Σάββατο 9 Ιούνη 2018 - Κυριακή 10 Ιούνη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διήμερο στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ

Στις 16 και 17 Ιούνη, στο Νεστόριο Καστοριάς

Οι Οργανώσεις Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργανώνουν και φέτος διήμερη επίσκεψη στις 16 και 17 Ιούνη σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της περιοχής, στο Νεστόριο Καστοριάς.

Είναι η συνέχεια των προσπαθειών που κάνουν οι Οργανώσεις στην περιοχή, ώστε η εργατική τάξη και η νεολαία της να διδαχθούν από την ιστορία του τόπου τους, να εμπνευστούν από τη δράση των κομμουνιστών τότε και τώρα, να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα για την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση σήμερα, αλλά και να γνωρίσουν τη φύση και τα μοναδικά τοπία της περιοχής.

Το Διήμερο φέτος αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς βαδίζουμε στην ολοκλήρωση του εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματός μας και των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΚΝΕ.

Χώματα με ιστορία

Σε ανακοίνωσή τους, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Δυτική Μακεδονία καλούν σε μαζική συμμετοχή στο Διήμερο και εξηγούν γιατί επέλεξαν το Νεστόριο για το φετινό Διήμερο.

«Το Νεστόριο είναι ένα από τα πιο όμορφα, αλλά και ηρωικά χωριά που βρίσκονται στις πλαγιές του Γράμμου. Στις κορυφές του Γράμμου γράφτηκαν κάποιες από τις πιο ένδοξες στιγμές της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Δεν επιλέγουμε τυχαία αυτήν την τοποθεσία. Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον μεγάλο ελιγμό που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΔΣΕ από το Γράμμο στο Βίτσι. Η μεγαλύτερη μάχη του Εμφυλίου ξεκίνησε στις 14 Ιούνη του 1948 στο Γράμμο και τελείωσε με τον ελιγμό των δυνάμεων του ΔΣΕ στο Βίτσι, στις 20 προς 21 Αυγούστου του ίδιου έτους. Τη νύχτα 20 προς 21 Αυγούστου του 1948, οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού, ύστερα από 70 σχεδόν μέρες συνεχών και αδιάκοπων μαχών στην ευρύτερη περιοχή του Γράμμου, μ' έναν στρατηγικού χαρακτήρα ελιγμό πέρασαν συντεταγμένα από τον Γράμμο στο Βίτσι. Ανέτρεψαν έτσι στην πράξη ολοκληρωτικά το σχέδιο "Κορωνίς" του αστικού στρατού που προέβλεπε να ξεμπερδεύουν σε λίγες μέρες με τους "κομμουνιστοσυμμορίτες".


Ο ελιγμός του Δημοκρατικού Στρατού έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί την έκβαση της μεγαλύτερης σε διάρκεια και σκληρότητα μάχης του εμφυλίου πολέμου. Ο περίφημος ελιγμός ήταν μία κίνηση επιθετικού χαρακτήρα επαναστατικού, λαϊκού στρατού. Ανέδειξε το γερό επιθετικό και ηρωικό πνεύμα του Δημοκρατικού Στρατού, την ικανότητα να κινείται γρήγορα και να πέφτει αποφασιστικά επάνω στο στόχο. Με τον ελιγμό αυτόν, ο ΔΣΕ ανέτρεψε πλήρως όλους τους ισχυρισμούς που ακούγονταν, ότι δηλαδή ο Δημοκρατικός Στρατός δεν ήταν πραγματικός επαναστατικός στρατός, αλλά μερικές συμμορίες.

Διδασκόμαστε από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ (1946 - 1949), τους δεκάδες χιλιάδες μαχητές και τις μαχήτριες που έγραψαν σελίδες απαράμιλλου ηρωισμού. Τους χιλιάδες νέους και τις νέες που με μαχητικότητα έδρασαν στον ΔΣΕ. Τον ΔΣΕ στελέχωσαν απλοί λαϊκοί άνθρωποι, εργάτες και εργάτριες, άντρες και γυναίκες της υπαίθρου. Τον στήριξε ο ίδιος ο λαός με εφόδια, με έμψυχο δυναμικό, με κάθε είδους βοήθεια.

Μετά την απελευθέρωση της χώρας από τη φασιστική κατοχή, σε όλο τον ελλαδικό χώρο οργίαζαν οι συμμορίες που καταδίωκαν τους αγωνιστές για να τσακίσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ. Τις στελέχωναν συνεργάτες των κατακτητών και πληρωμένοι δολοφόνοι, τους οποίους προστάτευαν τα αστικά πολιτικά κόμματα και οι κρατικοί μηχανισμοί με τη συνδρομή του βρετανικού στρατού.

Το ΚΚΕ και το εργατικό - λαϊκό κίνημα βρέθηκαν μπροστά στο αμείλικτο δίλημμα: Υποταγή ή ένας νέος ξεσηκωμός. Επέλεξαν να βαδίσουν το δρόμο της σύγκρουσης και όχι αυτόν της υποταγής και της ταπείνωσης.

Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν απάντηση του ΚΚΕ στο όργιο της αστικής βίας που επιχειρούσε να ανατρέψει τον συσχετισμό που είχε διαμορφωθεί την περίοδο της Κατοχής και της Απελευθέρωσης. Ξεκίνησε ως αγώνας πίεσης για δημοκρατικά μέτρα, αλλά αντικειμενικά γενικεύτηκε σε ένοπλη ταξική σύγκρουση.

Ο ΔΣΕ έσωσε την τιμή του λαού και του ΚΚΕ. Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ υπήρξε αναγκαίος, δίκαιος, διεθνιστικός. Εξέφραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού και της νεολαίας ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και καταπιεστών της.

Η δράση του ΔΣΕ αποτέλεσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο που έχει γνωρίσει η αστική κρατική εξουσία για την ίδια της την ύπαρξη. Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.

Στον ίδιο δρόμο συνεχίζουμε!

Εμπνεόμαστε από τις αξίες και τα ιδανικά που γαλούχησαν τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ. Ο ΔΣΕ στηριζόταν στη συνειδητή δράση και πειθαρχία. Ο αγώνας του σε μεγάλο βαθμό εμπνεόταν από τα ιδανικά του ΚΚΕ για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του, ενάντια σε ντόπιους και ξένους δυνάστες.

Η ηρωική τους στάση, το ηθικό τους πηγάζουν από την πίστη στο ότι ο τροχός της κοινωνίας θα πάει προς τα μπρος, πως ο καπιταλισμός, το σύστημα δηλαδή που γεννά για τους πολλούς τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους, ενώ δίνει τα πλούτη και τη χλιδή στους λίγους, θα δώσει τη θέση του σε μια άλλη κοινωνία, που θα την επιβάλει ο ίδιος ο λαός. Μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πολέμους, χωρίς φτώχεια, που ο άνθρωπος θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες για να καλύπτει τις ανάγκες του. Συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα στο πλευρό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καλώντας μαζί μας κάθε εργαζόμενο, άνεργο, τους μαθητές και φοιτητές από τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, για να χτίσουμε την κοινωνία στο "μπόι των ονείρων και των ανθρώπων"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ