Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Παγώνει» τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων

Από παλιότερη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας

Copyright 2017 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας
ΑΓΚΥΡΑ.--

Την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για το «πάγωμα» διμερούς συμφωνίας Ελλάδας - Τουρκίας για την επαναπροώθηση προσφύγων ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως «απάντηση» στην απελευθέρωση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, μετά την παρέλευση του 18μηνου.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του από την Αττάλεια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, περιγράφοντας τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για την πρόσφατη απελευθέρωση των 8 στρατιωτικών, δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από τα πραξικοπήματα και η κυβέρνηση έπρεπε να λύσει αυτό το θέμα. Η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις από τη Δύση και ειδικά η Δικαιοσύνη. Εχουμε μια προσφυγική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία και εφαρμόζεται. Εχουμε όμως και μια διμερή συμφωνία με την Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία παγώσαμε επί του παρόντος. Η διαδικασία αυτή δεν έχει πάντως τελειώσει πλήρως, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας προς την Ελλάδα».

Η ελληνοτουρκική συμφωνία που «παγώνει» έχει υπογραφεί από το 2001 και αφορά την επιστροφή «παράνομων μεταναστών» από την Τουρκία στην Ελλάδα και αντίστροφα. Η συμφωνία δεν περιλάμβανε ορισμένα νησιά του Αιγαίου που χρησιμοποιούνταν ως πέρασμα προς την Ευρώπη, τα οποία όμως προστέθηκαν με τη Συμφωνία για το Μεταναστευτικό που υπέγραψε η Τουρκία με την ΕΕ το 2016. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, επιπτώσεις θα υπάρξουν, στην ουσία, για τις επιστροφές που γίνονταν μέσω του Εβρου.

Πάντως, διπλωματικές πηγές που επικαλούνταν χτες το ΑΜΠΕ, μίλαγαν για «ατυχή» δήλωση, προσθέτοντας πως «αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017».

Αν και ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι η Αγκυρα δεν αμφισβητεί - τουλάχιστον προς το παρόν - την απαράδεκτη ούτως ή άλλως Συμφωνία του 2016, είναι ξεκάθαρο ότι η όποια εξέλιξη σχετικά με την «αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού» όπως και συνολικά στα Ελληνοτουρκικά, είναι ενταγμένη στο σύνθετο αλισβερίσι που κλιμακώνεται ανάμεσα στην Τουρκία και τη Δύση γενικά, αλλά και ειδικότερα με την ΕΕ.

Αλλωστε, είναι ενδεικτικά και τα σχόλια που έκανε στην ίδια συνέντευξη ο Τσαβούσογλου - σύμφωνα με τα τουρκικά ρεπορτάζ - χαρακτηρίζοντας μεν «απαράδεκτη» την απόφαση αποφυλάκισης των 8 - κατά την Αγκυρα - «πραξικοπηματιών», προσθέτοντας ωστόσο ότι «η κυβέρνηση (της Ελλάδας) θέλει αληθινά να λύσει το ζήτημα», ωστόσο «υπάρχει μεγάλη πίεση από τη Δύση στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Στο μεταξύ, να καταγραφεί ότι τουρκικά δημοσιεύματα εμφάνιζαν χτες τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις (SAT) να έχουν κληθεί σε ετοιμότητα, εξαιτίας - σύμφωνα με το «Αναντολού» - της αυξημένης έντασης στο Αιγαίο και «προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή προκλητική ενέργεια από την Ελλάδα».

Βάζει «επιδιαιτητή» το ΝΑΤΟ...

Στο μεταξύ, για δηλώσεις που «δεν αποτελούν προκλήσεις απέναντι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στις συμμαχικές χώρες» έκανε λόγο από τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Π. Καμμένος, σταθερά στην κυβερνητική γραμμή που βάζει σε ρόλο επιδιαιτητή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι «τέτοιου είδους πρόκληση ήταν και η δήλωση Τσαβούσογλου σε σχέση με τη μονομερή (...) κατάργηση της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό. Γι' αυτό το σημείο ενημέρωσα τους υπουργούς Αμυνας της ΕΕ που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ».

Επίσης, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ενημέρωσε τους υπουργούς Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, ενώ ζήτησε και διευκρινίσεις από τον Τούρκο ομόλογό του για το τι σήμαινε η δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα «πακετάρουν» τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω της παρέλευσης του 18μηνου.

...που «σφυρίζει αδιάφορα»

Ολα αυτά την ώρα που κληθείς, χτες, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ από Τούρκους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, να σχολιάσει τις αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων για απελευθέρωση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν κατηγορούμενοι ως πραξικοπηματίες από την Τουρκία και πως τέτοιες αποφάσεις επηρεάζουν τη «συνεργασία» μεταξύ δύο κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, είπε: «Είμαστε ενήμεροι για τα ζητήματα. Τα έχω συζητήσει με τον Πρόεδρο Ερντογάν στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αγκυρα, όπως και με Ελληνες υπουργούς. Το μήνυμά μου είναι να μείνετε ψύχραιμοι και ήρεμοι. Το σημαντικό είναι να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ηρεμία και ψυχραιμία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαθύτερες οι ρίζες της αντιπαράθεσης (16/3/2017)
Συντηρείται η ένταση, αποσιωπούνται οι αιτίες και το ΝΑΤΟικό πλαίσιο (1/3/2017)
Επαφές με επιτελεία του αμερικανικού κεφαλαίου (20/1/2017)
Αξιοποιεί στο έπακρο τις αντιλαϊκές της συμμαχίες (10/9/2016)
Κινήσεις μελετημένες με βάση και τα ειδικά της συμφέροντα (31/8/2016)
Επισήμως σε... «εποικοδομητικό κλίμα» (20/5/2016)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org