Τετάρτη 6 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕΜΠΟ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απεργούν σήμερα για τα δίκαια αιτήματά τους κόντρα στη «βιομηχανία» διώξεων και την τρομοκρατία

Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης, στις 7 μ.μ., στην πύλη της «Cosco» καλούν το Εργατικό Κέντρο και συνδικάτα του Πειραιά

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση
Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση
Με νέα 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) της «Cosco» συνεχίζουν σήμερα, Τετάρτη, τον δίκαιο αγώνα τους για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Οπως αποφάσισαν ομόφωνα και στη χτεσινοβραδινή τους Γενική Συνέλευση, συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα τους, κόντρα στη «βιομηχανία» διώξεων και την τρομοκρατία που στήνεται απέναντί τους από εργοδοσία - απεργοσπαστικούς μηχανισμούς - μέσα ενημέρωσης - αστική Δικαιοσύνη - κρατικούς μηχανισμούς, με καθοριστικό και συντονιστικό ρόλο στην αντιαπεργιακή επίθεση να παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ασπίδα τους οι απεργοί έχουν το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή του αγώνα τους από εργαζόμενους και συνδικάτα σε όλη την Ελλάδα, το οποίο πέρασε τα σύνορα της χώρας, με μηνύματα διεθνιστικής αλληλεγγύης να καταφθάνουν από συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού.

Εμπρακτη έκφραση αυτής της αλληλεγγύης είναι η ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά να κηρύξει απεργία στις προβλήτες, απαντώντας άμεσα στην χτεσινή τρίτη συνεχόμενη δικαστική απόφαση που έβγαλε παράνομη την απεργία, όπως και η μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης σήμερα στις 7 μ.μ. στην πύλη της «Cosco», στην οποία καλούν το Εργατικό Κέντρο και συνδικάτα του Πειραιά.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας - Δίπλα του ο Μ. Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας - Δίπλα του ο Μ. Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων
Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους (ΕΝΕΔΕΠ), ξεκίνησαν την απεργιακή τους μάχη με τη μαζική τους συμμετοχή στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 30 Μάη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που έγινε μπροστά στην πύλη της «Cosco». Με μαζικές συνελεύσεις και περιφρούρηση της κινητοποίησης, συνέχισαν με δύο ακόμα 24ωρες απεργίες τις αμέσως επόμενες μέρες.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το τρίτο 24ωρο, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, επέστρεψαν στα πόστα τους συντεταγμένα, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Αποφάσισαν την προσωρινή αναστολή της απεργίας με στόχο να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και από καλύτερες θέσεις και καλύτερη οργάνωση να συνεχίσουν ξανά από σήμερα στις 6 το πρωί. Την απόφαση αυτή ανανέωσαν και πάλι ομόφωνα στη χτεσινή Γενική Συνέλευση.

«Βιομηχανία» καταδικαστικών αποφάσεων - Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Από την άλλη πλευρά, εργοδοσία και αστική Δικαιοσύνη, με συντονιστή την κυβέρνηση, έχουν στήσει «βιομηχανία» έκδοσης αλλεπάλληλων καταδικαστικών αποφάσεων που βγάζουν παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.

Χτες, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, με τις γνωστές πλέον fast track διαδικασίες - παρωδία, «δικαίωσε» και αυτήν τη φορά τον επιχειρηματικό όμιλο, κάνοντας δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε για να χαρακτηρίσει παράνομη και τη νέα απεργία που έχουν προγραμματίσει για σήμερα από τις 6 το πρωί οι εργαζόμενοι με τα δίκαια αιτήματά τους.

Το μπαράζ των καταδικαστικών αποφάσεων τροφοδοτεί το αντιαπεργιακό νομικό οπλοστάσιο που θεσμοθέτησαν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μάλιστα να το ενισχύει ακόμα παραπέρα, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα για «έτοιμες» εργοδοτικές αγωγές και δικαστικές αποφάσεις... για κάθε χρήση και κάθε περίπτωση!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αξιοποιώντας αυτό το αντιαπεργιακό οπλοστάσιο, οι δύο πρώτες αγωγές που κατατέθηκαν από την «Dport» (μία από τις θυγατρικές που έχει συστήσει η «Cosco») επικαλούνταν ότι η εταιρεία θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί ένα 24ωρο πριν από την κήρυξη της απεργίας. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το σκεπτικό, εκδίδοντας αποφάσεις - καρμπόν. Χτες η αγωγή κατατέθηκε εκτός από την πρώτη εταιρεία και από μία δεύτερη θυγατρική, τη «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ». Η δεύτερη εταιρεία εμφανίστηκε αυτοαποκαλούμενη ως «εταιρεία κοινής ωφέλειας» και με αυτό το πρόσχημα, ανασύροντας άλλη αντιαπεργιακή διάταξη, το δικαστήριο έκρινε ότι θα έπρεπε η απεργία να έχει αναγγελθεί στην εργοδοσία τέσσερις μέρες πριν από την κήρυξή της!

Παράλληλα με την επιχείρηση της ποινικοποίησης της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης, σε εξέλιξη βρισκόταν τις προηγούμενες μέρες και κορυφώθηκε χτες η προσπάθεια τρομοκράτησης πρωτοπόρων εργαζομένων από τσιράκια της εργοδοσίας, γνωστούς χρυσαυγίτες, ακόμα και μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά και με τηλεφωνήματα και απειλές ότι ετοιμάζονται απολύσεις.

Από κοντά, διάφορα αστικά ΜΜΕ, γνωστά για το ρόλο τους στο χτύπημα των αγώνων των εργαζομένων, όπως ο ΣΚΑΪ, προσπάθησαν να ενισχύσουν ένα σκηνικό προβοκαρίσματος της απεργίας και των δίκαιων αιτημάτων της.

«Δεν κάνουμε πίσω!»

«Δεν θα τους περάσει, δεν κάνουμε πίσω!» διαμήνυσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «Cosco» (ΕΝΕΔΕΠ), Μάρκος Μπεκρής, μιλώντας στη χτεσινή Γενική Συνέλευση. Οπως τόνισε, «προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους από όλες τις πάντες», είτε με δικαστικές αποφάσεις είτε με τρομοκρατία και απειλές, γιατί θέλουν να είναι φτηνοί και αναλώσιμοι για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, του κεφαλαίου, τη «δίκαιη ανάπτυξη».

Χαρακτηριστικά, ανέφερε και το δελτίο Τύπου και τις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η «Cosco» (ως ΟΛΠ ΑΕ), για τη στήριξη που της παρέχει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, όπως ο ίδιος δήλωσε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο περίπτερο του ΟΛΠ στην έκθεση των «Ποσειδωνίων».

«Θα πάρουν την απάντηση», σημείωσε ο πρόεδρος, και πρόσθεσε πως «ξέρουμε ότι έχουμε πόλεμο, δεν δίνουμε απλώς μία μάχη. Γι' αυτό θα έχουμε επιμονή και υπομονή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην κλείσουμε τα μάτια στην ένταση της καταστολής των εργατικών αγώνων (2018-09-29 00:00:00.0)
Με καθολική συμμετοχή στην απεργία κλιμάκωσαν τον δίκαιο αγώνα τους (2018-09-08 00:00:00.0)
Στο πλευρό της εργοδοσίας (2018-06-09 00:00:00.0)
Απεργία σήμερα σε όλα τα λιμάνια (2014-11-06 00:00:00.0)
Τα μονοπώλια επελαύνουν η ΟΜΥΛΕ σιγοντάρει (2013-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org