Τρίτη 12 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΚΚΕ, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού

Ο Κ. Παρασκευάς
Ο Κ. Παρασκευάς
Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, που οργάνωσε η ΤΟ Ημαθίας του ΚΚΕ, στην κεντρική πλατεία της Νάουσας, με θέμα: «Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης παρουσιάστηκε μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα για τη δράση του Κόμματος στην περιοχή της Ημαθίας, ενώ λειτούργησε και σχετική έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε και η έντυπη έκδοση της Τομεακής Οργάνωσης Ημαθίας με θέμα τη δράση του Κόμματος στην περιοχή της Νάουσας.

Ο Κώστας Παρασκευάς, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το ΚΚΕ, «από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, ήταν Κόμμα μαχητικό, γιατί συσπείρωνε στις γραμμές του τα πιο αγωνιστικά τμήματα της εργατικής τάξης. Ηταν το μοναδικά σύγχρονο, γιατί συγκροτήθηκε με ό,τι πιο νέο και πρωτοπόρο υπήρξε στο επίπεδο των ιδεών. Εγινε ο πολιτικός φορέας που σκοπό του έθεσε την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, την ανατροπή του καπιταλισμού, την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, της σοσιαλιστικής. Αυτοί οι στόχοι, αυτά τα μεγάλα ιδανικά, ήταν που το καθιέρωσαν ως την πρωτοπόρα δύναμη στην πάλη για τα δικαιώματα του λαού, που το καθιστούν και σήμερα το μοναδικά νέο Κόμμα, γιατί είναι το μόνο που παλεύει για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».


Σημείωσε ότι «οι καταβολές του Κόμματος βρίσκονται πολύ πίσω, πολύ βαθιά, από τη γέννηση ακόμα της εργατικής τάξης και τα πρώτα σκιρτήματα και τους αγώνες του εργατικού κινήματος στη χώρα μας», ενώ αναφέρθηκε στις πρώτες προσπάθειες οργάνωσης της εργατικής τάξης με ταξικό προσανατολισμό στην περιοχή της Νάουσας, με τους πρωτοπόρους τότε σοσιαλιστές εργάτες και διανοούμενους, όπως οι Αβραάμ Μπεναρόγια, Αριστοτέλης Σιδέρης, Αλβέρτος Κούριελ, Νίκος Καστρινός.

Στη σύνδεση των πρωτοπόρων εργατών της Νάουσας με το ΣΕΚΕ, που το 1924 μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, στη δύσκολη δουλειά που έκαναν κάτω από το καθεστώς εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας.

Στη συμβολή τους στην οργάνωση των προσφύγων, που βρίσκονταν αντιμέτωποι με ξενοφοβικές προκαταλήψεις και αντιλήψεις, και την ίδρυση των πρώτων εργατικών σωματείων, όπως η Αλληλοβοηθητική Ενωση Παλαιών Πολεμιστών Ναούσης και Περιφέρειας. Το σωματείο Αγωγέων η «Αλληλοβοήθεια», η Πανεργατική Ενωσις Ναούσης.

Τα παραπάνω, είπε, είναι ορισμένες μόνο πλευρές από την πολύ σημαντική συμβολή του Κόμματος στην ανάπτυξη της πάλης της εργατικής τάξης απ' τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του και αποδεικνύουν ότι «τίποτα δεν πήγε χαμένο. Καμία δυσκολία και κανένα εμπόδιο δεν είναι σε θέση να σταματήσει τη δράση των κομμουνιστών. (...) Αυτές οι αγωνιστικές παραδόσεις είναι που μας δίνουν δύναμη και αισιοδοξία να συνεχίζουμε σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ