Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο τραπέζι πολλές αντιλαϊκές «εναλλακτικές»

Ενδεικτικές οι δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος για τη «σκοπιμότητα» του αγωγού ΤΑΡ, που επρόκειτο να μεταφέρει αζέρικο αέριο προς την Ευρώπη

Η νέα ιταλική κυβέρνηση υπό τον Τζουζέπε Κόντε, που συγκρότησαν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα «Κίνημα 5 Αστέρων» («M5S») και «Λέγκα», έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη το απόγευμα και από την Κάτω Βουλή. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμά της υπερψήφισαν 350 βουλευτές, ενώ 236 ψήφισαν «κατά» και 35 απείχαν από την ψηφοφορία. Η συνέχιση των ενδοαστικών διεργασιών αποτυπώθηκε και σε αυτό το αποτέλεσμα, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία κατέχει 347 έδρες (222 το «M5S» και 125 η «Λέγκα»), δηλαδή το πρόγραμμα των δύο εταίρων υπερψήφισαν και βουλευτές άλλων δυνάμεων.

Στο μεταξύ, ενδεικτική της αποφασιστικότητας με την οποία η νέα κυβέρνηση θα παζαρέψει (για λογαριασμό πάντα των ιταλικών μονοπωλίων) τη σχέση της με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, είναι η συνέντευξη που έδωσε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος (προερχόμενος από το «M5S») Σέρτζιο Κόστα στο «Ρόιτερς», χαρακτηρίζοντας το έργο κατασκευής του αγωγού TAΡ «άσκοπο». Πρόκειται για αγωγό που όταν ολοκληρωθεί θα μεταφέρει αζέρικο αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη και θεωρείται σημαντική προσπάθεια «ανάσχεσης» του μεγάλου ρόλου που σήμερα διαδραματίζει η Ρωσία στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, γι' αυτό και έχει την πολύπλευρη στήριξη των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Κόστα είπε πως η συμμετοχή της Ιταλίας στον TAP θα επανεξεταστεί, όπως το ίδιο θα γίνει και με άλλα μεγάλα έργα. «Ο ΤΑP είναι στο τραπέζι και το αντιμετωπίζουμε ως προτεραιότητα. Με βάση την ενεργειακή μας πολιτική και την πτώση της ζήτησης αερίου, το έργο αυτό μοιάζει σήμερα να είναι άσκοπο», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Οι δηλώσεις Κόστα για τον ΤΑΡ έρχονται να συμπληρώσουν και προτεραιότητες που η νέα κυβέρνηση θέτει για ενίσχυση της συνεργασίας της με δυνάμεις όπως η Ρωσία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι η Ιταλία θα παραμείνει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Χτες, ο υπουργός Εργασίας και Ανάπτυξης - που είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης - ηγέτης του «M5S», Λουίτζι ντι Μάγιο, δήλωσε ότι «παραμένουμε στο ΝΑΤΟ και σύμμαχος με τις ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι «ωστόσο θα αναπτύξουμε το διάλογο με άλλες χώρες επίσης, σαν τη Ρωσία, όπως γινόταν πάντα...».

Επιπλέον, είπε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν θα παρασυρθεί από τη βούληση άλλων κυβερνήσεων» και ισχυρίστηκε ότι «ιστορικά, η Ιταλία είχε (πάντα) ένα ρόλο εντός της δυτικής συμμαχίας, εντός του ΝΑΤΟ, ως χώρα που διαλέγεται με χώρες της Ανατολής... Πάντα ήμασταν σε διάλογο με χώρες όπως η Ρωσία, αλλά και χώρες της Μεσογείου, όπως αυτές στη Βόρεια Αφρική, κάτι που θα μας επιτρέψει και να λύσουμε το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών».

Μόσχα, Βερολίνο, Πεκίνο

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτηση του ANSA, είπε ότι η Μόσχα σκοπεύει να εργαστεί «από κοινού με τη νέα ιταλική κυβέρνηση σε πνεύμα θετικής συνέχισης των ρωσο-ιταλικών σχέσεων». Πρόσθεσε ότι «αναμφισβήτητα καλωσορίζουμε λογικές προσεγγίσεις» στο θέμα των ρωσικών κυρώσεων, αλλά και ότι οι δηλώσεις της κυβέρνησης Κόντε «δείχνουν ότι επιδιώκει να συνεργαστεί με τη χώρα μας».

Από το Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «σκοπεύουμε να μιλήσουμε μεταξύ μας (με τους Ιταλούς), αντί να μιλάμε ο ένας για τον άλλο και να αρχίσουμε την επικοινωνία με έμμεσο τρόπο μέσω υπαινιγμών και εικασιών».

Τέλος, συγχαρητήρια επιστολή στον Τζ. Κόντε έστειλε ο Κινέζος ομόλογός του Λι Κετσιάνγκ, αναφέροντας ότι Κίνα και Ιταλία διατηρούν καλή δυναμική στις διμερείς τους σχέσεις τα τελευταία χρόνια, εκφράζοντας αυξημένες προσδοκίες για ενίσχυση της συνεργασίας, ειδικά στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για το νέο «Δρόμο του μεταξιού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ