Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Σήμερα συζητιέται η Επίκαιρη Επερώτηση του ΚΚΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Από τον Οκτώβρη του 2016 η κυβέρνηση αρνείται να φέρει για συζήτηση στη Βουλή την πρόταση νόμου, ενώ παραμυθιάζει τους εργαζόμενους για «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων»

Από το μαζικό συλλαλητήριο στις 17/10/2016 στο Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια του οποίου κατατέθηκε η πρόταση νόμου των Συνδικάτων στα κόμματα
Από το μαζικό συλλαλητήριο στις 17/10/2016 στο Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια του οποίου κατατέθηκε η πρόταση νόμου των Συνδικάτων στα κόμματα
Σήμερα, Παρασκευή, συζητιέται στη Βουλή η Επίκαιρη Επερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό Εργασίας, για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Στη συζήτηση θα παρέμβει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος επαναφέρει με τη μορφή της Επερώτησης την πρόταση νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις που είχαν επεξεργαστεί και επιδώσει σε όλα τα κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής) 510 Εργατικά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα στις 18/10/2016. Τότε, το ΚΚΕ άμεσα είχε ζητήσει να συζητηθεί, όμως η κυβέρνηση αρνείται να τη θέσει προς συζήτηση στη Βουλή εδώ και δύο χρόνια!

Θυμίζουμε ότι η πρόταση νόμου των συνδικαλιστικών οργανώσεων προβλέπει την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων που περιέχονται στους νόμους που ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια με τα τρία μνημόνια.

Η αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου κάνει εκτενή αναφορά με συγκεκριμένα στοιχεία στην επιδείνωση της θέσης της εργατικής τάξης τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται για τη σημερινή κατάσταση στους χώρους δουλειάς, αποτέλεσμα όλων των αντεργατικών νόμων:

-- Γενικεύεται η απλήρωτη εργασία, αφού υπογράφονται ακόμη και συμβάσεις όπου μέρος του μισθού θα αποδίδεται μέσω κουπονιών σούπερ μάρκετ.

-- Η μείωση των μισθών οδήγησε σε μείωση των υπερωριών, των προσαυξήσεων στις υπερεργασίες. Οδήγησε στην απλήρωτη υπερωρία, με τον εργαζόμενο να λαμβάνει αντί αμοιβής ρεπό, που στην πλειοψηφία ούτε αυτά δίνονται.

-- Ταυτόχρονα, αυξήθηκε από δύο μήνες σε ένα χρόνο δουλειάς το δικαίωμα αποζημίωσης λόγω απόλυσης, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να αξιοποιούν με τέτοιον τρόπο την υπογραφή συμβάσεων με τους εργαζόμενους, ώστε να διασφαλίζουν ότι δεν θα τους δώσουν ποτέ αποζημίωση.

-- Η συρρίκνωση του κατώτερου μισθού μείωσε και το επίδομα ανεργίας, που είναι αυτόματα συνδεδεμένο μαζί του. Η μείωση αυτή φτάνει στο 21%!

-- Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η αύξηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στο 24%, είναι παράγοντες που μειώνουν μισθούς, το λαϊκό εισόδημα, που περιορίζουν την όποια μικρή δυνατότητα να καλύψουν βασικές ανάγκες.

Στα 13 άρθρα που συνθέτουν την πρόταση νόμου των Συνδικάτων, περιλαμβάνονται η πλήρης διασφάλιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η υποχρεωτικότητά τους, η αρχή της ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τους εργαζόμενους. Αποκαθίσταται ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ και καταργείται η απαράδεκτη διάκριση για τα νέα παιδιά που μπαίνουν στη δουλειά. Αποκαθίστανται τα δώρα και τα επιδόματα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Οι όροι των κλαδικών Συμβάσεων επανέρχονται στα επίπεδα πριν το 2012, ως βάση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Καταργούνται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κ.ά.

Σε χωριστό παράρτημα που συνοδεύει την Επίκαιρη Επερώτηση, η οποία υπογράφεται από όλους τους βουλευτές του ΚΚΕ, κατατέθηκαν ονομαστικά οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Σωματεία που υπογράφουν την πρόταση νόμου.

Η άρνηση της κυβέρνησης δείχνει και τις προθέσεις της

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταλήγοντας στην Επίκαιρη Επερώτηση, τονίζει τα εξής:

«Σημειώνουμε και πάλι ότι παρότι κοντεύουν δύο σχεδόν χρόνια από την κατάθεσή της, η κυβέρνηση αρνείται αυθαίρετα και κατά παράβαση του κανονισμού να φέρει για συζήτηση την παραπάνω πρόταση νόμου.

Η άρνησή της αυτή δείχνει τις προθέσεις της να συνεχίσει και να κλιμακώσει την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων και προωθώντας τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, που στοχεύουν στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που προωθούνται σε όλες τις χώρες - μέλη της, είτε βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίων είτε όχι.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι αλλαγές που προωθούνται στην Κοινωνική Ασφάλιση, με τις μειώσεις των συντάξεων και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Επερωτάται η κυβέρνηση πώς τοποθετείται για τις παραπάνω διεκδικήσεις των 513 Σωματείων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα αιτήματα του ΚΚΕ που απέρριψε η κυβέρνηση(2020-12-05 00:00:00.0)
Απαράδεκτη η κυβερνητική τακτική απέναντι στην πρόταση νόμου των συνδικάτων για τις ΣΣΕ(2018-03-08 00:00:00.0)
Σφοδρή επίθεση με όπλο τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης(2012-03-31 00:00:00.0)
ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ στην κυβερνητική πολιτική(2002-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ