Τρίτη 12 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Πεδίο εκδήλωσης ευρύτερων παζαριών και αντιθέσεων

«Υπερβολικές» και «στο πλαίσιο προεκλογικής ρητορικής» βάφτισαν τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ αξιωματούχοι της ΕΕ
«Υπερβολικές» και «στο πλαίσιο προεκλογικής ρητορικής» βάφτισαν τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ αξιωματούχοι της ΕΕ
Τις τουρκικές κατηγορίες ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χώρα που «προστατεύει πραξικοπηματίες» επανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, αναδεικνύοντας ξανά την τουρκική προκλητικότητα που δυναμώνει, ως μέρος ευρύτερων και σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που αφορούν όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απελευθέρωση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, ο Τσελίκ δήλωσε ότι «η προστασία τρομοκρατών που έβαλαν στρατιωτική στολή θα επηρεάσει ριζικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Μάλιστα, μίλησε για «άλλη διάσταση» που έχει πάρει η υπόθεση των «8» και ότι (οι Ελληνες) «σκέφτονται ότι από αυτά τα άτομα μπορούν να πάρουν στρατιωτικά μυστικά. Ο καθένας από αυτούς είναι πρόσφορο εργαλείο που δεν έχει θρησκευτικό προσανατολισμό ούτε και συναίσθηση της έννοιας πατρίδας».

Την ίδια στιγμή, σύνθημα για νέα κλιμάκωση των προκλήσεων έδωσε και ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που είναι πλέον επίσημος συνεργάτης του κυβερνώντος ΑΚΡ στις διπλές εκλογές της 24ης Ιούνη. Μιλώντας σε συγκέντρωση στη Σμύρνη, επέκρινε όσους αντέδρασαν σε προεκλογικό σποτάκι του κόμματός του που εμφάνιζε την Κύπρο τουρκική και τόνισε: «Η Κύπρος είναι τουρκική, πατρίδα των Τούρκων και θα παραμείνει τουρκική. Η ελληνική κυβέρνηση που παίζει παιχνίδια με τα νησιά του Αιγαίου να γνωρίζει τα όριά της και να μην ξεχνάνε τι πέρασαν οι παππούδες τους στο βυθό της θάλασσας. Δόξα τω θεώ, ζει η θέληση η οποία θα κάνει το ίδιο, θα κάνει το Αιγαίο τάφο τις ελπίδες των Ελλήνων». Επίσης, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για «υποστήριξη τρομοκρατών», συνέχισε: «Αυτό δεν είναι μία άτιμη προδοσία; Αυτό δεν μετράει ως έχθρα απέναντί μας; Ποια δημοκρατία; Ποια ανθρώπινα δικαιώματα;» και κατέληξε: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γλιτώσει. Η Ελλάδα που επιχειρεί να εισβάλλει στα νησιά του Αιγαίου, δεν πρέπει να παίζει με τα όρια της Τουρκίας περισσότερο».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, κάνοντας χτες επιθεώρηση πλοίων του Στόλου, που την περασμένη βδομάδα ήταν εν πλω στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της άσκησης «Καταιγίς 2018», σε μήνυμά του είπε μεταξύ άλλων ότι το ΠΝ υπερασπίζεται τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, που «είναι σαφώς, αμετακλήτως και δίχως ίχνος "γκρίζας ζώνης" καθορισμένα από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο», προσθέτοντας ότι «την ίδια αποστολή θα φέρει σε πέρας το Πολεμικό μας Ναυτικό και για την υπεράσπιση της ελληνικής ΑΟΖ».

Να σημειωθεί πως χτες τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τη νήσο Λέβιθα. Αναχαιτίστηκαν από τα αεροσκάφη επιφυλακής της μονάδας ετοιμότητας της Σκύρου. Κατά τη διαδικασία της αναχαίτισης σημειώθηκε και μια εμπλοκή.

«Προεκλογικές» υπερβολές βλέπει η ΕΕ

Στο μεταξύ, μετά το ΝΑΤΟ, ήρθε και η σειρά της ΕΕ να επιλέξει στάση «Πόντιου Πιλάτου» σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να «παγώσει» ελληνοτουρκική συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών. Αξιωματούχοι της Ευρωένωσης εμφάνισαν ως «υπερβολικές» και «στο πλαίσιο προεκλογικής ρητορικής» τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου.

Η τοποθέτηση αυτή επιβεβαιώνει πόσο ισχυρό παραμένει και το παζάρι Αγκυρας - Βρυξελλών. Για αυτό άλλωστε και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είπε σε συνέντευξή του ότι η συμφωνία με την Ελλάδα παγώνει, αλλά δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της συμφωνίας (για το Μεταναστευτικό) με την ΕΕ. Ο ίδιος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απελευθέρωση των «8», σχολιάζοντας ότι δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολλαπλά μηνύματα με το «πάγωμα» της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό(2018-06-09 00:00:00.0)
Επιταχύνεται ο εφ' όλης της ύλης διάλογος(2010-04-18 00:00:00.0)
Με επικοινωνιακό πέπλο οι διευθετήσεις(2010-04-10 00:00:00.0)
Πορεία για εφ' όλης της ύλης «διάλογο»(2005-04-30 00:00:00.0)
Το Αιγαίο επί σκηνής(1996-08-08 00:00:00.0)
Το χρονικό της κρίσης(1996-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ