Σάββατο 9 Ιούνη 2018 - Κυριακή 10 Ιούνη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ
Κανένας για δουλειά στη «First Data»

Κανένας δεν δούλεψε από τους εκατοντάδες εργαζόμενους στην εταιρεία «First Data», που δραστηριοποιείται στον τραπεζικό κλάδο. Κατά κύριο λόγο, τηλεφωνητές και υπάλληλοι γραφείου αλλά και λιθογράφοι, ανειδίκευτοι εργάτες, προγραμματιστές, καθαρίστριες, τη μέρα της απεργίας δεν μπήκαν για δουλειά, υλοποιώντας την απόφαση του επιχειρησιακού Σωματείου, το οποίο κλείνει σε λίγο καιρό ένα χρόνο δράσης. Στη δράση του αυτούς τους μήνες ιεραρχεί τη διεκδίκηση υπογραφής επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης για όλο το προσωπικό της εταιρείας, με αυξήσεις στους μισθούς και κανένας να μην παίρνει κάτω από 751 ευρώ. Επίσης, με τα απαραίτητα επιδόματα και όλες τις σχετικές προβλέψεις.

Η Ειρήνη Γκιτάκου, πρόεδρος του Σωματείου, αναφέρει ότι οργανώνοντας την πάλη για τη Σύμβαση, η αναμέτρηση με την εργοδοσία ήταν εφ' όλης της ύλης, με τα επιχειρήματα, την τακτική της κ.λπ. Αλλωστε, το σχέδιο σύμβασης συζητήθηκε σε μαζική Γενική Συνέλευση πριν από την απεργία και πολλοί εργαζόμενοι το έχουν κάνει υπόθεσή τους, το υπερασπίζονται. Επίσης, εκτός από την ίδια τη ΓΣ, η διοίκηση του Σωματείου πέρασε από όλους τους χώρους για να ενημερώσει για το αποτέλεσμά της και να κάνει συσκέψεις, να ανταλλάξει γνώμες κ.λπ.

Ολα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την καθολική συμμετοχή στην απεργία, το να πέσουν στο κενό οι εκβιασμοί της εργοδοσίας, που έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό καλώντας τους εργαζόμενους να μπουν για δουλειά είτε τα ξημερώματα, ανακαλώντας μέχρι και άδεια συναδέλφου, είτε αργά το απόγευμα τηλεφωνώντας σε εργαζόμενους να πάνε για δουλειά έστω και για δυο ώρες. Η επιτυχία της απεργίας βασίστηκε στην ενότητα των εργαζομένων, αλλά και στο γεγονός ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Μάλιστα, η εργοδοσία θορυβημένη μετά την απεργία ανακοίνωσε μέσω mail ότι «σύμφωνα με το νόμο» θα απαγορεύσει και τις ενημερώσεις του Σωματείου μέσα στους χώρους εργασίας! Εντείνει την επιθετικότητά της, γιατί γνωρίζει ότι δεν ισχύει αυτό που διαδίδει, ότι δήθεν μόνο το 3% ήθελε να απεργήσει, αφού η πλειοψηφία των εργαζομένων έλεγε «ναι θα απεργήσω» και πολλοί από αυτούς πρώτη φορά έκαναν το βήμα, ενώ ταυτόχρονα έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας από το πρωί. Είναι χαρακτηριστικό ότι την επόμενη μέρα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έδιναν απάντηση σε ανθρώπους της εργοδοσίας που συκοφαντούσαν το Σωματείο.

Ο Κώστας Σφακιανάκης, γραμματέας του Σωματείου, σημειώνει ότι για να υπάρξουν αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη συσπείρωση με το Σωματείο, προϋπόθεση ήταν να απαντηθεί η διαβρωτική προσπάθεια της εργοδοσίας, με «βασική πλευρά την καλλιέργεια στους εργαζόμενους της απάτης ότι "εδώ είμαστε όλοι μια οικογένεια". Π.χ. έχει μοιράσει μετοχές στους εργαζόμενους και τους αποκαλεί "συνιδιοκτήτες"! Φάνηκε ότι αν δεν αντιμετωπιστεί με επιχειρήματα αυτή η προσπάθεια, οι εργαζόμενοι παραμένουν ευάλωτοι, δεν διεκδικούν αποφασιστικά, αποδέχονται θυσίες από τα δικαιώματά τους για να "μην διαταραχθεί" η λειτουργία και η κερδοφορία της εταιρείας... Πώς το αντιμετωπίζουμε; Με καλή συζήτηση, με προσεγμένες ανακοινώσεις, με ανοιχτή αντιπαράθεση με την εργοδοσία, ώστε να προβληματίζουμε όσο μπορούμε τους εργαζόμενους».

Η Ειρ. Γκιτάκου στέκεται και σε μέτρα που πήρε το Σωματείο για να φωτίσει πλευρές της πάλης για τη Σύμβαση, παίρνοντας υπόψη την άγνοια που υπάρχει σε σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων, κυρίως των νεότερων. «Εδώ και καιρό προσπαθήσαμε να αναδείξουμε βασικές πλευρές, ακόμα και γύρω από το "τι είναι σύμβαση". Π.χ. κυκλοφορήσαμε έντυπο που απαντούσε σε συγκεκριμένα ερωτήματα, που ξέραμε ότι έπρεπε να απαντηθούν, όπως "ποιος την υπογράφει", "τι χρειάζεται να κάνουμε", "ποιοι καλύπτονται", "γιατί είναι αναγκαία" κ.λπ. Αυτό άνοιξε ακόμα περισσότερο τη συζήτηση μέσα στο χώρο, αφού το διακινήσαμε πλατιά για πολύ καιρό. Αυτός ήταν και ο κορμός της συζήτησης στη ΓΣ. Επίσης, μοιράσαμε σε αντίτυπα τη Σύμβαση σε όλους τους εργαζόμενους, αφού πρώτα ήρθαν και συγκεκριμένες προτάσεις, βελτιώσεις από τους συναδέλφους. Ετσι ξεδιαλύναμε και συγχύσεις που υπήρχαν και οξύναμε την αντιπαράθεση. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ: Από τη μία, καλεί τους εργαζόμενους να αναμένουν την "αύξηση του κατώτατου μισθού που θα φέρει η κυβέρνηση το καλοκαίρι" και, από την άλλη, διαπραγματεύεται με την εργοδοσία κουπόνια για σούπερ μάρκετ αντί αυξήσεων στο μισθό κατά τη διαπραγμάτευση της Σύμβασης.

Τώρα μπροστά μας έχουμε νέα ΓΣ στις 15 Ιούνη, για να εκτιμήσουμε την απεργία και αναμένουμε νέα συνάντηση με τη διοίκηση, παραμένοντας σε ετοιμότητα για να κλιμακώσουμε την πάλη μας και με νέα απεργία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ