τόπους δίκες εκπροσωπώντας τους πνευματικούς δημιουργούς, και από 1η Φλεβάρη 2018 δεν τους καταβάλλονται οι μηνιαίοι μισθοί τους. Επειδή όμως οι δίκες συνεχίζονται και οι ίδιοι αδυνατούν να παρασταθούν σε αυτές που διεξάγονται μακριά από τον τόπο διαμονής τους, τα δικαστήρια τους επιβάλλουν πρόστιμα (420 ευρώ ανά υπόθεση!). Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έναν μόνο εργαζόμενο έχουν επιβληθεί 24 πρόστιμα σε διάστημα 5 μηνών! Παράλληλα, η απουσία τους από τις δίκες αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χάσουν οι δημιουργοί τα έσοδα από τα δικαιώματά τους. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη απευθυνθεί στην υπουργό Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, στον υπουργό Δικαιοσύνης και Διαφάνειας Στ. Κοντονή και στην πρώην κρατική επίτροπο της ΑΕΠΙ Μ. Βλάχου, οι οποίοι όμως δεν τους έχουν δώσει καμία απάντηση.

Γίνεται έτσι ακόμη μια φορά φανερό - και στην περίπτωση των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) - ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καταπατά αδίστακτα τα δικαιώματα των εργαζομένων προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αλλωστε και ο νέος νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα (ν.4481/17) αποκλειστικό στόχο έχει την εξυπηρέτηση των στρατηγικών επιλογών της ΕΕ για ενίσχυση της μονοπωλιακής εκμετάλλευσης στην καλλιτεχνική παραγωγή και όχι τη βελτίωση της λειτουργίας των ΟΣΔ σε όφελος των καλλιτεχνών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ