Σάββατο 9 Ιούνη 2018 - Κυριακή 10 Ιούνη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ
Νέκρωσαν τα μεγάλα γιαπιά στην Αττική

Από Γενική Συνέλευση στο εργοτάξιο του Φαλήρου
Από Γενική Συνέλευση στο εργοτάξιο του Φαλήρου
Νέκρωσαν τη μέρα της απεργίας τα μεγάλα εργοτάξια της Αττικής, ως αποτέλεσμα της καλής προετοιμασίας που είχε κάνει το Συνδικάτο Οικοδόμων και τα κατά τόπους παραρτήματά του. Ανάμεσα στα εργοτάξια που δεν κουνήθηκε φύλλο ήταν και εκείνο της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, ένα πολύ μεγάλο έργο, που ακόμα είναι στην αρχή του και αυτήν τη στιγμή απασχολεί πάνω από 250 εργάτες όλων των ειδικοτήτων. Αντίστοιχα, καθολική συμμετοχή είχε και το εργοτάξιο ανακαίνισης του ξενοδοχείου «ΛΗΔΡΑ», του Αστέρα Βουλιαγμένης, το εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ, του γηπέδου της ΑΕΚ κ.λπ.

Συζητώντας με τον Γιάννη Αναγνώστου, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων, και τον Βασίλη Κατσαντώνη, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης και εργαζόμενο στο εργοτάξιο του Φαλήρου, εξηγούν ότι το γεγονός της καθολικής συμμετοχής στην απεργία είναι αποτέλεσμα καθημερινής και επίμονης δουλειάς εδώ και καιρό. Μέσα από την αποφασιστικότητα του Συνδικάτου, έχει κατοχυρωθεί ότι τη μέρα της απεργίας δεν πιάνει κανένας δουλειά, έτσι και έγινε στις 30 Μάη.

Σημειώνουν ότι στη συγκεκριμένη απεργία, η εργοδοσία άσκησε πιέσεις, «υπήρχαν εργολάβοι που για να την υπονομεύσουν έλεγαν στους εργαζόμενους να αναπληρώσουν την απεργία, δουλεύοντας το Σαββατοκύριακο, κάτι που σε μεγάλο βαθμό αποτράπηκε, αφού οι ίδιοι οι οικοδόμοι αρνούνταν ενώ ενημέρωσαν και το σωματείο για να είναι σε επιφυλακή».

«Η απεργία ήταν μια κορύφωση της πάλης που είναι σε εξέλιξη από το Συνδικάτο στα μεγάλα εργοτάξια της Αττικής εδώ και πολλούς μήνες, για την υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους οικοδόμους του κάθε εργοταξίου» εξηγεί ο Γ. Αναγνώστου. Προσθέτει ότι αυτή η απεργία ήρθε ως κλιμάκωση μιας σειράς αγωνιστικών πρωτοβουλιών, ανάμεσά τους η επιτυχημένη κλαδική απεργία των οικοδόμων στις 14 Μάρτη, όπου οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του Φαλήρου, όπως και στο εργοτάξιο του Αστέρα Βουλιαγμένης, συμμετείχαν με τα δικά τους πανό. Στα συγκεκριμένα εργοτάξια έχει υπογραφεί εργοταξιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα, μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, που βάζει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, όσον αφορά τα ωράρια κ.τ.λ. Τώρα δίνεται η μάχη της εφαρμογής των συμβάσεων, κάτι που μας ανοίγει δρόμους για την ισχυροποίηση της παρέμβασής μας, που στόχο έχει την ενίσχυση της ταξικής γραμμής πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς.

Μάλιστα μόλις την περασμένη Πέμπτη οι εργάτες στο εργοτάξιο του ΛΗΔΡΑ απέσπασαν τη δέσμευση της εργοδοσίας να δρομολογηθεί η υπογραφή και εκεί εργοταξιακής σύμβασης. Ετσι ανέστειλαν τη νέα απεργία που είχαν προγραμματίσει για την Παρασκευή, 8 Ιούνη.

«Τώρα χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην εργοδοσία», αναφέρει ο Γ. Αναγνώστου, εξηγώντας ότι η υπογραφή σύμβασης είναι αποτέλεσμα σκληρής πάλης και αναμέτρησης συνολικά με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου και με δεδομένο ότι οι εργοδότες έχουν στα χέρια τους όλο το νομικό οπλοστάσιο που τους θωρακίζει απέναντι στις εργατικές διεκδικήσεις.

Ως βασικό συμπέρασμα από την πάλη που κορυφώθηκε στην απεργία, ο Β. Κατσαντώνης ξεχωρίζει το ότι μπροστά στις μειωμένες απαιτήσεις το Συνδικάτο «πέφτει με τα μούτρα πάνω στα προβλήματα των εργατών με όσες δυνάμεις για να τους ξεσηκώσει. Από τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας μέχρι κάθε είδους πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι συνάδελφοι στο χώρο δουλειάς τους, το Συνδικάτο είναι εκεί. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να γενικεύεται η πείρα των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εργολάβοι που μπορεί να συγκρουόμασταν μαζί τους στο α' εργοτάξιο, μετά από λίγο καιρό έπαιρναν δουλειές στο β' εργοτάξιο, ενώ παρόμοια κινητικότητα υπάρχει και με τους εργαζόμενους. Ετσι μεταφέρεται η πείρα που αποκτούν από τον ένα χώρο στον άλλο που μετακινούνται...».

Ενα στιγμιότυπο που ξεχώρισε στο εργοτάξιο του Φαλήρου και δείχνει τα υγιή αντανακλαστικά μιας σημαντικής μερίδας εργαζομένων είναι αυτό που συνέβη μία μέρα μετά την πανεργατική απεργία: Ηταν από την προηγούμενη μέρα σε εξέλιξη η σκληρή απεργιακή μάχη των λιμενεργατών της «Cosco» στον Πειραιά και την Πέμπτη (2η μέρα της απεργίας) επιχειρήθηκε να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός, που θα μεταφερόταν διά θαλάσσης για να πιάσει δουλειά στις προβλήτες. Οταν οι οικοδόμοι του εργοταξίου είδαν κινητικότητα στη διπλανή μαρίνα από το εργοτάξιο, από όπου θα επιβιβάζονταν οι απεργοσπάστες σε πλοιάρια για να σπάσουν την απεργία, αμέσως ειδοποίησαν το Συνδικάτο, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για αυτές τις ενέργειες και ειδοποιήθηκε εγκαίρως η απεργιακή φρουρά της «Cosco» για να προστατέψει τον αγώνα της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ