Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Νέες διευκολύνσεις για την ανεμπόδιστη δράση των επιχειρηματικών ομίλων

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τη διαδικασία του επείγοντος, βρίσκεται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Αναμόρφωση του δικαίου των Ανωνύμων Εταιρειών», με το οποίο η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα μεγάλο βήμα για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του εμπορικού δικαίου, διαδικασία άμεσα συνδεδεμένη με τη διαμόρφωση του φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος που προωθεί για να διευκολύνει τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων και την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σάκης Βαρδαλής, η κυβέρνηση προσπαθεί να παραμερίσει κάθε εμπόδιο για την ελεύθερη δράση του κεφαλαίου στη βάση των σχετικών κατευθύνσεων που δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, δράση για την οποία προϋπόθεση είναι ο σφαγιασμός των εργατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών αναγκών και σε αυτό, δηλαδή στην ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωράει με μεγάλη αποφασιστικότητα προκαλώντας αμηχανία στη ΝΔ.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί τα όσα είπε στην Επιτροπή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδης: «Φέρνουμε ένα νέο νόμο που αντικαθιστά στην ουσία το νόμο για τις ανώνυμες εταιρείες μετά από έναν αιώνα. Το κάνουμε εμείς, αυτοί οι οποίοι μας κατηγορούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ότι είμαστε ιδεοληπτικοί, είμαστε ενάντια στην επιχειρηματικότητα, ότι δεν προωθούμε την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη με όρους ακόμα και κέρδους».

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο Σ. Βαρδαλής σημείωσε ότι «ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας αποβλέπει σε μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της ανώνυμης εταιρείας, στην αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελός της, βελτιώνει τη θέση των μετόχων, απλοποιεί την εταιρική καθημερινότητα, βοηθά στην εξοικονόμηση κόστους και εισάγονται διάφορες καινοτομίες που κρίνονται ότι είναι ενδιαφέρουσες για τον επιχειρηματικό κόσμο».

Ενδεικτικά, ανέφερε: «Ουσιαστικά καταργείται η κρατική εποπτεία και ορισμένοι συναφείς κανόνες, ιδιαίτερα η υποχρέωση υποβολής στη διοίκηση πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης και του ΔΣ, εκτός αν πρόκειται για αποφάσεις που πρέπει να καταχωρηθούν στο ΓΕΜΗ». Ακόμα, «εισάγονται τίτλοι που μπορεί να εκδίδει μία ΑΕ, όπως οι συνδυασμένοι τίτλοι, οι οποίοι μπορούν να αποκτηθούν ή να εκποιηθούν συνδυασμένα. Προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης άυλων τίτλων και από μη εισηγμένες εταιρείες. Βελτιώνονται οι τεχνικές μέθοδοι λειτουργίας των οργάνων της εταιρείας με ευρύτερη χρήση των εξ αποστάσεως ψηφοφοριών του ΔΣ και της Γενικής Συνέλευσης».

Συνολικά λαμβάνονται μέτρα, σημείωσε, για «να βελτιωθεί το καθεστώς της ΑΕ, να απλουστευθούν και να γίνουν φιλικότερες με εισαγωγή καινοτομιών, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, που θα βοηθήσουν τους Ελληνες επιχειρηματίες. Λίγο παρακάτω, στη δεύτερη σελίδα της έκθεσης, λέτε ότι αυτές οι αλλαγές είναι αναγκαίες, γιατί με τον τρόπο αυτό θα διαφημιστεί η εγχώρια αγορά και θα καταστεί φιλικότερη προς τις ξένες επενδύσεις».

Ολα τα αστικά κόμματα λίγο - πολύ επικρότησαν το νομοσχέδιο ως αναγκαίο εκσυγχρονισμό για την ελεύθερη δράση των επιχειρηματικών ομίλων. Η ΝΔ υπερψήφισε επί της αρχής, ενώ όλα τα υπόλοιπα επιφυλάχτηκαν για την Ολομέλεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ