Τετάρτη 6 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Παζάρια Νετανιάχου με φόντο γεωπολιτικές κόντρες

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Η Γαλλία μοιράζεται την ανησυχία του Ισραήλ για το Ιράν» και αναζητεί «βοήθεια» για την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χτες το βράδυ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά από πολύωρη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα «ευρωπαϊκή εκστρατεία», με επίκεντρο τον ανταγωνισμό των ισραηλινών μονοπωλίων με το Ιράν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επέμεινε ότι «πρέπει να διατηρηθεί» η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων και γιατί επιτρέπει στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να διενεργεί επιτόπιες έρευνες. Αναφερόμενος στη Συρία, ο Μακρόν είπε ότι δεν αναφέρθηκαν σε κάποιο συγκεκριμένο ειρηνευτικό σχέδιο αλλά τόνισε πως αυτό θα πρέπει να βρεθεί από τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές. Για το Παλαιστινιακό χαρακτήρισε «λάθος» την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι όταν έρθει η ώρα «η Γαλλία θα αντιδράσει». Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, κατέληξε, «προκάλεσε το θάνατο περισσότερων ανθρώπων» και «δεν βοήθησε την ειρήνη»...

Ο Νετανιάχου επανέλαβε τις πιέσεις ώστε «να μην αποκτήσει ποτέ το Ιράν πυρηνικά όπλα». Ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «δύο πηγές ανησυχίας από το ακραίο Ισλάμ»: Η μία είναι η «Αλ Κάιντα» και το «Ισλαμικό Κράτος», «που ηττήθηκαν σε Συρία και Ιράκ», και η άλλη είναι οι «ακραίες σιιτικές οργανώσεις» που υποστηρίζονται από το Ιράν. Υποστήριξε ότι το Ιράν θα πρέπει να φύγει από τη Συρία «από κάθε περιοχή», για να μην μπορεί να εξαπολύσει επιθέσεις στο Ισραήλ.

Οι προσπάθειες του Νετανιάχου με στόχο την αποδυνάμωση του ιρανικού πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος, αλλά και του αυξημένου γεωπολιτικού ρόλου και επιρροής του Ιράν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αναμένεται να επαναληφθούν και σήμερα κατά τη συνάντησή του στο Λονδίνο με τη Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι.

Αντιδράσεις στην Τεχεράνη

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ενημέρωσε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για τη δρομολόγηση ενός σχεδίου με στόχο να αυξηθεί η ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου μέσω της αύξησης του αριθμού των μηχανών φυγοκέντρισης. Ο Ιρανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως αυτό δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ