Σάββατο 2 Ιούνη 2018 - Κυριακή 3 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
Στις ... «λεπτομέρειες» η ευρωατλαντικής κοπής διευθέτηση

Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ σε μία από τις πολλές συναντήσεις τους

MotionTeam

Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ σε μία από τις πολλές συναντήσεις τους
Στα χέρια των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ βρίσκεται πλέον η συμφωνία για το ονοματολογικό, καθώς καθορίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε κάθε περίπτωση, όλα πρέπει να κλείσουν εντός των επόμενων ημερών, ώστε να λυθούν τα χέρια ΕΕ και ΝΑΤΟ και να εκκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης των Σκοπίων στους κόλπους τους, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιούνη και στην αντίστοιχη του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιούλη. Το απόγευμα της Παρασκευής, πάντως, έγιναν διαρροές περί «εμπλοκής», με κυβερνητικό αξιωματούχο να αναφέρει ότι «η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμα έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα απομακρύνεται και η άμεση τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών».

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι πληροφορίες έφεραν ως επικρατέστερο όνομα το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) και ότι έως το τέλος του χρόνου θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή η ευρωΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία, εφόσον προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, που προς το παρόν θα αρκεστεί στην έγκριση της συμφωνίας από την πλειοψηφία της Βουλής. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε δημόσια ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ, σε δηλώσεις του στα μέσα της βδομάδας.

Το ειδικό τους ενδιαφέρον να «κλείσει» η υπόθεση έσπευσαν να υπενθυμίσουν για πολλοστή φορά οι ΗΠΑ, καθώς σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζεται ότι η επίλυση του ζητήματος θα συμβάλει στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαφωνίας. Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας θα βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφωνία του ονοματολογικού για το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», σημειώνεται. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα γράφτηκαν την Παρασκευή (στο «Εθνος»), σε περίπτωση που «κλειδώσει» η συμφωνία, την πρόσκληση προς την ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα την απευθύνουν οι ΗΠΑ. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Πέμπτη υπήρξε και επαφή του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ για το θέμα.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε». Ο Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών στο θέμα του ονοματολογικού έκαναν μια εξαιρετική δουλειά. Κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης». Πρόσθεσε πως «υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να καταληχτούν, για να ληφθούν οι τελικές πολιτικές αποφάσεις και στη συνέχεια να δούμε τον τρόπο και τον τόπο στον οποίο πιθανόν να καταλήξουμε σε μία συμφωνία (...) Αυτήν τη στιγμή η διαπραγμάτευση είναι στο επίπεδο των πρωθυπουργών. Διευθετούνται κάποιες τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες. Και από κει και πέρα, θα πρέπει να υπάρξει η συζήτηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, για να καταλήξουμε σε μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα».

Επανέλαβε ότι «δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία εφόσον δεν γίνει αποδεκτό το erga omnes, συμπεριλαμβανομένης της συνταγματικής αναθεώρησης», και αναφερόμενος στα «ενδοοικογενειακά καβγαδάκια» για το ζήτημα των αστικών πολιτικών δυνάμεων - που κατά τ' άλλα βέβαια στηρίζουν το στόχο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων - εξέφρασε την επιθυμία, «εφόσον έρθει η συμφωνία, να έχουμε την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική και πολιτική συναίνεση. Ομως, το αν η ΝΔ τελικά θα αποφασίσει να στηρίξει αυτή τη συμφωνία, που κατά τη γνώμη μου θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να βρει επιχείρημα για να μην τη στηρίξει, είναι ζήτημα της ίδιας της ΝΔ. Νομίζω ότι θα υπάρχουν οι πολιτικοί και κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για μια ευρεία πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».

Σε ό,τι αφορά τη στάση του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση είναι αρραγής, συμπαγής και θα υλοποιήσει την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό τον Σεπτέμβριο του 2015».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ