Τρίτη 12 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Σημαντική συμμετοχή στη σύσκεψη για την κυριακάτικη αργία και το ωράριο

Προγραμματισμός για αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό με σωματεία εργαζομένων

Από τη σύσκεψη που οργάνωσε η ΠΑΣΕΒΕ την περασμένη Κυριακή
Από τη σύσκεψη που οργάνωσε η ΠΑΣΕΒΕ την περασμένη Κυριακή
Με σημαντική συμμετοχή και αποφασιστικότητα για ένταση της αγωνιστικής δράσης ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα η σύσκεψη που διοργάνωσε η ΠΑΣΕΒΕ αφιερωμένη στο τρίπτυχο «κυριακάτικη αργία - ελεύθερος χρόνος - ανάγκες λαϊκής οικογένειας».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από 5 Ομοσπονδίες, 14 Ενώσεις ΕΒΕ από την Αττική, 8 Ενώσεις από την περιφέρεια και 10 κλαδικά σωματεία, ένδειξη του ολοένα και μεγαλύτερου ενδιαφέροντος που εκφράζουν για το θέμα της σύσκεψης οι αυτοπασχολούμενοι, που βλέπουν σταδιακά όλα αυτά τα χρόνια να αυξάνεται ο αριθμός των Κυριακών που μένουν ανοιχτά τα καταστήματα και ολοένα και περισσότερους δήμους της χώρας να επιδιώκουν την παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας.

Οπως υπογραμμίστηκε εισηγητικά, στη διαμορφωμένη σήμερα κατάσταση για την κυριακάτικη αργία και τον ελεύθερο χρόνο των αυτοαπασχολούμενων, όπως και των εργαζομένων, «αναδεικνύεται πιο καθαρά ένα πεδίο πάλης όπου οφείλουμε να ξεδιπλώσουμε πιο ολοκληρωμένα τη δράση μας, να ιεραρχήσουμε θέσεις και διεκδικήσεις που σχετίζονται με τις ανάγκες μας, των οικογενειών μας, αλλά και κοινής δράσης με τους εργαζόμενους, που βράζουν στο ίδιο καζάνι με εμάς».

Από τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων αναδείχθηκε το γεγονός ότι το αίτημα για υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας είναι αποδεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, ακόμη και από αυτοαπασχολούμενους που αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να ανοίξουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές, ιδιαίτερα όσοι εργάζονται σε τουριστικές περιοχές. Οπως τόνιζαν οι ομιλητές, η ίδια η πείρα δείχνει ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, σε αντίθεση με το τι ισχύει για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όχι μόνο δεν βελτιώνει την κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων, αλλά επιφέρει νέα πλήγματα στη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους, τους φορτώνει με αυξημένα έξοδα λειτουργίας. Η κατάσταση αυτή είναι ακόμη πιο δύσκολη για τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες, οι οποίες επιβαρύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς έχουν και τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Αναδείχθηκαν επίσης οι ευθύνες που φέρουν οι δυνάμεις που κυριαρχούν σε μια σειρά από Ενώσεις ΕΒΕ, οι οποίες σε συνεργασία με δήμους και Περιφέρειες ανά την Ελλάδα επιδιώκουν τη συνεχή διεύρυνση του ωραρίου καταστημάτων, μέχρι και την κατάργησή του, με εκδηλώσεις όπως οι «Λευκές Νύχτες»...

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα

Οι Ομοσπονδίες, οι Ενώσεις και τα Σωματεία που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ θέτουν για το επόμενο διάστημα τις εξής ημερομηνίες ως σταθμούς αγωνιστικής παρέμβασης:

-- Την 24η Ιούνη, μέρα κινητοποίησης Συλλόγων και Ενώσεων αυτοαπασχολούμενων, για την κυριακάτικη αργία και το υπόλοιπο πλαίσιο διεκδικήσεων.

-- Την 15η Ιούλη, μία από τις 7 Κυριακές που είναι ανοιχτά τα καταστήματα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπογραμμίστηκε ότι θα πρέπει να γενικευτεί η πρωτοβουλία που έχουν ήδη πάρει ορισμένες τοπικές Ενώσεις να προχωρήσουν μαζί με εργατικά σωματεία και συλλόγους της ΟΓΕ σε κινητοποιήσεις στις παραπάνω ημερομηνίες.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων, με κατεύθυνση αυτό να εμπλουτιστεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα από τα ίδια τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες των αυτοαπασχολούμενων, μέσα από την συζήτηση με τους συναδέλφους τους.

Σε ό,τι αφορά την κυριακάτικη αργία και το ωράριο, προτάσσονται οι εξής διεκδικήσεις: Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που «απελευθερώνουν» το ωράριο. Εξαήμερη λειτουργία, τρία απογεύματα της βδομάδας κλειστά. Οχι στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας μέσω του χαρακτηρισμού περιοχών ως τουριστικών. Κατάργηση του αντίστοιχου νόμου που δίνει το δικαίωμα για το χαρακτηρισμό των περιοχών ως τουριστικών στους δήμους. «Οχι» στις «Λευκές Νύχτες» και τα «open malls».

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ από τη σύσκεψη θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη» της Πέμπτης, στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ